Najave: Radio scena - izlog Dramskog programa

Subota, 27.10.2018 18:05

LOPUDSKA SIROTICA

Radio drama koja je svoje izvore preuzela iz dubrovačke usmene tradicije, romana "Marija s Lopuda" Luja Adamovića, pripovijesti "Malgeritha Spolatina i redovnik Teodoro" Gian Francesca Straparole, te pjesničkog djelo Đura Ferića "Periegesis orae ragusinae". Kao dramatizator/dramaturg tekst potpisuje Hrvoje Ivanković, a režiju Biserka Vučković. "Lopudska sirotica" je 2001 godine nagrađena nagradom Prix Marulić na istoimenom međunarodnom festivalu.

Subota, 03.11.2018 18:05

Dejan Šorak: Bolest Franje Gajana

Radio drama nastala prema istoimenoj pripovijetci koja je dio zbirke „Gdje je nestala haljina Blažene Djevice Marije Snježne\ldblquote Dejana Šorka, napisane u ranoj piščevoj mladosti a tiskane tek 2009 godine. Sva lica pripovjedaka pripadaju selu i selima s desne strane Kupe, Kamenšćini, gdje se živi, po autorovu osjećaju, iz kobi i zapretenih strasti. Šorkov rukopis miriše na majstorstvo ruskih realista po svojem preciznom, a nadahnutom opisu karaktera, crtanju atmosfere kojom vlada zemlja, voda i teško progovorena riječ. U autorovu svijetu osjeća se bolna prisnost s vlastitim junacima kao što je možemo naći u nekim Krležinim pripovijetkama ili onima Ivana Gorana Kovačića. U „Bolesti Franje Gajana\ldblquote glavno lice obolijeva od neobične bolesti. Čekajući u bolničkom krevetu da stigne dan ozdravljenja shvaća da se život jednako kotrlja i bez njega, te da je on, ovako bolestan, za svoju malu obitelj postao nepotrebni višak. Posljednja gesta \endash okretanje prema zidu - izraz je tupe patnje, pa i predaje koju su već na svoj način učinili vječni bolesnici oko njega s kojima dijeli bolničku stvarnost. Glavno i naslovno lice u radijskoj adaptaciji (koju također potpisuje sam pisac) igra odlični Franjo Kuhar. Autor se pak u ulozi redatelja povukao u drugi plan prepuštajući riječi i glumcu da stvaraju slike nade i patnje. Ostale uloge dodijelio je Goranu Grgiću, Asji Potočnjak, Dori Polić, Krunu Šariću, Slavici Jukić, Zlatku Ožboltu i Beti Lucić.

Subota, 10.11.2018 18:05

Henri Barbusse: Pisma supruzi

Henri Barbusse, na početku rata, 1914 godine, ima reputaciju pisca i urednika, star je 41 godinu i deklarirani pacifist koji ipak odlazi u rat smatrajući da mu je dužnost braniti francusku domovinu. Dok se bori na prvoj liniji ili radi u pozadini, u sanitetu, piše neprestance pisma supruzi, fotografira i piše prozu koju postupno uobličava u romanesknu građu. Smatra da je arhiviranje ratne strahote način borbe protiv svih budućih ratova. No, u svemu tome dolazi i do duboke spoznaje o ljudskoj gluposti koja će vrlo vjerojatno već za „dvadesetak godina\ldblquote dovesti do nove svjetske klaonice, te prokazuje nacionalizam kao put koji vodi tome.

Subota, 17.11.2018 18:05

Branko Maleš: Partner u krivnji

Pjesnik, feljtonist, kritičar, prozni i dramski pisac, do nedavno urednik u Dramskom programu Hrvatskog radija, predstavlja nam se kao pisac beskrajno šarmantnog i istovremeno tužnog teksta čije dramsko pismo zadržava Maleševa autorska obilježja: ludizam, ironijski odmak, izmicanje strukturalnim određenjima. Ipak, slijedimo priču: glavni junak, ostarjeli, bivši (valjda) policajac, provodi sate u kvartovskom kafiću kao da mu je to dnevni boravak, te u njemu upoznaje Eli, frizerku sa zagorskih brega koja je došla u veliki grad potražiti mladost. Kako se u Elinom krevetu zateklo ubijeno tijelo mlađeg muškarca, tobožnja je istraga glavnog junaka. Tobožnja zato jer je on sam - ubojica. Pravi jam-session riječi, zvuka, glazbe i glumačke igre pliva ovim radio dramskim uratkom ostavljajući utisak osamljenosti koju poznaju svi gradski autsajderi, onakvi kakve Branko Maleš najviše voli. Redateljica: Jasna Mesarić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pećnik Kvesić; urednica: Lada Martinac Kralj Glume: Tomislav Martić, Mirna Medaković, Biserka Ipša, Alen Šalinović, Damir Šaban, Pero Juričić, Ivan Đuričić Premijerno emitirano: 09.09.2014.

Subota, 24.11.2018 18:05

Vladimir Stojsavljević: Saloma


Radio scena - izlog Dramskog programa
Radio scena - izlog Dramskog programa

HRT – HR 1 — Književnost, dramski program

Emisija bipolarnog karaktera, dijelom posvećena radiodramskim revitalizacijama djela iz hrvatske književne baštine, a dijelom koncipirana kao izlog najboljih novijih emisija Dramskog programa premijerno emitiranih na trećoj i drugoj mreži.

Najave

LOPUDSKA SIROTICA

Subota, 27.10.2018. 18:05 - 18:49

Radio drama koja je svoje izvore preuzela iz dubrovačke usmene tradicije, romana "Marija s Lopuda" Luja Adamovića, pripovijesti "Malgeritha Spolatina i redovnik Teodoro" Gian Francesca Straparole, te pjesničkog djelo Đura ...

Dejan Šorak: Bolest Franje Gajana
Subota, 03.11.2018. 18:05 - 18:55

Henri Barbusse: Pisma supruzi
Subota, 10.11.2018. 18:05 - 18:55

Sve najave