Najave: Ogledi i rasprave

Utorak, 19.02.2019 23:00

Hannah u zemlji čudesa

Slušamo ogled Zorana Brajevića „Hannah u zemlji čudesa“ u kojemu se autor dohvaća fenomena nacističkoga nepojmljivog zla, koje neki pokušavaju objasniti tvrdeći da su nacisti u tim zlodjelima bili vođeni okultnim i demonskim silama. Ne slažući se s takvim objašnjenjima, autor napominje da je svijet bio razočaran kada je znamenita politologinja i filozofkinja Hannah Arendt okarakterizirala Adolfa Eichmanna kao „običnog činovnika sličnog nama“, koji iz jednostavne kancelarije učinkovito upravlja birokratskim i logističkim mehanizmima potrebnima za prijevoz Židova i ostalih tzv. ne-arijevaca do konačnog odredišta – logora i masovnog istrebljenja. Autor napominje da ga je televizijski kanal National Geographic uspio vrlo neugodno iznenaditi: susrevši se s naslovima emisija – „Hitler's Jurassic Monsters“, „Nazi Temple of Doom“, „Nazi Underworld“, „Himmler's SS Cult“ i „Nazi Occult Conspiracy“ – ostao je zatečen. Zoran Brajević nadalje nas upoznaje s motivima pisanja ovog ogleda: „'Nacistička večer' National Geographica djeluje kao neka zemlja čudesa u sklopu koje je Himmler smješten u okružje kojeg se ne bi posramio ni čarobnjak Saruman iz 'Gospodara prstena'. Zadatak ovog eseja jest odgovoriti na dva pitanja: Prvo, zašto smo uopće bili nezadovoljni običnim činovnikom i njegovim banalnim zlom? I drugo, što ubojicu čini više ubojicom: njegova eventualna sličnost nama ili njegova različitost od nas?“ Tekst je odabrao Marito Mihovil Letica. Urednica: Manuela Frkić Žaja.

Srijeda, 20.02.2019 23:00

Funkcioniranje njemačke "kancelarske demokracije"

Emitiramo ogled „Funkcioniranje njemačke 'kancelarske demokracije'“, koji je napisao Gojko Borić, novinar, publicist i dugogodišnji urednik RTV postaje Deutsche Welle. Autor govori o Angeli Merkel, donedavnoj predsjednici njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU-a) i još uvijek moćnoj kancelarki treće po razvijenosti industrijske sile u svijetu, Njemačke, koja i politički dominira u Europskoj uniji. “Bude li joj uspjelo biti na čelu vlade i bez stranačke dužnosti, bit će to velik osobni pothvat gospođe Merkel, ravan njezinoj dosadašnjoj 'bezalternativnosti' (njezin termin 'alternativlos') u njemačkoj visokoj politici“, napominje Gojko Borić te kaže da će mnogo toga, već u bliskoj budućnosti, ovisiti o djelovanju nove predsjednice Kršćansko-demokratske unije Annegret Kramp-Karrenbauer, koja bi, možda prije nego što trenutačno izgleda, mogla postati kandidatkinjom za kancelarku Njemačke. „No dok se to ne dogodi, za kormilom vlasti čvrsto stoji sadašnja predsjednica njemačke vlade Angela Merkel čija je velika zasluga da je Anagret Kramp-Karrenbauer uopće postala čelnicom najveće njemačke stranke, Kršćansko-demokratske unije. A vjerojatno najvažnije u ovoj priči o njemačkoj 'kancelarskoj demokraciji' jest činjenica da se prijelazi od jednog do drugog kancelara, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, događaju bez lomova i da se novi predsjednik vlade određeno vrijeme 'zagrijava' na ostavštini svojega prethodnika“, zaključuje Gojko Borić. Tekst je odabrao Marito Mihovil Letica. Urednica: Manuela Frkić Žaja.

Četvrtak, 21.02.2019 23:00

Umjetnost ponavljanja

Srijeda, 27.02.2019 23:00

Lisa Moren: Algoritamsko zagađenje

Srijeda, 20.03.2019 23:00

Diplomac 50: Pop inovacije u filmskoj glazbi

Kako je glazba dua Simon & Garfunkel u filmu Mikea Nicholsa Diplomac, promijenila način odabira zvučne pozadine na velikom platnu? Odgovore tražimo u eseju koji je pod naslovom Pop-inovacije pedesetogodišnjeg soundtracka u časopisu The Atlantic potpisala Kristin Marguerite Doidge.


Ogledi i rasprave
Ogledi i rasprave

HRT – HR 3 — Kultura, društvo, umjetnost, znanost, filozofija

Ogledi i rasprave na Trećem programu Hrvatskoga radija Ogledi i rasprave na Trećem programu Hrvatskoga radija Ogledi i rasprave na Trećem programu Hrvatskoga radija Ogledi i rasprave na Trećem programu Hrvatskoga radija

Najave

Hannah u zemlji čudesa

Utorak, 19.02.2019. 23:00 - 23:31

Slušamo ogled Zorana Brajevića „Hannah u zemlji čudesa“ u kojemu se autor dohvaća fenomena nacističkoga nepojmljivog zla, koje neki pokušavaju objasniti tvrdeći da su nacisti u tim zlodjelima bili vođeni ...

Funkcioniranje njemačke "kancelarske demokracije"
Srijeda, 20.02.2019. 23:00 - 23:23

Umjetnost ponavljanja
Četvrtak, 21.02.2019. 23:00 - 23:25

Sve najave
Poslušajte

Koje vrste umova postoje?
Srijeda, 13.02.2019 23:00

Emisija 07.02.2019.
Četvrtak, 07.02.2019 23:00

O vezi uma i jezika
Utorak, 05.02.2019 23:00

Od antropologije žena do rodne ideologije
Utorak, 05.02.2019 23:00