Emisija 14.02.2020.

U hramu pjeva U hramu pjeva
Mirella Freni Mirella Freni

Emisiju U HRAMU PJEVA posvetili smo sopranistici Mirelli Freni koja je umrla .9. veljače . Uz ulomke iz opera u kojima je ostvarila svoje najbolje interpretacije čut ćete i isječke iz prijašnih razgovora sa sopranisticom

Večerašnju emisiju U hramu pjeva posvećujemo velikoj sopranistici, Mirelli Freni, preminuloj u nedjelju 09. veljače, u 85-oj godini života. Glas Mirelle Freni bio je jedan od najljepših lirskih soprana druge polovice 20. stoljeća, a njezina iznimna scenska karizma idealna za tumačenje nježnih lirskih uloga, koje su je pratile tijekom najvećeg dijela duge karijere. Po mnogima bila je posljednji izdanak iskonskog talijanskog opernog nasljeđa bel canta, čije se pjevanje odlikovalo ujednačenim rasponom glasa, punim tonom mirnih pjevnih linija, kao i velikom senzibilnošću za interpretaciju riječi određenom bojom i izrazom glasa.
Rođena je u Modeni, 1935. godine, u istom gradu u kojem i Luciano Pavarotti, s kojim će kasnije često dijeliti operne pozornice. Već s 12 godina nastupila je na prvom pjevačkom natjecanju, a s 19 godina debitirala je u rodnoj Modeni, ulogom Micaële u Bizetovoj Carmen, koja će biti od jednom od najvažnijih u njenoj karijeri.

U prvim godinama karijere, uz Micaëlu pjevat će još uloge Susanne u Figarovom piru, Zerline u Don Giovanniju i Nanette u Verdijevom Falstaffu. Uloga Mimi u Puccinijevoj La Bohème će ju proslaviti kao najbolju Mimi druge polovice 20. stoljeća. Nastup s ovom ulogom u milanskoj Scali 1963., pod ravnanjem Herberta von Karajana i u režiji Franca Zeffirellija, donio joj je svjetsku slavu. S Karajanom i Zeffirellijem ostvarit će brojne nastupe u različitim opernim naslovima, te niz snimaka.

Već u prvim godinama karijere svome repertoaru dodaje uloge Liù u Turandot, Adine u Ljubavnom napitku, Violette u Traviati, Elvire u Puritancima, Marguerite u Faustu, te Marie u Kćeri pukovnije.

Osim u Italiji broji u Nizozemskoj operi, u Glyndebourneu, Covent Gardenu, na festivalu u Wexfordu, u nizu suradnji s von Karajanom, Giulinijem, Pavarottijem i drugim najvećim opernim umjetnicima svog doba.

Do tridesete godine iza sebe ima već 200 nastupa u ulozi Mimì, a snima i film La Bohème u Zeffirellijevoj režiji, pod Karajanovim ravnanjem. S istom ulogom ostvaruje i debi u Metropolitan operi 1965. godine, gdje će uskoro nanizati još i uloge Suzel u Mascagnijevoj operi L'Amico Fritz, Juliette u Gounodovom Romeu i Juliji, te Liù.

Prekretnicu prema nešto težem lirskom i spinto repertoaru označava uloga Desedemone u Verdijevom Otellu, s kojom nastupa prvi put na Salzburškim svečanim igrama, 1970. pod Karajanovim vodstvom. Pod njegovim ravnanjem, u svoj repertoar dodaje još i uloge Elizabete u Don Carlosu 1975., te Aide 1979. U međuvremenu će u Covent Gardenu – na gostovanju milanske Scale, 1976. godine u ovom kazalištu, pod ravnanjem Claudija Abbada, debitirati u ulozi Amelije u Simonu Boccanegri.

Jedna od kasnijih uloga u kojoj će također biti prepoznata kao vrhunska intepretatorica je uloga Cio-Cio-san u Puccinijevoj Madame Butterfly, koju međutim neće pjevati nikada uživo, ali je snima na legendarnom filmu iz 1974., zajedno s Plácidom Domingom u ulozi Pinkertona. Jednoj od omiljenih uloga francuskog repertoara, koju pjeva još od mladenačkih godina, onoj Manon u istoimenoj operi Julesa Masseneta, dodaje u svojim četrdesetima i Puccinijevu istoimenu junakinju, u operi Manon Lescaut. Tu su i uloge Adriane Lecouvreur u istoimenoj Cileinoj operi, Giordanove Fedore, Lise i Tatjane u Čajkovskijevim operama Evgenij Onjegin i Pikova dama. Posljednje debije ostvaruje u poznim godinama za pjevačicu – 1997. pjevat će u Giordanovoj Madame Sans-Gêne,  a 2002. naslovnu ulogu u Čajkovskijevoj Ivani Orleanskoj

O emisiji U hramu pjeva

Istražujemo sve ono što operni svijet i svijet srodnih glazbeno-scenskih vrsta čini tako osebujnim. Donosimo detalje iz operne povijesti od baroknih početaka do danas, odmičući se od najutabanijih i najpoznatijih repertoarnih putova.

Pročitaj više

U hramu pjeva
U hramu pjeva

HRT – HR 3 — Glazba

Istražujemo sve ono što operni svijet i svijet srodnih glazbeno-scenskih vrsta čini tako osebujnim. Donosimo detalje iz operne povijesti od baroknih početaka do danas, odmičući se od najutabanijih i najpoznatijih repertoarnih putova.

Sljedeća emitiranja

Petak, 30.10.2020. 19:00 - 20:00

Petak, 06.11.2020. 19:00 - 20:00