Emisija 08.10.2018.

Emisija 08.10.2018.

Sutra u Rijeci počinje Mentalfest, posvećen mentalnom zdravlju, a pokrenuo ga je Dom Turnić uz brojne partnere. Tema ovogodišnjeg Mentalfesta su mladi i njihovo zdravlje, a što nam sve nudi, doznajte uz novu voditeljicu Marinu. Imamo i novu protagonisticu, Anu, u čijoj ćete interpretaciji poezije uživati. Svoju pjesmu pročitat će i Anik, dok će Mile najaviti događanja u gradu. Uz brojne skečeve, tu je i razgovor s psiholozima te puno dobre glazbe!

Emisiju je Hrvatsko novinarsko društvo proglasilo najzapaženijim radijskim ostvarenjem u Hrvatskoj u 2016. godini. prošle godine je emisija Radio Rijeke "Tko je ovdje lud?", odlučilo je Hrvatsko novinarsko društvo, a autoru emisije Albertu Petroviću dodijeljena je 3. svibnja 2017. godine nagrada "Marija Jurić Zagorka" za radijsko novinarstvo.

"U jednoobraznoj slici radiodifuzije, emisija 'Tko je ovdje lud' izdvaja se specifičnom autentičnošću i jedinstvenim razumijevanjem radija kao alata za društvenu afirmaciju i javnu senzibilizaciju", piše između ostaloga u obrazloženju dodjele nagrade. 

Ocjenjivačku skupinu za dodjelu nagrade "Marija Jurić Zagorka" radijsko novinarstvo za 2016. godinu činili su Ljubica Letinić, predsjednica, i članovi Adrian de Vrgna, Giga Gračan, Ivan Vlašić, Ivo Lučić, Karmen Valenta i Tina Čubrilo.

"Poigravajući se žanrovima, u rasponu od klasično novinarskih do glazbenih, ispovjednih ili dramskih, emisija postiže rijetku raznolikost koja nas suptilno približava svijetu njihovog zakinutog građanstva. Iako nastaje u okviru javnog radija, koncept prepoznaje važnost medija zajednice – onih koji nastaju iz nje i za nju – te ga ostvaruje pripuštajući u prostor javnosti psihičke oboljele Doma Turnić.

Autori i protagonisti u svojoj nas redovitoj emisiji upoznaju sa svojim jedinstvenim svjetovima, istodobno u diskretnom karakteru radija pronalazeći siguran prostor vlastite kreativne realizacije, što se, slušamo li ih, u njihovom ne osobito atraktivnom terminu ponedjeljkom navečer i jasno čuje.

Tako na polu suprotnom od medijski visoko vrednovane senzacije i zabave nastaje otisak iskrene ljudske potrebe za izražavanjem, novi horizont što ga možda može otvoriti samo radio, koji sam po sebi predstavlja društvenu vrijednost. U vremenu značajne ideološke deformacije HRT-a moglo bi se tvrditi da je emisija 'Tko je ovdje lud' posljednji zalog njene javne funkcije", stoji u obrazloženju Hrvatskoga novinarskog društva.

Emisijom se želi skinuti društvena stigma s psihički oboljelih osoba. Korisnici Doma za odrasle osobe Turnić, pod vodstvom terapeutkinje Alenke Butigan i novinara Alberta Petrovića, pripremaju emisiju koja se sastoji od  prigodnih razgovora, dijelova iz domskog cabaret-programa i poezije.

Poslušajte što o radu u emisiji "Tko je ovdje lud" kaže Boris Prpić, moderator emisije i štićenik Doma Turnić: 

Tko je ovdje lud? najavljuje Mentalfest, pripremio Albert Petrović

O emisiji Tko je ovdje lud?

Emisija koju pripremaju i vode osobe s teškoćama mentalnoga zdravlja, ostvaruje se u suradnji s Domom za odrasle osobe "Turnić" u Rijeci. Kako kaže jedan od protagonista, čut ćete niz šala, romantike, glazbe i životnih priča korisnika doma na Turniću.

Pročitaj više

Komentari

Tko je ovdje lud?
Tko je ovdje lud?

HRT – Radio Rijeka — Društvo, život, obitelj

Emisija koju pripremaju i vode osobe s teškoćama mentalnoga zdravlja, ostvaruje se u suradnji s Domom za odrasle osobe "Turnić" u Rijeci. Kako kaže jedan od protagonista, čut ćete niz šala, romantike, glazbe i životnih priča korisnika doma na Turniću.