Najave: Radio drama

Utorak, 17.09.2019 18:00

D. H. Lawrence: KĆI TRGOVCA KONJIMA

Radio drama nastala prema pripovijetci Davida Herberta Lawrencea, a u prijevodu i dramatizaciji Branke Žodan. Financijska propast nekad dobrostojeće obitelji dovodi njene sinove i kćer pred životnu dilemu kako dalje. I dok će se tri brata već nekako snaći, njihova šutljiva i povučena sestra je tajnovita. Nitko ne pretpostavlja kakav plan ima. Da bi iz ovakve situacije mogla proizaći neobično strasna ljubavna priča, a iz nje opet sva ona pitanja koja Lawrencea kao autora inače proganjaju, pitanja o prirodi ljubavnih odnosa, iznenađujuće je i intrigantno upravo na onaj način u kojem se prepoznaje jedinstvenost D. H. Lawrencea.

Utorak, 24.09.2019 18:00

Dejan Šorak: Bolest Franje Gajana

Radio drama nastala prema istoimenoj pripovijetci koja je dio zbirke "Gdje je nestala haljina Blažene Djevice Marije Snježne" Dejana Šorka, napisane u ranoj piščevoj mladosti a tiskane tek 2009 godine. Sva lica pripovjedaka pripadaju selu i selima s desne strane Kupe, Kamenšćini, gdje se živi, po autorovu osjećaju, iz kobi i zapretenih strasti. Šorkov rukopis miriše na majstorstvo ruskih realista po svojem preciznom, a nadahnutom opisu karaktera, crtanju atmosfere kojom vlada zemlja, voda i teško progovorena riječ. U "Bolesti Franje Gajana" glavno lice obolijeva od neobične bolesti. Čekajući u bolničkom krevetu da stigne dan ozdravljenja shvaća da se život jednako kotrlja i bez njega, te da je on, ovako bolestan, za svoju malu obitelj postao nepotrebni višak. Posljednja gesta, okretanje prema zidu, izraz je tupe patnje, pa i predaje koju su već učinili vječni bolesnici oko njega, a s kojima dijeli bolničku stvarnost.

Utorak, 01.10.2019 18:00

Goran Tribuson: Do viđenja u Nuštru

Priča iz Domovinskog rata ispričana nervom scenariste koji kratkom scenom i britkim dijalogom donosi napetost, karaktere i poantu. Potraga za djedom dječaka koji je stigao iz Francuske i potraga za istinom o ratu koju želi zabilježiti strani novinar, dovodi ih na prve linije fronta. Drama je režirana filmskim stilom u kojem je zvuk nositelj slike s nekoliko planova, a gluma u funkciji napete priče i duboko emotivnih odnosa.

Utorak, 08.10.2019 18:00

Darko Lukić: Tesla

Biografska drama o velikanu i ekscentriku, geniju i usamljeniku iz rakursa njegova kraja obilježenog neimaštinom, zaronjenog u samoću i vizije u njujorškoj hotelskoj sobi u kojoj se druži s golubovima. Dramu je Darko Lukić pisao za kazalište, tj. kao predložak za predstavu Tomaža Pandura naslovljenu „Tesla Electric Company“.

Utorak, 15.10.2019 18:00

Sibila Petlevski: Ledeni general

Svijet drame Sibile Petlevski podijeljen je na malobrojnu svjetsku elitu i brojno anonimno roblje koje dakako elitu opslužuje; literarna križaljka poznate književnice usput nije nimalo daleko od aktualne realnosti. U obliku sf literarnog proricanja unaprijed se osuđuje svaka moguća pojava totalitarizma, kao i njegova uobičajena negativna praksa: nasilno brisanje nacionalnog identiteta, bespoštedna borba jakih za mjesto gospodara svijeta, i najzad opći kaos duhovnih i posebno moralnih vrijednosti.

Utorak, 22.10.2019 18:00

Antun Šoljan: Brod u boci

Pripovjedač posjećuje muzeje, a posebno je zaljubljen u pomorske muzeje. Tako u jednom malom, provincijskom muzeju, nalazi izložak koji ga neodoljivo privlači. Promatrajući ga vidi živu plovidbu. Ne pomišlja da oni koje on gleda, možda vide njega.

Utorak, 05.11.2019 18:00

Ivan Vidić: Život u sjeni banane

Utorak, 12.11.2019 18:00

Dubravko Mihanović: Žaba


Radio drama
Radio drama

HRT – HR 3 — Književnost, dramski program

Drame i dramatizacije stranih klasika širokog vremenskog raspona, te suvremena europska i hrvatska drama klasičnog prosedea. Glumačke ekipe okupljene u ovim zahtjevnim radiofonskim projektima najzvučnija su imena hrvatskog glumišta koja na radiju nalaze svoje umjetničko utočište.

Najave
D. H. Lawrence: KĆI TRGOVCA KONJIMA

D. H. Lawrence: KĆI TRGOVCA KONJIMA

Utorak, 17.09.2019. 18:00 - 18:50

Radio drama nastala prema pripovijetci Davida Herberta Lawrencea, a u prijevodu i dramatizaciji Branke Žodan. Financijska propast nekad dobrostojeće obitelji dovodi njene sinove i kćer pred životnu dilemu kako dalje. ...

Dejan Šorak: Bolest Franje Gajana
Utorak, 24.09.2019. 18:00 - 19:00

Goran Tribuson: Do viđenja u Nuštru
Utorak, 01.10.2019. 18:00 - 19:00

Sve najave
Poslušajte