Emisija 22.08.2018.

Emisija 22.08.2018.

Grčki "theatron", latinski "theatrum", engleski "theatre", francuski "théâtre", talijanski "teatro", njemački "theater", ruski "teatr"... značenje pojma kazalište etimološki usmjeruju na optičku dimenziju: promatranje i gledanje (scenskih) događanja. Theatron ucrtava ono mjesto na kojemu je pogledima svih ljudi izloženo blijedo lice bića/bitka iščupana iz zbrke svijetlo-tamnog koja vlada u svakodnevnu životu i na kojem se čovjek otkriva i skriva prikazujući se te ujedno pretvara život u neprekidno stvaranje. Hrvatska riječ kazalište, međutim, pozornicu, mjesto zrenja, prizora i vidika, određuje kao mjesto pokazivanja... ali i kao prostor kazivanja. O tome u svom uvodniku govori Mira Muhoberac. U današnjem magazinu o kazalištu i oko njega tematski naslovljenu "Pogled unatrag i unaprijed: kazališna sezona" slijede razgovori o nedavnoj kazališnoj prošlosti i budućnosti s Ivicom Buljanom, ravnateljem Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Borisom Svrtanom, ravnateljem Gradskoga dramskoga kazališta Gavella, i Snježanom Abramović Milković, ravnateljicom Zagrebačkoga kazališta mladih. Orsatov monolog iz prvoga dijela "Dubrovačke trilogije", "Allons enfants", o Dubrovniku kao brodu koji plovi ("Ukrcajmo se, ponesimo barjak i sv. Vlaha, pa odjedrimo - kako naši davni oci! - ... Galebi i oblaci će nas pitat - Ko ste? koga ištete?... a jedra će odgovorit: Dubrovnik plovi!... Dubrovnik opet ište pustu hrid, da skrije Slobodu!"), postaje u drugoj jednočinki govor potopljenih, tema koja visi u zraku "Sutona" kao zraka metafore: gosparska klasa koja propada uspoređuje se s brodom koji tone ("jer je taj brod već davno na dnu mora, a preživjeli pomorci nemaju, i po kanonima svog surovog pomorskog morala, nikakvih obaveza prema već potopljenim brodovima"), da bi se u trećemu dijelu, "Na taraci", orsatovska povijesna plovidba prema Slobodi pretvorila u zaljuljani brod i "imaginarne palube i posade koje prolaze našom unutarnjom pozornicom". Poštovane slušateljice, poštovani slušatelji, hvala vam što ste s nama i u ovotjednoj "Theatraliji", uz Beethovena u našem izboru. Spikerica: Lidija Kardum. Snimatelj: Jeronim Marić. Autorica emisije i voditeljica: Mira Muhoberac. Urednik: Boris B. Hrovat.

O emisiji Theatralia

Emisija je koncipirana kao kazališni magazin o kazalištu i „oko kazališta“ koji prati i kritično reflektira aktualna kazališna događanja središnjega, ali i drugih tijekova teatarske prakse u Hrvatskoj i inozemstvu, s naglaskom na mediteranski i srednjoeuropski te zapadnoeuropski kazališni krug.

Pročitaj više

Theatralia
Theatralia

HRT – HR 3 — Kultura, umjetnost

Emisija je koncipirana kao kazališni magazin o kazalištu i „oko kazališta“ koji prati i kritično reflektira aktualna kazališna događanja središnjega, ali i drugih tijekova teatarske prakse u Hrvatskoj i inozemstvu, s naglaskom na mediteranski i srednjoeuropski te zapadnoeuropski kazališni krug.

Najave

Theatralia

Srijeda, 20.03.2019. 18:00 - 18:45

Uz Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, 20. ožujka, i uz glazbu Djanga Reinhardta u "Theatraliji" podnaslovljenoj "Mladi u okružju zla" donosimo istraživanje Mire Muhoberac o mladima i slobodi ...

Suvremena hrvatska drama
Ponedjeljak, 22.04.2019. 08:45 - 09:30

Suvremeno hrvatsko kazalište
Ponedjeljak, 29.04.2019. 08:45 - 09:30

Sve najave
Poslušajte

Mladi u okružju zla
Ponedjeljak, 18.03.2019 08:45

Geste i grimase; Gumbek, Krleža, Kelly
Ponedjeljak, 11.03.2019 08:45

Marinković, Shakespeare, Horvath, Pešut
Ponedjeljak, 04.03.2019 08:45

Premijerna događanja:komedije u Hrvatskoj i u svijetu
Srijeda, 27.02.2019 08:45