Najave: Razgovor s povodom

Nedjelja, 02.02.2020 16:03

Razgovor s povodom

U emisiji Razgovor s povodom gošća je Emina Višnić voditeljica projekta Rijeka europska prijestolnica kulture 2020. godine koji će se svečano otvoriti 1. veljače. Saznat ćemo koji će važni hrvatski i europski umjetnici gostovati u Rijeci, koje nas izložbe, predstave i književni festivali čekaju, koje će nove kulturne institucije ostati tom gradu nakon 2020-te, te kako će manifestacija osvijetliti kultne književne figure grada Janka Poliča Kamova i Nedjeljka Fabria. Emina Višnić odgovara i na kritike kako se manifestacija previše bavi komunističkom poviješću grada ali i naglašava velike projekte koji će ostati u zalog mladoj populaciji koja će kroz njih moći izražavati svoju kreativnost, mnogobrojne tematski raznolike radionice koji su u projekt uključile građane svih generacija kao i važan doprinos do sada kulturno zanemarenog riječkog zaleđa. Autorica emisije je Gordana Ostović, a urednica Manuela Frkić Žaja.

Ponedjeljak, 03.02.2020 10:30

Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja

Gošća emisije „Razgovor s povodom“ je dr. sc. Ljiljana Dobrovšak, povjesničarka, znanstvena savjetnica Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu. Ljiljana Dobrovšak je voditeljica multidisciplinarnog znanstvenog tima stručnjaka, koji ovih dana započinje rad na četverogodišnjem znanstveno istraživačkom projektu „Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja – zaboravljena baština“. Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost i prvi je takve vrste u Hrvatskoj. U emisiji će biti riječi o istraživanju koje će se baviti mjestima sjećanja na Prvi svjetski rat, mjestima sjećanja koja su zaboravljena, uništena ili izložena propadanju, a čija će identifikacija i valorizacija voditi uspostavljanju kulture sjećanja i zaustavljanja „strategije zaborava“ na Veliki rat i sve poginule i stradale hrvatske vojnike u njemu. Projekt će opisati sudbinu te zaboravljene baštine, utvrditi okolnosti i društveni kontekst nastanka i nestanka mjesta sjećanja za vrijeme Prvog svjetskog rata i u Kraljevini SHS/Kraljevini Jugoslaviji, čime će se potaknuti znanstvena rasprava zašto je došlo do suvremenog fenomena zaborava na Prvi svjetski rat u Hrvatskoj. Autor i voditelj emisije: Željko Rogošić Urednica emisije: Manuela Frkić Žaja

Ponedjeljak, 10.02.2020 10:30

Razgovor s povodom

U emisiji Razgovor s povodom gost je Branko Čegec, pjesnik, esejist, urednik i prevoditelj. Povod za razgovor s tim višestruko nagrađivanim pjesnikom je njegova nedavno objavljena sedma samostalna zbirka pjesama pod naslovom Uspon i pad Koševskog brda/ Sarajevo za prolaznike, kao i Čegecov esejistički opus te urednički rad u književnom časopisu Tema i knjigama nakladnika Meandarmedije. U emisiji ćemo razgovarati o tome kako je nastala njegova nova zbirka pjesama te kakav je njezin tematski i diskursni karakter. Razgovarat ćemo i o razvoju i mjestu Čegecove poezije unutar suvremenoga hrvatskog pjesništva, o njegovu uređivanju časopisa Tema, stanju u nakladništvu i "pokretu otpora" protiv raznih oblika kozumerističkoga i medijskog manipuliranja čovjekovom sviješću i egzistencijom. Autor i voditelj emisije je Davor Šalat, a urednica Manuela Frkić Žaja.

Ponedjeljak, 17.02.2020 10:30

Pavao Pavličić


Razgovor s povodom
Razgovor s povodom

HRT – HR 3 — Kultura, umjetnost, znanost

Emisija svakog tjedna ugošćuje književnike, znanstvenike i umjetnike, koji predstavljaju svoje aktualne projekte i objavljene književne radove. Autor emisije: Andrija Tunjić. Urednica emisije: Manuela Frkić Žaja. .

Najave

Razgovor s povodom

Nedjelja, 02.02.2020. 16:03 - 16:35

U emisiji Razgovor s povodom gošća je Emina Višnić voditeljica projekta Rijeka europska prijestolnica kulture 2020. godine koji će se svečano otvoriti 1. veljače. Saznat ćemo koji će važni hrvatski ...

Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja
Ponedjeljak, 03.02.2020. 10:30 - 10:59

Razgovor s povodom
Ponedjeljak, 10.02.2020. 10:30 - 11:00

Sve najave
Poslušajte

Razgovor s Ivicom Šolom
Ponedjeljak, 13.01.2020 10:30

Razgovor s Ninom Obuljen Koržinek
Ponedjeljak, 06.01.2020 10:30