Tko gradi vašu arhitekturu? – Kritički priručnik

Tko gradi vašu arhitekturu? – Kritički priručnik

Ovom emisijom završavamo ciklus autora Frane Petra Zovka u kojem smo se bavili odnosom arhitekture i graditeljskog rada, a čija su okosnica bila predavanja održana na simpoziju "Bog je u detalju: Rad, arhitektura i politika građenja". Ciklus je bio usredotočen na povijesne primjere arhitektonskih projekata i graditeljskih opusa koji su redefinirali odnos projekta i gradnje – od antičkog Rima, preko Londona 19. stoljeća, do radikalnih južnoameričkih pokreta u drugoj polovici 20. stoljeća. Temu zaokružujemo suvremenim težnjama integralnom promišljanju projektantskog i graditeljskog rada, odnosno predstavljanjem rada grupe "Who Builds Your Architecture?" ili "Tko gradi vašu arhitekturu?"

Who Builds Your Architecture? je grupa arhitektica, aktivista, znanstvenica i predavača koja istražuje veze između rada, arhitekture i globalnih mreža građevinske industrije. Rad grupe potaknut je sve raširenijom pojavom ambicioznih arhitektonskih projekata i velikih gradilišta Bliskog istoka, Azije i Afrike koja vode arhitektonske tvrtke Globalnog sjevera, a koji su obilježeni teškim uvjetima rada i života građevinskih radnika. Grupa se bavi mapiranjem, istraživanjem i predstavljanjem etičkih, društvenih i političkih pitanja koja iz tih praksi proizlaze – od radničkih prava, preko graditeljskih praksi i projektantskih procesa, do novih tehnologija – a u središte rasprave postavlja pitanja kakva jest, a kakva bi mogla biti uloga arhitekata u tome.

Okupljanje grupa Who Builds Your Architecture? proizašlo je iz akademskih zajednica arhitektonskih fakulteta sveučilišta Columbia i Barnard, poslije jedne arhitektonske panel rasprave održane u New Yorku, a potaknute vijestima o stravičnim radnim uvjetima na gradilištu muzeja Guggenheim Abu Dhabi arhitekta Franka Gehry. Jezgru grupe čine Kadambari Baxi, Jordan Carver, Laura Diamond, Tiffany Rattray, Lindsey Wikstrom i Mabel O. Wilson, a poslije deset godina djelovanja, iza nje su mnoge izložbe, događanja i publikacije.

Godine 2017. grupa je objavila knjižicu Tko gradi vašu arhitekturu? – Kritički priručnik, publikaciju koja tekstualno (u obliku pitanja i odgovora), ali i grafički (crtežima, mapama i dijagramima), donosi pregled graditeljskih praksi na velikim globalnim gradilištima, usredotočujući se na pitanja organizacije rada, ljudskih prava te radnih i životnih uvjeta prvenstveno migrantskih radnika. Mape, crteži i kritički eseji usmjereni su na arhitektonsku struku te se isprepliću s vrlo konkretnim preporukama djelovanja za projektantice, pedagoge i voditeljice strukovnih institucija.

Unatoč tome što pozivanje na individualno etično ponašanje arhitekata i projektantskih studija – poput odbijanja sumnjivih narudžbi ili uključivanje u projekte stručnjaka za radnička prava – djeluje pomalo naivno, propuštajući razotkriti sistemske probleme ekonomskog sustava te istaknuti da su i arhitekti samo pojedinci u borbi za egzistenciju na globalnom tržištu rada, rad grupe Who Builds Your Architecture? donosi niz zanimljivih uvida te potiče na promišljanje i djelovanje na različitim razinama.

Tko gradi vašu arhitekturu? – Kritički priručnik

O emisiji Stvarnost prostora

Arhitektura, urbanizam, javni prostor, umjetničke akcije u javnom i o javnom prostoru teme su o kojima se govori u emisiji Stvarnost prostora. Urednica: Evelina Turković Autori: Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Marko Sančanin, Mira Stanić, Vesna Vuković, Frano Petar Zovko

Pročitaj više

Stvarnost prostora
Stvarnost prostora

HRT – HR 3 — Društvo, umjetnost

Arhitektura, urbanizam, javni prostor, umjetničke akcije u javnom i o javnom prostoru teme su o kojima se govori u emisiji Stvarnost prostora. Urednica: Evelina Turković Autori: Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Marko Sančanin, Mira Stanić, Vesna Vuković, Frano Petar Zovko

Najave

Jia Yi Gu: Oblici skrbi

Srijeda, 29.09.2021. 16:03 - 16:30

Ovom emisijom nastavljamo ciklus “Diskurs kao arhitektonska praksa” autorice Mire Stanić.

Ana Miljački: Ne-navike
Srijeda, 06.10.2021. 16:03 - 16:29

Hélène Frichot: Prljava teorija: arhitektonska natucanja
Srijeda, 13.10.2021. 16:03 - 16:30

Sve najave