Emisija 17.10.2016.

Stetoskop Stetoskop
U vrtiću Tići u Vrsaru U vrtiću Tići u Vrsaru
Stručni skupu Vrsaru Stručni skupu Vrsaru
Potpisivanje sporazuma Zavoda i LAG-a; Aleksandar Stojanović i Renato Krulčić Potpisivanje sporazuma Zavoda i LAG-a; Aleksandar Stojanović i Renato Krulčić
Potpisivanje pisma namjere o suradnji LAG-ova i LAGUR-a Potpisivanje pisma namjere o suradnji LAG-ova i LAGUR-a
Morska kuharica, projekt LAGUR-a Morska kuharica, projekt LAGUR-a

mag. Vedrana Fontana i dr. Damir Leka (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Gosti dr. Damir Leka, specijalist epidemiologije pri Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, i nutricionistica, mag. Vedrana Fontana. Cijepljenje i pravilna prehrana djece u školskimi predškolskim ustanovama.

Prestanak cijepljenja ili necijepljenje, logično, dobar je put do ponovne pojave tih bolesti. Iz Svjetske zdravstvene organizacije u Europi potvrdili su da postoji opasnost da se, kao posljedica necijepljenja, ponovno vrate zarazne bolesti poput dječje paralize i ospica, koje su se u ovom dijelu svijeta već smatrale iskorijenjenima. Tako smo čuli i na predavanju dr. Damira Leke.

Također, čuli smo da se cijepljenje „pet u jedan“ provodi da bi se djecu manje bolo, budući da su istraživanja potvrdila kako djeca to mogu podnijeti jer imaju imunitet i od toga nema loših posljedica.

Još se često postavlja pitanje ima li cijepljenje veze s autizmom – premda su informacije o tome da ima povučene a javnosti je upućena isprika, jer se u obrazloženju tvrdi da cijepljenje nema veze s autizmom, ono sa čime se struka slaže jest da se roditelji i društvo moraju biti dobro informirani o svemu. Dakle, što više informacija o tome zašto se cijepiti a zašto ne.

Nutricionistica, mag. Vedrana Fontana trenutačno radi u Općoj bolnici Pula. Kaže da program uvođenja pravilne prehrane i zdrave hrane u školske i predškolske ustanove ide dobrim putem. No, ono što čuti jest to da ima roditelja kojima primjerice ne odgovara da im dijete u školi jede skuhanu ribu umjesto sendviča.

O emisiji Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Pročitaj više

Stetoskop
Stetoskop

HRT – Radio Pula — Obrazovanje, djeca i mladi, društvo, život, znanost

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Sljedeća emitiranja

Ponedjeljak, 17.05.2021. 19:15 - 19:30

Ponedjeljak, 24.05.2021. 19:15 - 19:30