Najave: Radio scena - izlog Dramskog programa

Subota, 25.08.2018 18:05

Katja Šimunić: Dnevnik pročitanih knjiga

Kako napisati biografiju, što je istina, a što privid u životu jednog čovjeka, u životu umjetnice kao što je bila Dora Pejačević? – to su pitanja, dvojbe koje muče Simonu, spisateljicu Dorine biografije. Stvarateljske muke prožima svakodnevica; tolerantni muž, prijateljica – plesačica koja pleše u predstavi treći stavak Dorina Gudačkog kvarteta. Prošlost i sadašnjost miješaju se u suzvučju glazbe, uspomena i stvaralačkog napora da se oslika vjerno, istinito i suptilno jedan život pun glazbe, knjiga, ljepote, ali i životnih nedoumica i nesreća.

Subota, 01.09.2018 18:05

Eugen Kumičić: Obiteljska tajna

Eugen Kumičić u svom se spisateljskom radu znao koristiti elementima preuzetim iz francuske trivijalne književnosti, pa je tako njegov komad "Obiteljska tajna" (pisan 1890.) na tragu dobro skrojenih komada devetnaestog stoljeća. Spretna fabulativna konstruiranost i neosporna scenska duhovitost daju "Obiteljskoj tajni" laganu napetost i šarm, ali je ona očigledno pisana ne samo da bi zabavila nego i angažirano oslikala hrvatsku aristokraciju i više građanske slojeve tog vremena.

Subota, 08.09.2018 18:05

Antun Gustav Matoš: Miš

Kratka pripovijetka iz Matoševa "Iverja" dobila je radiofonsko ruho u realizaciji Dejana Šorka i adaptaciji urednice Lade Martinac Kralj. Ironijski odmak povodom tragičnog događaja ( ljubavnog sloma) zvuči moderno zbog nevjerojatnog cinizma kojim Matoš komentira ljudske naravi i kultno povijesni kontekst u kojem se "Miš" događa.

Subota, 15.09.2018 18:05

Ulderiko Donadini: Đavao gospodina Andrije Petrovića

Radio drama na osnovi antologijske Donadinijeve pripovijetke iz zbirke Lude priče (1914.) u kojoj se smiješno-jezovita groteska spaja s dramskom strukturom (jedinstvo mjesta i vremena) i potentnom dramsko-psihološkom situacijom u kojoj glavno lice propituje svoje moralno upitne odluke vezane za karijeru, a potaknut đavoljom pojavom u svojem domu usred noći. Zato sve dvoznačnosti koje iz toga proizilaze su mračno-humorne i izazivaju na - igru. Da bismo "ojačali" dramsko pismo kojim predstavljamo pripovijetku, unijeli smo dva pomoćna lica, vražje učenike, te dosta flash-backova zadatih Donadinijevom pričom.

Subota, 29.09.2018 18:05

M. Bulgakov-L.Martinac-Kralj: Drug Bulgakov i gospodin Moliere

Radio dramski tekst nastao prema Pismu Vladi SSSR-a Mihaila Bulgakova i njegovoj drami Moliere, te povijesnim činjenicama. Bio je 18. ožujak 1930 godine kad je Repertoarni komitet dao do znanja Mihailu Bulgakovu da njegova drama "Kabala prijetvornika" (u podnaslovu: "Moliere") ne može dobiti dozvolu za izvođenje. Deset dana poslije pisac se obraća Staljinu i cijeloj tadašnjoj vladi tražeći dozvolu da napusti SSSR ili da mu se (napokon) dopusti nesmetano književničko djelovanje. Odgovor na pismo dobit će 18.og travnja, dan nakon pogreba Vladimira Majakovskog. U njegovom stanu zazvonit će telefon.


Radio scena - izlog Dramskog programa
Radio scena - izlog Dramskog programa

HRT – HR 1 — Književnost, dramski program

Emisija bipolarnog karaktera, dijelom posvećena radiodramskim revitalizacijama djela iz hrvatske književne baštine, a dijelom koncipirana kao izlog najboljih novijih emisija Dramskog programa premijerno emitiranih na trećoj i drugoj mreži.

Najave
Katja Šimunić: Dnevnik pročitanih knjiga

Katja Šimunić: Dnevnik pročitanih knjiga

Subota, 25.08.2018. 18:05 - 18:55

Kako napisati biografiju, što je istina, a što privid u životu jednog čovjeka, u životu umjetnice kao što je bila Dora Pejačević? – to su pitanja, dvojbe koje muče Simonu, ...

Eugen Kumičić: Obiteljska tajna
Subota, 01.09.2018. 18:05 - 18:43

Antun Gustav Matoš: Miš
Subota, 08.09.2018. 18:05 - 18:29

Sve najave