Najave: Moj izbor

Nedjelja, 25.08.2019 11:00

Moj izbor

Gošća je pjesnikinja Monika Herceg. Ova mlada pjesnikinja jedna je od najnagrađivanijih autorica svoje generacije. Prošlogodišnja je dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike. Nagrađeni rukopis nedavno je objavljen pod nazivom Početne koordinate. Može se pohvaliti i drugom nagradom na međunarodnom pjesničkom natječaju Castello di Duino 2017. godine, prvom nagradom na natječaju Bal u Elemiru - Sremčevi dani 2017, a upravo je osvojila i prvu nagradu na pjesničkom natječaju Na vrh jezika za pjesnički rukopis autora/ice do 35 godina starosti. U Početnim koordinatama Monika Herceg piše o djetinjstvu u izoliranom zaseoku, životu u prirod. Pjesničkom izražaju pomaže i znanstvena metoda, jer fizičarka Monika (studentica je fizike na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci) u pisanju teži jednostavnosti i konciznosti prirodoslovne jednadžbe.

Petak, 30.08.2019 18:00

Moj izbor

Gost je pisac Alojz Majetić Alojz MAJETIĆ, pjesnik, prozaik i dramski pisac, rođen je u Rijeci 30. kolovoza 1938, osnovnu školu i gimnaziju završio u Delnicama, studirao je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, radio je kao korektor, novinar, samostalni književnik i urednik. Bio je tajnik Društva hrvatskih književnika, urednik časopisa Paradoks i Republika, uređivao je na radiju emisije SF-priča a u izdavačkoj kući Mladost uređivao je biblioteke Svršetak stoljeća, Prizma i Pjesnikov izbor. Poslije umirovljenja živi i piše u Zagrebu i na otočiću Susku. U književnost je ušao kao izraziti promotor jezičke razigranosti i slobode (proza u trapericama, žargonska poezija). Naglašava svoju trozavičajnost: goransku u kojoj je proveo godine do studija u Zagrebu, urbanu u kojoj se tematikom vezao za jezik i sudbine zagrebačke pobunjene generacije i sadašnju pučinsku (kako sam voli reći) živeći veći dio godine na otočiću Susku i doživljavajući elementarnost okoliša kao dodir s mikro i makro dimenzijama. E-tehnologiju koristi u novim proznim knjigama. U Moru bačenom u nebo pod naslovom Digitalno more objavljuje dvije proze pisane na internetskom blog-servisu, a roman Bestjelesna gotovo je u cijelosti pisan na Internetu. Majetić je tu mogućnost koristio ne samo tehnički nego je nekoliko komentatora uveo u roman kao likove preplićući virtualnu stvarnost s umjetničkom fikcijom. Za povijesni roman Omiški gusari dobio je Nagradu Grigor Vitez, za kratki roman Glavata priča Nagradu Ivana Brlić-Mažuranić, za knjigu pjesma Tkači jedara Nagradu grada Zagreba i za knjigu pjesama Odmicanje pučine Nagradu Tin Ujević.

Nedjelja, 01.09.2019 11:00

Moj izbor

Gošća je spisateljica Kristina Gavran. Kristina Gavran rođena je 1987. godine u Zagrebu. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti 2013. godine. Tijekom studija radi kao dramski pedagog u Teatru Tirena, glumi u predstavama za djecu i mlade, piše za teatar.hr i vodi radionice kreativnog pisanja i dramske igre za djecu i odrasle. U tom razdoblju nastaju i drame: Zvonimir, Pred vratima, Gaudeamus igitur - prizori iz studentskog života, Dedal i Ikar te Napušteni. Na Akademiji su joj izvedene drame Zvonimir, Pfanova i Dedal i Ikar u sklopu projekta DeSADU i KRADU festivala, a drama Dedal i Ikar je zatim predstavljena i na Malim noćnim čitanjima u ZKM-u. Surađuje s Dramskim programom Hrvatskog radija u čijem su programu izvedene drame Dedal i Ikar, Gaudeamus igitur - prizori iz studentskog života, te Spremni. Drama Spremni nagrađena je prvom nagradom Marin Držić koju dodjeljuje Ministarstvo kulture za 2012. godinu, a praizvedena je u Zagrebačkom kazalištu mladih 2014.godine u režiji Saše Božića. Gavran je dva puta nagrađena i za svoje drame za djecu nagradom Mali Marulić. Za dramu Dječak koji je tražio zmaja osvojila je drugu nagradu 2012. godine i drama je premijerno izvedena u kazalištu Scena Gorica u režiji Damira Mađarića 2014. godine. Iste godine osvaja treću nagradu Mali Marulić za dramu Koruptivitis u Mišogradu. Na posljednoj godini studija Gavran dobiva Erasmus stipendiju i odlazi na stručnu praksu u Birmingham u The Blue Orange Theatre gdje radi kao dramaturg na projektima tijekom šest mjeseci, od čega izdvaja dramaturgiju predstave Ljubavnik lady Chatterley u režiji Tine Hofman. U Birminghamu također otkriva pripovijedanje i priključuje se grupi Flashlight storytellers s kojima ostvaruje brojne nastupe. Godine 2014. izabrana je u jednogodišnji program potpore mladim umjetnicima REP Foundry koji vodi najveće gradsko kazalište Birmingham Repertory Theatre.

Petak, 06.09.2019 18:00

Moj izbor

Gost je emisije profesor Ivo Žanić, autor knjige "Jezična republika".


Moj izbor
Moj izbor

HRT – HR 3 — Talk show

Emisija "Moj izbor" pokušava osvijetliti poetike, saznati stvaralačke razloge i portretirati svakoga gosta, kroz razgovor o njegovim djelima, njegovim ukusima ili glazbenom izboru. Svaki gost bira pet skladbi, a doznajemo kako ostale grane umjetnosti utječu na spisateljsku inspiraciju ili sumnju.

Najave

Moj izbor

Nedjelja, 25.08.2019. 11:00 - 12:00

Gošća je pjesnikinja Monika Herceg. Ova mlada pjesnikinja jedna je od najnagrađivanijih autorica svoje generacije. Prošlogodišnja je dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike. Nagrađeni rukopis nedavno je objavljen pod nazivom ...

Moj izbor
Petak, 30.08.2019. 18:00 - 19:00

Moj izbor
Nedjelja, 01.09.2019. 11:00 - 12:00

Sve najave