Najave: Euroclassic Notturno

Ponedjeljak, 09.12.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela programa izdvajamo dvije kantate skladatelja iz obitelji Bach - Oduprijet se moraš grijehu Johanna Sebastiana Bacha te Molbu Spasitelju njegova sina Carla Philippa Emanuela. Drugi je dio u cijelosti posvećen bivšim i sadašnjim sudionicima BBC-jeva projekta Umjetnik novoga naraštaja, među kojima se ističku pijanisti Eduard Kunz i Simfon Trpčeski. U trećemu dijelu možete čuti i Korsakovljevu Šeherezadu te Koncert za dvije violine i orkestar Erkkija Salmenhaare.

Utorak, 10.12.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela emisije izdvajamo kantatu Duše u čistilištu Alessandra Stradelle i Keltsku simfoniju Granvillea Bantocka. U drugome dijelu poslušajte kako je Kvartet Casals glazbovao u Barceloni 9. veljače ove godine - na programu su skladbe Haydna, Bartóka, Brahmsa i Schumanna. U trećemu dijelu možete čuti i Drugu klavirsku sonatu u A-duru Karola Szymanowskog te Karelijske prizore Erkkija Melartina.

Srijeda, 11.12.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela programa izdvajamo Koncert za čembalo Frigyesa Hidasa i Bachovu Četvrtu orkestralnu suitu u D-duru. U drugome dijelu emitiramo snimku recitala što su ga violinist David Nebel i pijanist Giorgi Iudalshevi održali u Baselu 6. travnja prošle godine - umjetnici su se predstavili djelima Beethovena, Masseneta i Bazzinija. U trećemu dijelu možete čuti i Griegov Prvi gudački kvartet u g-molu te Obale Newfoundlanda Howarda Cablea.

Četvrtak, 12.12.2019 00:00

Euroclassic Notturno

U prvome dijelu programa poslušajte, među ostalim, Hindemithovu Sonatu za harfu i Haydnovu Stočetvrtu, "Londonsku" simfoniju u D-duru. U dva sata poslušajte snimku koncerta što su ga klarinetist Javier Martinez, kornist Manuel Fernández, violinist Rubén Dario Reina i pijanistica Karina Azizova održali u Madridu 9. veljače ove godine - na programu su skladbe Reineckea, Hačaturjana i Brahmsa. Iz trećega dijela izdvajamo Prvu simfoniju Bohuslava Martinůa i motet Ave verum corpus Imanta Raminsha.

Petak, 13.12.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela programa izdvajamo dva repertoarna djela - Brahmsovu Akademsku svečanu uvertiru i Griegov Koncert za klavir i orkestar u a-molu. U drugome dijelu poslušajte snimku koncerta što su ga violinisti Ilia Korol i čembalist Jermaine Sprosse održali u Bernu 6. siječnja prošle godine - program je posvećen mahom manje poznatim engleskim baroknim autorima. U trećemu dijelu možete čuti i Missu Sancti Henrici Heinricha Ignaza Franza von Bibera te kantatu Snovi Adolfa Fredrika Lindblada.

Subota, 14.12.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela emisije izdvajamo dvije obrade - Schubertove klavirske Njemačke plesove u orkestraciji Antona Weberna te Franckovu Violinsku sonatu u obradi Jean-Pierrea Rampala za flautu i klavir. Drugi je dio u znaku komorne glazbe - slušamo snimku koncerta održanog na Chiemgauskom proljetnom festivalu u Trausteinu 26. svibnja ove godine, na kojem su razni vrsni glazbenici svirali djela Kodálya, Enescua i Brahmsa. U trećemu dijelu možete čuti i Klavirski koncert Ilmarija Hannikainena te Missu de Beata Virgine Josquina Despreza.

Nedjelja, 15.12.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela programa izdvajamo dvije suite - Sibeliusovu Malu suitu te Nordijsku suitu Boa Holtena. U dva sata na rasporedu je snimka Händelova oratorija Teodora, zabilježena pod dirigentskim vodstvom Jonathana Cohena u Londonu 7. rujna prošle godine. U preostalome dijelu programa možete čuti i Brahmsove Varijacije na Händelovu temu te Saint-Saënsov Koncert za violončelo u a-molu.

Ponedjeljak, 16.12.2019 00:00

Euroclassic Notturno

U prvome dijelu emisije poslušajte, među ostalim, Schubertovu Arpeggione sonatu i Telemannov Koncert za dva roga i orkestar u d-duru. Drugi je dio rezerviran za snimku Händelova oratorija Izrael u Egiptu, zabilježenu pod ravnanjem Williama Christieja u Londonu 1. kolovoza 2017. Iz trećega dijela izdvajamo dva norveška djela - Griegovu Treću violinsku sonatu i Simfoniju u a-molu Sigurda Lieja.

Utorak, 17.12.2019 00:00

Euroclassic Notturno

U prvome dijelu emisije poslušajte, među ostalim, Partitu za orkestar Williama Waltona i Violinsku sonatu u e-molu Rebecce Clarke. U dva sata na red dolazi Simfonijski orkestar Švedskoga radija i koncert što ga je pod vodstvom Andrewa Manzea održao u Stockholmu 17. svibnja ove godine - na programu su djela Katarine Leyman te Mozarta i Holsta. Iz trećega dijela izdvajamo Schubertovu Šestu simfoniju te kantatu Glazbotvorci Edwarda Elgara.

Srijeda, 18.12.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Program otvaraju uvertira Mozartovu Kazališnom ravnatelju i Saint-Saënsov Koncertni stavak za harfu i orkestar. U drugome dijelu poslušajte snimku koncerta što su ga Elbska filharmonija Sjevernonjemačkoga radija, violončelist Nicolas Alstaedt i dirigent Christoph Eschenbach održali u Hamburgu 23. siječnja ove godine - na programu su Šostakovičev Koncert za violončelo i Brucknerova Četvrta simfonija. Iz trećega dijela emisije izdvajamo Brahmsov Klavirski kvintet u f-molu te motet Čovjek rođen od žene Johanna Christopha Bacha.

Četvrtak, 19.12.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Prvi dio programa uokviruju uvertira Poljsko udvaranje Felixa Nowowiejskog i Haydnova Četrdesettreća simfonija "Merkur". U dva sata poslušajte snimku koncerta što ga je Filharmonija Francuskoga radija održala u Parizu 5. listopada prošle godine - Mikko Franck ravnao je izvedbama djela Gabriela Fauréa i trojice američkih skladatelja - Glassa, Coplanda i Bernsteina. Iz trećega dijela izdvajamo Schubertovu Petu simfoniju i Schumannov Klavirski kvintet u Es-duru.

Petak, 20.12.2019 00:00

Euroclassic Notturno

U prvome dijelu emisije poslušajte, među ostalim, Ženu s alabastrenom posudom Arva Pärta i Drugi klavirski koncert Arthura de Greefa. U dva sata na rasporedu je snimka koncerta što su ga ansambl Polyharmonique i Historijski orkestar održali u Herneu 8. studenog prošle godine - Alexander Schneider vodio je izvedbu niza mahom duhovnih djela talijanskih i njemačkih skladatelja 17. stoljeća. Iz trećega dijela izdvajamo Drugu simfoniju Sergeja Rahmanjinova i Schumannovu uvertiru Manfred.

Subota, 21.12.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela emisije izdvajamo Sibeliusovu Glazbu za masonski obred i Folklorne skice Grażyne Bacewicz. U dva sata poslušajte snimku koncerta što su ga violinistica Cecilia Zilliacus, violončelistica Kati Raitinent i pijanist Bengt Forsberg održali u Umeau 20. travnja prošle godine - na programu su klavirska trija Haydna, Maier-Röntgen, Bonis i Šostakoviča. U trećemu dijelu možete čuti i Drugu simfoniju Carla Nielsena te Bachov motet Dođi, Isuse, dođi.

Nedjelja, 22.12.2019 00:00

Euroclassic Notturno

U prvome dijelu emisije poslušajte, među ostalim, Mozartov Četvrti violinski koncert te Klavirski trio u F-duru Mozartova učenika Johanna Nepomuka Hummela. Mozartova glazba ispunit će i jedan dio koncertnoga termina s početkom u dva sata, u kojemu možete čuti snimku nastupa Ansambla Till u Wartburgu 27. srpnja ove godine. Iz trećega dijela izdvajamo Božićnu kantatu Christiana Friedricha Ruppea i, ponovno, jedno Mozartovo djelo - ulomke iz baleta Les petits riens.


Euroclassic Notturno
Euroclassic Notturno

HRT – HR 3 — Glazba

Noćni glazbeni program "Euroclassic Notturno" zajednički je projekt niza zemalja članica Europske radiodifuzijske unije. Glazbu odabire BBC iz arhiva zvučnih zapisa javnih radija uključenih u projekt.

Najave

Euroclassic Notturno

Ponedjeljak, 09.12.2019. 00:00 - 06:00

Iz prvoga dijela programa izdvajamo dvije kantate skladatelja iz obitelji Bach - Oduprijet se moraš grijehu Johanna Sebastiana Bacha te Molbu Spasitelju njegova sina Carla Philippa Emanuela. Drugi je dio ...

Euroclassic Notturno
Utorak, 10.12.2019. 00:00 - 06:00

Euroclassic Notturno
Srijeda, 11.12.2019. 00:00 - 06:00

Sve najave