Victor Hugo: GAVROCHE

Victor Hugo:  GAVROCHE

Radijska igra Gavroche, snimljena prema motivima Hugoovog romana Jadnici. Dramatizacija ulomka o sudbini dječaka s ulice kojeg teške životne okolnosti od djeteta pretvaraju u odraslu osobu. U vremenu revolucionarnih previranja, barikada i gladi, Gavroche upoznaje dječaka, koji, mlađi od njega, doživljava istu sudbinu, sudbinu napuštenog djeteta. Gavroche preuzima ulogu roditelja i smješta dječaka u svoj stan, brončani spomenik. No, dječarac će ipak ostati sam, jer Gavroche gubi život na jednoj od pariških barikada, gdje se kao veliki bori za bolju sutrašnjicu. Dramatizacija Ane Đokić-Pongrašić zaokruženo prati priču i sve njezine emocionalne valere. Režija je povjerena Draženu Ferenčini, a u glavnim ulogama nastupaju Mario Mirković i dječak Stjepan Martinović-Mikić. Glazbeni urednik: Branka Janjanin-Magdalenić; tonmajstor: Vito Gospodnetić.

No, dječarac će ipak ostati sam jer Gavroche gubi život na jednoj od pariških barikada gdje se kao “veliki” bori za bolju sutrašnjicu.

Režija: Dražen Ferenčina, dramatizacija Ana Đokić-Pongrašić, glazbeni urednik: Branka Janjanin-Magdalenić;  tonmajstor: Vito Gospodnetić. Glumili su  Mario Mirković i dječak Stjepan Martinović-Mikić te Pjer Meničanin Pero Juričić, Veronika Durbešić, Nenad Cvetko, Berislav Tomičić.

Premijerno emitirano: 29.11. 1998.

 

 

 

Radioigra za djecu i mlade tijekom desetljeća prati recentnu produkciju domaće i svjetske književnosti za djecu. Na svome repertoaru ima  djela Charlesa Dickensa, Hansa Christiana Andersena, Charlesa Pearraulta, Victora Hugoa, braće Grimm, Jonathana Swifta, ali i Ivane Brlić Mažuranić, Augusta Šenoe, Grigora Viteza, Dinka Šimunovića, Vladimira Nazora, Mate Lovraka i drugih.

Glavnina repartoara temelji se na djelima suvremenih književnika za djecu poput Ane Đokić Pongrašić, Sanje Lovrenčić, Sanje Pilić, Mladena Kopjara, Hrvoja Kovačevića, Zorana Pongrašića, Melite Rundek...

Brojene radioigre nastale su kao dramatizacija svjetski poznatih romana kao što su "Gulliverova putovanja" J. Swifta, "Tri mušketira" A. Dumasa ili "Otok s blagom" R.L. Stevensona i "Heidi" J. Spyri.

S jednakom pažnjom pristupamo i dramtizacijama domaćih klasika poput romana  "Čudnovate zgode Šegrta Hlapića" I. B. Mažuranić, "Bijeli jelen" V. Nazora , "Bijeli klaun" D. Miloša, "Imaš fejs?" J. Tihi-Stepanić i sl.

Dramski izraz i radiofonska forma stvaraju specifičan  umjetnički izričaj, a emisija Radioigra za djecu i mlade nikada ne preslikava književnost na radio. Namjera autora jest da svaka emsija bude originalan, poticajan  i izrazito umjetnički proizvod koji radio pokazuje u novom svjetlu. Izvrsnost glume, bogatstvo zvuka, glazbena atraktivnost te jezična profiliranost odlike su svake emisije koja time zadvoljava visoke standarde javnog radija.

Emisija godinama sudjeluje na  svjetskim radiofonskim festivalima.

Na međunarodnom Festivalu radiodrame za djecu i mlade Prix Ex Aequo u Bratislavi ranijih godina nagrađene su emisije:

"Kako sam bježala" Vedrane Vrhovnik   i  "Tri mušketira" A. Dumasa

Na istom festivalu slovački ogranak IBBY-a nagradio je i emisiju "Imaš fejs?" J. Tihi-Stepanić za najbolju adaptaciju književnog predloška radiju.

POSEBAN PROJEKT - RADIOAKTIVNE SLUŠAONICE

Kontakt: 

djecja.drama.hr@hrt.hr

Radioigra za djecu i mlade  HRA-a  organizira javna slušanja radiodramskih emisija.  

Radioaktivna slušaonica osmišljena je kao aktivno javno slušanje uz razgovor, video i audio materijale sa snimanja radiodramske emisije te improvizaciju i snimanje jedne  radiodramske scene na licu mjesta.  Voditelji radionice su  urednica emisije i tonmajstor.  

Osim u Zagrebu i okolici ove se slušaonice redovito organiziraju diljem Hrvatske a često smo sudionici Festivalua Mali Marulić u Splitu, Monte Libriću u Puli,  Festivala bajki u Ogulinu te  Sajma knjiga u Puli, na kojem je Dramski program HRA 2011. godine bio i poseban partner.

 

Victor Hugo: GAVROCHE

O emisiji Radioigra za djecu i mlade

Emisija namijenjena djeci u dobi od pet do petnaest godina koja radiofonijskim sredstvima u izvedbi profesionalnih glumaca predstavlja djela suvremenih hrvatskih književnika za djecu i mlade, dramatizacije poznatih klasika dječje književnosti te važne lektirne naslove.

Pročitaj više

Radioigra za djecu i mlade
Radioigra za djecu i mlade

HRT – HR 1 — Djeca i mladi, književnost, dramski program

Emisija namijenjena djeci u dobi od pet do petnaest godina koja radiofonijskim sredstvima u izvedbi profesionalnih glumaca predstavlja djela suvremenih hrvatskih književnika za djecu i mlade, dramatizacije poznatih klasika dječje književnosti te važne lektirne naslove.

Najave

Luiza Bouharaoua Jajo i strašni strah

Nedjelja, 31.10.2021. 16:05 - 16:45

Mačak Jajo veliki je strašljivac. Njegova sestrica Giu pokušava ga naučiti da se manje boji. Hoće li joj to uspjeti poslušajte u ovoj raspjevanoj strašljivo humornoj radioigri za djecu predškolskog ...

Vladimir Nazor Bijeli jelen
Nedjelja, 07.11.2021. 16:05 - 16:45

Neva Lukić Jež i Ruža
Nedjelja, 14.11.2021. 16:05 - 16:45

Sve najave