XI. Memorijal Darka Paurića (2. dio)

XI. Memorijal Darka Paurića (2. dio)

Jedanaestu godinu zaredom organiziramo Memorijal Darka Paurića, koji će okupiti Darkove prijatelje tamburaške sastave Zvona i Žeteoce, Stjepana Jeršeka Štefa, Šimu Jovanovca i Antuna Nikolića Tucu, renomirane glazbenike koji slave vrijedne obljetnice svog rada. Pratite nas uz radio i društvene mreže.

Osim što se na Memorijalima Darka Paurića sjećamo našeg glazbenog urednika koji nas je prerano napustio 2009. godine, jedinstvenim tamburaškim događajem promoviramo kvalitetu tamburaškog muziciranja i ističemo značaj tambure u hrvatskoj glazbi. Ove godine koncert organiziramo 1. lipnja, na dan kada je prema poznatim povijesnim zapisima 1943. godine počelo emitiranje programa Radio Osijeka. Slavimo, dakle, 77. rođendan. 

Ovo je godina u kojoj slave i brojna velika imena hrvatske tamburaške glazbe tako da smo odlučili okupiti na jednom mjestu slavljenike - tamburaški sastav Zvona iz Đakova, Stjepana Jeršeka Štefa, Šimu Jovanovca i Antuna Nikolića Tucu.

Đakovačka Zvona vrhunski su tamburaši koji ove godine slave 25 godina od osnutka, Stjepan Jeršek Štef obilježava 50 godina glazbene karijere, što je trebao proslaviti i velikim koncertom u Zagrebu, Šima Jovanovac svojih 55 godina karijere namjeravao je proslaviti s pet koncerata od kojih je jedan održan u Osijeku, a upitni su ostali koncerti koji su planirani kako bi se održali u Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Požegi i Zagrebu. Osnivač Slavonskih bećara i vođa nekadašnjeg velikog tamburaškog orkestra Radio Osijeka te naš dugogodišnji glazbeni urednik Antun Nikolić Tuca uz tamburu i tamburašku glazbu živi punih 70 godina tako da će ovogodišnji Memorijal biti prilika da istaknemo i njegov značaj u razvoju tamburaške glazbe u Hrvatskoj. Memorijal će uveličati još jedan vrhunski tamburaški sastav, a to su Žeteoci. I oni uskoro slave vrijednu obljetnicu - 30 godina kontinuiranog djelovanja. 

Koncert će voditi Danijela Šandor, koja je na Radio Osijeku nastavila voditi Ritam Šokadije, emisiju koju je osmislio i godinama uređivao Darko Paurić.

Program će trajati gotovo tri sata, prenosit ćemo ga izravno u našem programu te na društvenim mrežama. Strogo ćemo poštovati propisane mjere epidemiologa tako da će izvođači nastupati uz jednosatnu pauzu i neće se moći susresti u velikom studiju Radio Osijeka.

Program i izvođači pripremljeni su i dogovoreni dan prije izbijanja krize izazvane epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj, a tamburaška glazbena poslastica trebala je biti održana u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića. Zbog nove situacije bili smo prisiljeni odustati od takvih planova, no ne želimo prekidati tradiciju koju smo pokrenuli prije jedanaest godina. Stoga budite uz radio - uz Radio Osijek.  

O emisiji Mostovi dijaloga

Mostovi dijaloga govore o aktivnostima nacionalnih manjina na našem području, našem bogatstvu, toleranciji, životu i suživotu. Ponedjeljkom od 19,30 do 20 sati i 30 minuta poslušajte priče o životu Mađara na hrvatskome jeziku te posebnu emisiju o Slovacima u Hrvatskoj.

Pročitaj više

Mostovi dijaloga
Mostovi dijaloga

HRT – Radio Osijek — Vijesti

Mostovi dijaloga govore o aktivnostima nacionalnih manjina na našem području, našem bogatstvu, toleranciji, životu i suživotu. Ponedjeljkom od 19,30 do 20 sati i 30 minuta poslušajte priče o životu Mađara na hrvatskome jeziku te posebnu emisiju o Slovacima u Hrvatskoj.

Sljedeća emitiranja

Ponedjeljak, 17.05.2021. 19:30 - 19:35

Ponedjeljak, 17.05.2021. 20:00 - 20:30

Ponedjeljak, 24.05.2021. 19:30 - 19:35