Najave: Klasikom po Drugom

Srijeda, 29.01.2020 00:10

G. Donizetti: Ljubavni napitak

Komičnu operu "Ljubavni napitak" napisao je Gaetano Donizetti u samo dva tjedna. Premijerno je izvedena u Milanu godine 1832. Zahvaljujući zanimljivom i duhovitom zapletu koji opisuje peripetije mladog ljubavnog para, kao i melodioznoj i ležernoj glazbi, vrlo brzo je postala jednom od najizvođenijih talijanskih opera 19. stoljeća. Libreto je napisao Felice Romani prema komediji francuskog dramatičara Eugenea Scribea utemeljenoj na srednjovjekovnoj romanci "Tristan" Gottfrieda von Strassburga. Neočekivano pomaknuta interpretacija srednjovjekovne legende o ljubavnom napitku daje priči novo značenje prema kojem su ljudi u mogućnosti pružiti dobrotu i ljubav i bez pomoći čarobnog eliksira. Opera preporučuje glazbu kao univerzalni lijek zbog toga što posjeduje čarobne osobine koje Dulcamara (u prijevodu: slatko-gorak) pripisuje vlastitom pripravku koji paralizirane vraća u život služeći dobrobiti čovječanstva. Snimka koju slušamo nastala je godine 1977. Kao Adina i Nemorino nastupaju Ileana Cotrubas i Placido Domingo,uz soliste i, zbor i orkestar Covent Gardena. Dirigent je Sir John Pritchard.

Srijeda, 05.02.2020 00:10

A. Catalani: La Wally

Praizvedena mjesec dana poslije Verdijeva "Falstafa" i Puccinijeve "Manon Lescaut", "La Wally" je najočitiji primjer "alternativnog" smjera kojim je talijanska opera mogla krenuti, da taj tijek nije spriječila Catalanijeva smrt. To je skladateljeva najuspjelija opera i - izvorno zahvaljujući trudu Artura Toscaninija koji je ravnao praizvedbom- postala je uvriježeni, iako rijetko izvođeni dio općeg repertoara. Snimka koju slušate nastala je godine 1969., a u izvedbi sudjeluju Renata Tebaldi, Mario del Monaco, Piero Cappucccilli, Justino Diaz, solisti, mješoviti zbor iz Torina i orkestar Opere iz Monte Carla. Dirigent je Fausto Cleva.

Srijeda, 12.02.2020 00:10

P.I.Čajkovski - Labuđe jezero

Čajkovski je sentimentalan, teatralan,melodičan i pesimističan skladatelj. Neki od najuglednijih glazbenih stručnjaka ocijenili su ga kao previše emocionalnoga. Sjajan orkestrator, neosporan talent, izražajan, ali previše emocionalan. Pa, Čajkovski je bio Rus - a neemocionalni rusi su rijetki. Bio je romantičar nad romantičarima, a emocionalnost je bila srž romantizma. Snimka njegova najpopularnijeg baleta "Labuđe jezero", koju večeras slušamo nastala je godine 1979. u izvedbi Bostonskih simfoničara, a dirigent je Seiji Ozawa.

Srijeda, 19.02.2020 00:10

G.Bizet - Biserari

Egzotizmom prošarano 19. stoljeće u francuskoj operi jedan od svojih najljepših primjera nalazi u manje poznatoj operi Georgesa Bizeta "Les Pêcheurs de Perles", iliti "Biserari". Priča smještena na Šri Lanku, u strogim pravilima određeno kastinsko-svećeničko društvo, zapravo je podloga jednom od najromantičnijih ljubavnih trokuta u operi. U njemu su dva muškarca zaljubljena u istu ženu, prekrasnu i mističnu svećenicu Leilu, ujedno i najbolji prijatelji, a njihovo će prijateljstvo preživjeti i tu ljubav, jer će se jedan od njih, onaj koji nije voljen od svećenice, žrtvovati za sreću kako nje same, tako i svoga prijatelja. Opera uz niz atraktivnih egozičnih elemenata, opisa dalekih predjela i rituala, donosi i bogatstvo prekrasne glazbe, poput Romance Nadira, ili slavnog dueta Nadira i Zurge. Uz troje protagonista ljubavnoga trokuta, Leilu i Nadira, koji čine sretan par u standardnoj podjeli sopran-tenor, te Zurgu, plemenitog baritona, koji svoju ljubav i život žrtvuje za njihovu sreću, u operi se kao četvrti glavni lik pojavljuje još i veliki brahmanski svećenik bas Nourabad. Snimka koju slušamo nastala je godine 1977., a u izvedbi sudjeluju solisti Ileana Cotrubas, Alain Vanzo, Guillermo Sarabia i Roger Soyer uz zbor i orkestar Pariške opere, a dirigent je Georges Pretre.


Klasikom po Drugom
Klasikom po Drugom

HRT – HR 2 — Glazba, kultura

Predstavljanje recentne produkcije klasične glazbe na ležerniji način, kroz različite interprete i glazbenike. Cilj emisije je educirati slušatelje i preporučiti im današnje najbolje glazbenike, ali i one koji su svojom umjetnošću obilježili drugu polovicu dvadesetog stoljeća.

Najave

G. Donizetti: Ljubavni napitak

Srijeda, 29.01.2020. 00:10 - 02:18

Komičnu operu "Ljubavni napitak" napisao je Gaetano Donizetti u samo dva tjedna. Premijerno je izvedena u Milanu godine 1832. Zahvaljujući zanimljivom i duhovitom zapletu koji opisuje peripetije mladog ljubavnog para, ...

A. Catalani: La Wally
Srijeda, 05.02.2020. 00:10 - 02:18

P.I.Čajkovski - Labuđe jezero
Srijeda, 12.02.2020. 00:10 - 02:37

Sve najave
Poslušajte

V.Bellini - Zaira
Srijeda, 22.01.2020 22:00

C.W.Gluck - Orfeo ed Euridice
Srijeda, 15.01.2020 22:00

P.I.Čajkovski - Orašar
Srijeda, 08.01.2020 22:00

J.Strauss
Srijeda, 01.01.2020 22:00