Najave: Male forme

Ponedjeljak, 27.09.2021 18:05

Višnja Biti: "Priče o Romima - Mi uvijek pjevamo"

Višnja Biti: "Priče o Romima - Mi uvijek pjevamo" Zvučni zapis atmosfere u romskom naselju Kuršanec u Međimurskoj županiji, koji obilježavaju brojna djeca u obiteljima i ljubav prema romskim pjesmama. Jedna je od priča i ona o brižnoj obitelji oca Božidara i majke Božice koji imaju mnogo djece, ali sva redovito idu u školu i odgajana su s puno ljubavi. Mnogi roditelji u Kuršancu misle da je najvažniji korak ka sretnijoj budućnosti njihove djece školovanje i zaposlenje. Ton-majstor: Dalibor Piskrec. Autorica: Višnja Biti. Urednica: Katja Šimunić.

Utorak, 28.09.2021 18:05

Višnja Biti: "Priče o Romima - Oni su tako veseli"

Višnja Biti: "Priče o Romima - Oni su tako veseli" Priča o Dječjem vrtiću „Pirgo“ koji je dio Romskog obiteljskog centra u Kuršancu i u kojemu djeca pripadnici romske nacionalne manjine uče hrvatski jezik, ali istodobno ih se potiče i na čuvanje romskog jezika - bajaškog jezika. Snježana Horvat je romska pomagačica, koja je rođena u Kuršancu, a već devetnaest godina radi u dječjem vrtiću „Pirgo“. Ona nastoji i roditelje djece koju poučava naviknuti da kod kuće koriste i hrvatske i bajaške riječi podjednako, kako bi se njihov jezik očuvao, ali istodobno olakšalo djeci školovanje. Sudjeluju mještani romskog naselja Kuršanec u Međimurju; Snježana Horvat, romska pomagačica i Marijana Sabo, voditeljica vrtića Romskog obiteljskog centra u Kuršancu. Ton-majstor: Dalibor Piskrec. Autorica: Višnja Biti. Urednica: Katja Šimunić.

Ponedjeljak, 04.10.2021 18:05

Vladimir Vidrić “Sanjao sam“, „Bako vodi pjesmu…“

Vladimir Vidrić “Sanjao sam“, „Bako vodi pjesmu…“ Najprije barbarska, mračna i snomorična, a zatim dionizijski razuzdana radiofonska zaigranost u spoju dviju pjesama Vladimira Vidrića “Sanjao sam“ i „Bako vodi pjesmu…“ . Igraju: Mia Krajcar, Slavko Juraga, Alen Šalinović. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Glazbena urednica: Franka Meštrović.Ton-majstorica: Lana Deban.Urednica: Katja Šimunić.

Utorak, 05.10.2021 18:05

Katja Šimunić: “Mala četrnaestogodišnja plesačica”

Katja Šimunić: “Mala četrnaestogodišnja plesačica” Ona se zvala Marie-Geneviève Van Goethem. Rođena je 7. lipnja 1865. u Parizu, a počela je pozirati Edgaru Degasu kad je imala samo četrnaest godina. Na petoj Izložbi impresionista 1880, u katalogu je pisalo da Edgar Degas izlaže skulpturu "Mala četrnaestogodišnja plesačica", ali na mjestu na kojem se ona trebala nalaziti za cijelo je vrijeme trajanja izložbe stajala prazna staklena vitrina. Godinu dana nakon te prve najave izlaganja skulpture balerine, u katalogu šeste Izložbe impresionista je ponovno pisalo: Edgar Degas "Mala četrnaestogodišnja plesačica". Izložba se održavala od 2. do 16. travnja 1881, u Parizu, nedaleko Opere. Na otvorenju, skulpture ponovno nije bilo. Ni svih sljedećih dana, sve do zatvaranja. I onda je 16. travnja stigla, ispod staklene zaštite stajala je skulptura od voska, visoka 98 centimetara. Balerina odjevena u pravi korzet, u pravi tutu, obuvena u baletne papučice, s perikom od prave kose, na kojoj je vrpca za kosu svezana u veliku mašnu. Neki od kritičara i posjetitelja su govorili da je ružna, prljava, bestijalna, vulgarna, da izgleda poput majmuna, poput abortiranog fetusa, da više pripada u muzej patološke anatomije nego u galeriju likovne umjetnosti. "Mala četrnaestogodišnja plesačica" fascinira i danas, neodgonetljiva u svom provokativnom stavu moderne plesne junakinje. Jedna je od najvoljenijih i najposjećenijih skulptura. Drugačija, svoja, i da - lijepa. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Autorica, redateljica i urednica: Katja Šimunić.

Srijeda, 06.10.2021 18:05

John Galsworthy: „NAPUKLA CIPELA“

Iznenadan susret dvojice poznanika odvede ih na objed kako bi se prisjetili dana u kojima su zajedno radili amatersku kazališnu predstavu u kojoj je jedan od njih bio jedini pravi, profesionalni glumac. „Amater“, nazovimo ga tako, inzistira na biranim i skupim jelima i pićima, blagoglagoljiv je i želi svakako doći na predstavu svoga sugovornika, sve dok ne ugleda njegovu napuklu cipelu. Redatelj: Mislav Brečić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonmajstor: Srđan Nogić, prijevod i dramatizacija: Branka Žodan. Glume: Ozren Grabarić i Sven Medvešek. Urednica: Željka Turčinović.

Ponedjeljak, 11.10.2021 18:05

Davor Mojaš: „Cvijeta i Torquato“

Davor Mojaš: „Cvijeta i Torquato“ Kratka duhovita skičica iz dubrovačkoga reneansnoga života u kojoj su glavni protagonisti moljica iz perike koje je vlasnica Cvijeta Zuzorić i moljac iz perike koje je vlasnik Torquato Tasso. Oboje su pali s perika na sliku mrtve prirode i lijep je njihov prvi susret, ali neizvjesna njihova sudbina. Glumili su: Nataša Dangubić, Nikša Kušelj, Gloria Dubelj i Frano Mašković. Skladatelj: Maro Market. Ton-majstor: Srđan Nogić. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić.

Utorak, 12.10.2021 18:05

Davor Mojaš: „Edenski đardin“

Davor Mojaš: „Edenski đardin“ Cvijeta i Dominko istjerani su iz raja, jer su jeli s drveta zabranjeni njegov plod – naranču. Pokazat će se da je zavodljivi, ali manipulativni Bog zapravo slikar, stari majstor opsjednut novom slikom edenskoga đardina. Glumili su: Nataša Dangubić, Nikša Kušelj i Frano Mašković. Skladatelj: Maro Market. Ton-majstor: Srđan Nogić. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić.

Srijeda, 13.10.2021 18:05

Davor Mojaš: „Na taraci kavane Dubravka“

Davor Mojaš: „Na taraci kavane Dubravka“ Konobar u kavani Dubravka na Pilama služio je dvoje zanimljivih gostiju, čuo ulomke njihova razgovora i saznao da je ona Illinka Kovacz, a on Mihaly Kertesz. Malo tko je povjerovao njegovoj priči kako je zapravo poslužio sorbet od limuna glumici Lucy Doraine, a čašu malvazije budućemu kultnom redatelju „Casablance“ Michelu Curtizu. Glumili su: Nataša Dangubić, Nikša Kušelj, Gloria Dubelj i Frano Mašković. Spikerska suradnja: Željko Tomac i Maja Crnobori Tretinjak. Skladatelj: Maro Market. Ton-majstor: Srđan Nogić. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić.

Ponedjeljak, 18.10.2021 18:05

Jasna Mesarić: „Napoleon, moj pra-pra-pradjed“

Jasna Mesarić: „Napoleon, moj pra-pra-pradjed“ Oni imaju neobične nadimke: Bonaparte, Dziga, Fischer, Jozefina i Garbo. Prvi nema neko određeno zanimanje, drugi je kino-amater, treći, naravno, šahist, a one su: Bonaparteova životna partnerica i Dzigina životna partnerica. Svi su filmofili, bolje rečeno filmomanijaci. Nekad su ih filmovi hranili, živjeli su od njih, a sada, djeluju kao ostarjeli čudaci. Ili ipak ne! Oni su uporni i divni sanjari sadašnjosti kroz filmske odnosno zvučne, radiofonske slike. Glume: Vili Matula, Dražen Bratulić, Zlatko Ožbolt, Urša Raukar , Jasna Bilušić i Petar Vujačić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica: Jasna Mesarić. Urednica: Katja Šimunić.

Utorak, 19.10.2021 18:05

Jasna Mesarić: „Neonska carica“

Jasna Mesarić: „Neonska carica“ Poput malenog radiofonskog „Amarcorda“ ova nas začudna zvučna kratka igra uvodi u svijet generacije odrasle sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetoga stoljeća, koja kao da je izjednačavala umjetnost i život, koja je voljela umjetnost gotovo više od života. Glume: Urša Raukar, Jasna Bilušić, Vili Matula, Dražen Bratulić, Zlatko Ožbolt. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica: Jasna Mesarić. Urednica: Katja Šimunić.

Srijeda, 20.10.2021 18:05

John Galsworthy: „KVALITETA“

Redatelj: Mislav Brečić. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonmajstor: Srđan Nogić. Prijevod i dramatizacija: Branka Žodan. Urednica: Željka Turčinović. Glume: Ozren Grabarić, Sven Medvešek.

Ponedjeljak, 25.10.2021 18:05

Andrea Zlatar: „Anđeli i filozofi“

Andrea Zlatar: „Anđeli i filozofi“ Urednica: Željka Turčinović, glumica: Doris Šarić Kukuljica, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić, redateljica: Katja Šimunić.

Utorak, 26.10.2021 18:05

Andrea Zlatar: „Fotografije sjećanja“

Andrea Zlatar: „Fotografije sjećanja“ Urednica: Željka Turčinović, glumica: Doris Šarić Kukuljica, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić, redateljica: Katja Šimunić.

Srijeda, 27.10.2021 18:05

Andrea Zlatar: „Odgođeni život“

Andrea Zlatar: „Odgođeni život“ Urednica: Željka Turčinović, glumica: Doris Šarić Kukuljica, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić, redateljica: Katja Šimunić.


Male forme
Male forme

HRT – HR 1 — Dramski program

Desetominutne emisije namijenjene najširemu krugu slušatelja te otvorene širokomu spektru tema i žanrova: kratke dokumentarne i igrane radio drame, autobiografske kratke proze, eseji , putopisi, poezija.

Najave

Višnja Biti: "Priče o Romima - Mi uvijek pjevamo"

Ponedjeljak, 27.09.2021. 18:05 - 18:15

Višnja Biti: "Priče o Romima - Mi uvijek pjevamo" Zvučni zapis atmosfere u romskom naselju Kuršanec u Međimurskoj županiji, koji obilježavaju brojna djeca u obiteljima i ljubav prema romskim pjesmama. ...

Višnja Biti: "Priče o Romima - Oni su tako veseli"
Utorak, 28.09.2021. 18:05 - 18:15

Vladimir Vidrić “Sanjao sam“, „Bako vodi pjesmu…“
Ponedjeljak, 04.10.2021. 18:05 - 18:14

Sve najave
Poslušajte
Srijeda, 22.09.2021 18:05

Srijeda, 22.09.2021 18:05

Utorak, 21.09.2021 18:05

Utorak, 21.09.2021 18:05

Ponedjeljak, 20.09.2021 18:05

Ponedjeljak, 20.09.2021 18:05

Petak, 17.09.2021 18:05

Petak, 17.09.2021 18:05