Emisija 08.05.2017.

Emisija 08.05.2017.

Peta emisija donosi, po ustaljenom receptu, kolaž glazbe, poezije, šala i aktualnih zbivanja. Čut ćemo razgovor s pobjednikom Domosonga - domske verzije Eurosonga i pobjedničku pjesmu uživo, a svoje će dojmove iznijeti i studenti socijalnog rada iz Slovenije koji u Domu Turnić obavljaju praksu.

Kao i obično, izvođači cabareta pripremili su nekoliko skečeva, a Elianor čita svoje pjesme u prozi koje vas neće ostaviti ravnodušnima... Iako su svjesni da će sad njihov rad biti pod povećalom javnosti, protagonisti emisije nastavljaju radom kao i do sada, nadajući se da će opravdati povjerenje svojih slušatelja.

 

Emisiju je Hrvatsko novinarsko društvo proglasilo najzapaženijim radijskim ostvarenjem u Hrvatskoj u 2016. godini. prošle godine je emisija Radio Rijeke "Tko je ovdje lud?", odlučilo je Hrvatsko novinarsko društvo, a autoru emisije Albertu Petroviću dodijeljena je 3. svibnja 2017. godine nagrada "Marija Jurić Zagorka" za radijsko novinarstvo.

"U jednoobraznoj slici radiodifuzije, emisija 'Tko je ovdje lud' izdvaja se specifičnom autentičnošću i jedinstvenim razumijevanjem radija kao alata za društvenu afirmaciju i javnu senzibilizaciju", piše između ostaloga u obrazloženju dodjele nagrade. 

Ocjenjivačku skupinu za dodjelu nagrade "Marija Jurić Zagorka" radijsko novinarstvo za 2016. godinu činili su Ljubica Letinić, predsjednica, i članovi Adrian de Vrgna, Giga Gračan, Ivan Vlašić, Ivo Lučić, Karmen Valenta i Tina Čubrilo.

"Poigravajući se žanrovima, u rasponu od klasično novinarskih do glazbenih, ispovjednih ili dramskih, emisija postiže rijetku raznolikost koja nas suptilno približava svijetu njihovog zakinutog građanstva. Iako nastaje u okviru javnog radija, koncept prepoznaje važnost medija zajednice – onih koji nastaju iz nje i za nju – te ga ostvaruje pripuštajući u prostor javnosti psihičke oboljele Doma Turnić.

Autori i protagonisti u svojoj nas redovitoj emisiji upoznaju sa svojim jedinstvenim svjetovima, istodobno u diskretnom karakteru radija pronalazeći siguran prostor vlastite kreativne realizacije, što se, slušamo li ih, u njihovom ne osobito atraktivnom terminu ponedjeljkom navečer i jasno čuje.

Tako na polu suprotnom od medijski visoko vrednovane senzacije i zabave nastaje otisak iskrene ljudske potrebe za izražavanjem, novi horizont što ga možda može otvoriti samo radio, koji sam po sebi predstavlja društvenu vrijednost. U vremenu značajne ideološke deformacije HRT-a moglo bi se tvrditi da je emisija 'Tko je ovdje lud' posljednji zalog njene javne funkcije", stoji u obrazloženju Hrvatskoga novinarskog društva.

Emisijom se želi skinuti društvena stigma s psihički oboljelih osoba. Korisnici Doma za odrasle osobe Turnić, pod vodstvom terapeutkinje Alenke Butigan i novinara Alberta Petrovića, pripremaju emisiju koja se sastoji od  prigodnih razgovora, dijelova iz domskog cabaret-programa i poezije.

Tko je ovdje lud, pripremio Albert Petrović

O emisiji Tko je ovdje lud?

Emisija koju pripremaju i vode osobe s teškoćama mentalnoga zdravlja, ostvaruje se u suradnji s Domom za odrasle osobe "Turnić" u Rijeci. Kako kaže jedan od protagonista, čut ćete niz šala, romantike, glazbe i životnih priča korisnika doma na Turniću.

Pročitaj više

Komentari

Tko je ovdje lud?
Tko je ovdje lud?

HRT – Radio Rijeka — Društvo, život, obitelj

Emisija koju pripremaju i vode osobe s teškoćama mentalnoga zdravlja, ostvaruje se u suradnji s Domom za odrasle osobe "Turnić" u Rijeci. Kako kaže jedan od protagonista, čut ćete niz šala, romantike, glazbe i životnih priča korisnika doma na Turniću.