Najave: Dokumentarna radio drama

Utorak, 17.08.2021 14:00

NA POLA PUTA - PRIČA O MIRILIMA

Utorak, 24.08.2021 14:00

OVO JE RATNI DNEVNIK IZVJEŠTAVA PAVO URBAN

24.9.2012. Na 64. izdanju Prix Italia, jednog od dva najveća svjetska radijska festivala, koji je ove godine održan u Torinu, dokumentarna emisija Hrvoja Ivankovića, „Ovo je ratni dnevnik. Izvještava Pavo Urban.“, nastala u produkciji Dramskog programa Hrvatskoga radija, izabrana je među tri najbolje u kategoriji Dokumentarne radiodrame. Prvu nagradu osvojio je dokumentarac norveškog radija „Sense and Sensibility“, a uz hrvatsku emisiju (koja je u glasovanju međunarodnog ocjenjivačkog suda zauzela drugo mjesto) posebno priznanje za izuzetnu kvalitetu dobila je i emisija kanadskoga CBC-a. Dokumentarac „Ovo je ratni dnevnik. Izvještava Pavo Urban.“ priča je o ratnom dnevniku dubrovačkog fotografa Pava Urbana, poslanog u obliku pisma njegovoj djevojci Mari Bratoš koja se tada školovala u Americi. Snažno svjedočanstvo o ljubavi i ratu, ali i čudesna anticipacija budućnosti, Pavov je dnevnik stigao u Ameriku potkraj prosinca 1991., nekoliko tjedana nakon što je njegov autor poginuo dok je snimao najžešće granatiranje svog rodnog grada. U emisiji su, uz korištenje raznih arhivskih snimaka, sudjelovali Mara Bratoš, Antun Maračić i glumac Frano Mašković, ton majstor bio je Srđan Nogić, a urednik Ljubo Pauzin, Dokumentarna radio drama Hrvoja Ivankovića na Prix Italiji se našla u konkurenciji 39 emisija s pet kontinenta, a uvrštena je i u selekciju festivala Prix Europa, koji će se održati od 20. do 27. listopada 2012. u Berlinu. KULTURNI PORTRAIT HRVOJE IVANKOVIĆ: „OVO JE RATNI DNEVNIK. IZVJEŠTAVA PAVO URBAN“ (premijera) Dubrovački fotograf Pavo Urban poginuo je prije točno dvadeset godina, 6. prosinca 1991., dok je snimao barbarsko granatiranje svog rodnog grada. Dvadesetak dana poslije Urbanove pogibije njegova djevojka Mara Bratoš, koja se tada školovala u Americi, dobila je Pavovo posljednje pismo, napisano u obliku ratnog dnevnika. Dokumentarna radio-drama Hrvoja Ivankovića priča je o tom neobičnom dokumentu i s njim povezanom nizu događanja

Utorak, 31.08.2021 14:00

POSLJEDNJI MOHIKANCI

NIKICA KLOBUČAR: POSLJEDNJI MOHIKANCI Feature "Posljednji Mohikanci" bavi se umirovljenim muzičarima koji sviraju srijedom i petkom u zagrebačkoj pivnici. Stalni svirači su braća Ivica i Franjo Justin kojima se pridružuje nepoznati pjevač Turido Pauš, inače poznati animator zagrebačke škole crtanog filma. Oni pričaju o ljubavi prema starim šlagerima i strasti pjevanja za publiku. Zajedno sa spomenutom trojicom nastupaju i poznati muzičari Jimmy Stanić i Mario Igrec.


Dokumentarna radio drama
Dokumentarna radio drama

HRT – HR 3 — Dramski program

Dokumentarna radiodrama je osobita radijska emisija, u svijetu poznatija kao radio feature, koja nastoji bilježiti vrijeme i stvarnost u kojoj živimo obraćajući pri tom naročitu pozornost na zvuk i strukturu donošenja priče.

Najave

Irena Plejić Premec, Hrvoje Hanzec: "Zaboravljeni jezik"

Utorak, 10.08.2021. 14:00 - 14:40

NA POLA PUTA - PRIČA O MIRILIMA
Utorak, 17.08.2021. 14:00 - 14:42

OVO JE RATNI DNEVNIK IZVJEŠTAVA PAVO URBAN
Utorak, 24.08.2021. 14:00 - 14:54

Sve najave