Theatralija 13.08.

Theatralija 13.08.

U središtu su današnje „Theatralije“ Marulićevi dani. Ovotjedni magazin o kazalištu i oko njega prikazuje dvanaest predstava odabranih za dvadeset i osmo izdanje Festivala hrvatske drame u konkurenciji od pedeset i četiri prijavljene i ukupno više od sto izbornički pogledanih predstava utemeljenih na hrvatskim tekstovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Dunja Vusio analizira predstavu „Ol' smo za jedan dan“ splitskoga HNK-a. Autorica emisije razgovara s književnikom Kristianom Novakom, zastupljenim na Marulićevim danima tekstovima „Črna mati zemla“ (ZKM) i „Ciganin, ali najljepši“ (HNK u Zagrebu) i s redateljem predstave „Tko pjeva zlo ne misli“ (HNK u Zagrebu) Reneom Medvešekom, prema Majerovoj prozi „Dnevnik malog Perice“ i Golikovu filmu. Nagradu „Marul“ za najbolju predstavu u cjelini dobila je „Črna mati zemla“, a publika je najvišom ocjenom (4,92) nagradila predstavu „Povratak“ prema drami Srđana Tucića (Eurokaz, Hrvatska kuća i Akademija dramske umjetnosti). Mira Muhoberac u rubrici „Iz dramaturške bilježnice“ donosi skicu analize dramskog opusa Tomislava Zajeca, koji je za tekst „Ono što nedostaje“ (ZKM) dobio Nagradu „Marul“, ali i Nagradu „Marin Držić“. Marulićevi su dani zatvoreni baletom „Gospoda Glembajevi“ (Miroslav Krleža – Leo Mujić, HNK u Zagrebu). Na tom je festivalu uživala najbrojnija dosad publika, koja je najvišom prosječnom ocjenom u povijesti Marulićevih dana ocijenila i predstave Tesla Anonimus Filipa Šovagovića (Gradsko dramsko kazalište Gavella), „Ljubavni slučaj Fahrije P.“ Željka Zorice Šiša (Teatar &TD), „Ustav Republike Hrvatske“ Ante Tomića i Rajka Grlića (Satiričko kazalište Kerempuh), „Mirna Bosna“ Borisa Lalića (Kamerni teatar 55, Sarajevo), „Vrzino kolo“ Joze Ivakića (Gradsko kazalište „Joza Ivakić“, Vinkovci i Hrvatsko kazalište Pečuh) i predstavu splitskoga HNK-a „Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad“, prema motivima „Pira malograđana“ Bertolta Brechta, 10. siječnja prerano preminula autora Predraga Lucića (Nagrada „Judita“ za najbolje postignuće na Splitskom ljetu). Emisija je isprepletena ulomcima iz odabranih festivalskih predstava. Spikeri: Ana-Marija Štorga i Željko Tomac. Snimatelj: Luka Pavelić. Autorica emisije i voditeljica: Mira Muhoberac. Urednik: Boris B. Hrovat.

O emisiji Theatralia

Emisija je koncipirana kao kazališni magazin o kazalištu i „oko kazališta“ koji prati i kritično reflektira aktualna kazališna događanja središnjega, ali i drugih tijekova teatarske prakse u Hrvatskoj i inozemstvu, s naglaskom na mediteranski i srednjoeuropski te zapadnoeuropski kazališni krug.

Pročitaj više

Theatralia
Theatralia

HRT – HR 3 — Kultura, umjetnost

Emisija je koncipirana kao kazališni magazin o kazalištu i „oko kazališta“ koji prati i kritično reflektira aktualna kazališna događanja središnjega, ali i drugih tijekova teatarske prakse u Hrvatskoj i inozemstvu, s naglaskom na mediteranski i srednjoeuropski te zapadnoeuropski kazališni krug.

Najave

Theatralija 23.07.

Ponedjeljak, 23.07.2018. 08:45 - 09:29

„Poštovani slušatelji, poštovane slušateljice, javljamo se iz jednoga stana u Zagrebu. Godina je 1926., prenosimo događanje u jednoj prostoriji male barokne jednokatnice s visokim parterom i mansardom, u Kuševićevoj ulici ...

Theatralia
Srijeda, 25.07.2018. 18:00 - 18:45

Theatralija 30.07.
Ponedjeljak, 30.07.2018. 08:45 - 09:30

Sve najave
Poslušajte

Theatralija 16.07.
Ponedjeljak, 16.07.2018 08:45

Theatralija 09.07.
Ponedjeljak, 09.07.2018 08:45

Theatralija 02.07.
Ponedjeljak, 02.07.2018 08:45

Kazališna sezona
Ponedjeljak, 25.06.2018 08:45