Najave: Euroclassic Notturno

Ponedjeljak, 21.10.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela emisije izdvajamo nokturna dviju skladateljica - Dore Pejačević i Lili Boulanger. Drugi je dio posvećen koncertu što ga je Francuski nacionalni orkestar mladih održao u Bukureštu 29. kolovoza prošle godine - pod vodstvom Fabiena Gabela izvedene su skladbe Ravela, Saint-Saënsa, Stravinskog i Debussyja. U trećemu dijelu možete čuti i Alpsku simfoniju Richarda Straussa i Prvu norfolšku rapsodiju Ralpha Vaughana Williamsa.

Utorak, 22.10.2019 00:00

Euroclassic Notturno

U prvome dijelu emisije možete čuti motet Suscipe, quaeso Domine Thomasa Tallisa, ali i tome skladatelju u čast skladan ciklus Cantiones Sacrae Johana Duijcka. U drugome dijelu, među ostalim, poslušajte snimku koncerta što su ga BBC-jev simfonijski orkestar i dirigent Sakari Oramo održali u Londonu 14. kolovoza 2016. - na programu su Haydnova Tridesetčetvrta i Mahlerova Peta simfonija. Iz trećega dijela izdvajamo Violinsku sonatu u Es-duru Richarda Straussa i Saint-Saënsov Prvi klavirski trio u F-duru.

Srijeda, 23.10.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela programa izdvajamo dva Španjolskom nadahnuta djela - rapsodiju Španjolska Emmanuela Chabriera i ulomke iz Španjolske suite Isaaca Albéniza. U drugome dijelu poslušajte snimku koncerta što ga je Filharmonija Sjevernonjemačkoga radija održala u Hamburgu 28. travnja ove godine - Antonello Manacorda ravnao je izvedbama djela Bacha, Schumanna, Brahmsa i Beethovena. Iz trećega dijela izdvajamo dvije skladbe izvanzemaljskih nadahnuća - Planete Gustava Holsta i Začudna zviježđa Beata Furrera.

Četvrtak, 24.10.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela programa izdvajamo Sonatu za rog i klavir Josepha Rheinbergera i Symphoniettu Rusticu Eugena Suchoňa. U drugome dijelu poslušajte snimku koncerta što ga je Komorni orkestar iz Lausanne održao u matičnome gradu 11. rujna prošle godine - pod ravnanjem Christopha Eschenbacha izvedene su dvije Haydnove simfonije i Schumannov Klavirski koncert u a-molu. U trećemu dijelu možete čuti i Malu suitu u petnaest slika Jacquesa Iberta i Prvi klavirski kvintet u c-molu Franza Berwalda.

Petak, 25.10.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Prvi dio emisije uokviruju dva posve različita djela - Brahmsova Akademska svečana uvertira i Missa Septimus Francesca Mancinija. U drugome dijelu poslušajte snimku što ga je Komorni orkestar Saint Paula održao u matičnome gradu 6. rujna prošle godine - na programu su skladbe Brahmsa, Beethovena, ali i suvremenog američkog skladatelja Andrewa Normana. Iz trećega dijela izdvajamo Te Deum u C-duru Jana Dismasa Zelenke i Šestu simfoniju u c-molu Christopha Ernsta Friedricha Weysea.

Subota, 26.10.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela izdvajamo Palestrininu Missu Papae Marcelli u obradi Francesca Soriana za dvostruki zbor te Haydnovu Devedesetsedmu simfoniju u C-duru. Drugi dio posvećen je koncertu što ga je Filharmonija iz Osla održala u matičnome gradu 25. listopada prošle godine - izvedbama vlastitih kompozicija ravnao je John Adams. U trećemu dijelu možete čuti i Chopinovu Sonatu za violončelo u g-molu te Brucknerov Te Deum.

Nedjelja, 27.10.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Iznimno sedmerosatni program otvaraju dva poljska djela - Trijumfalna poloneza Juliusza Zarębskog i Chopinova Prva balada u g-molu. U trosatnome drugom dijelu poslušajte, među ostalim, snimku koncerta što ga je Simfonijski orkestar Šveskoga radija pod ravnanjem Lahava Shanija održao u Stockholmu 22. veljače ove godine - program je u cijelosti posvećen djelima Sergeja Prokofjeva. Iz posljednjega dijela emisije izdvajamo Griegov Prvi gudački kvartet u g-molu te Schumannove Abegg varijacije.

Ponedjeljak, 28.10.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Prvi dio programa uokviruju predigra Halki Stanisława Monisuzka i Trio za klarinet, violončelo i klavir Alexandera Zemlinskog. U drugome dijelu poslušajte Berliozovu dramatsku simfoniju Romeo i Julija, izvedenu pod ravnanjem Robina Ticciatija u Berlinu 19. studenog prošle godine. Iz trećega dijela izdvajamo Schumannov Koncert za violinu i orkestar te Ekscentričnu ljepoticu Erika Satieja.

Utorak, 29.10.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela emisije izdvajamo ofertorij Omnis spiritus laudet Jacoba Obrechta i Simfonijski scherzo Petka Stajnova. Veći dio drugoga dijela programa zauzet će Bachova Muka po Ivanu, koju su Komorni Zbor RIAS-a i i Akademija za staru glazbu iz Berlina pod vodstvom Justina Doylea izveli u matičnome gradu 25. ožujka ove godine. U trećemu dijelu možete čuti i Schubertovu Drugu simfoniju te Šostakovičevu Sonatu za violončelo u d-molu.

Srijeda, 30.10.2019 00:00

Euroclassic Notturno

U prvome dijelu emisije poslušajte, među ostalim, Schumannove Abegg varijacije i Mozartov Dvadesettreći klavirski koncert u A-duru. U dva sata možete čuti snimku koncerta što ga je Simfonijski orkestar Švedskoga radija održao u Stockholmu 6. ožujka ove godine - Klaus Makela ravnao je izvedbama djela Korngolda i Šostakoviča. Iz trećega dijela izdvajamo Hebrejske psalme Salomonea Rossija i Prvu hebrejsku suitu Srula Irvinga Glicka.

Četvrtak, 31.10.2019 00:00

Euroclassic Notturno

U prvome dijelu emisije poslušajte, među ostalim, Schumannovu Četvrtu simfoniju u d-molu i Mendelssohnovu Šestu orguljsku sonatu u istome tonalitetu. U dva sata emitiramo snimku koncerta što su ga gambistica Friederike Heumann i čembalist Dirk Borner održali u Poznanu 6. studenog 2014. - program je posvećen djelima Johanna Sebastiana Bacha i njegovih sinova. Iz trećega dijela izdvajamo Bartókove Rumunjske narodne plesove i uvertiru Laka konjica Franza von Suppéa.


Euroclassic Notturno
Euroclassic Notturno

HRT – HR 3 — Glazba

Noćni glazbeni program "Euroclassic Notturno" zajednički je projekt niza zemalja članica Europske radiodifuzijske unije. Glazbu odabire BBC iz arhiva zvučnih zapisa javnih radija uključenih u projekt.

Najave

Euroclassic Notturno

Ponedjeljak, 21.10.2019. 00:00 - 06:00

Iz prvoga dijela emisije izdvajamo nokturna dviju skladateljica - Dore Pejačević i Lili Boulanger. Drugi je dio posvećen koncertu što ga je Francuski nacionalni orkestar mladih održao u Bukureštu 29. ...

Euroclassic Notturno
Utorak, 22.10.2019. 00:00 - 06:00

Euroclassic Notturno
Srijeda, 23.10.2019. 00:00 - 06:00

Sve najave