Arhiva slušaonice - Inventura - tjedan pod povećalom

Subota, 15.02.2020 09:05

Emisija 15.02.2020.

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u INVENTURI od 9:05 pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. Pao je zagrebački Generalni urbanistički plan koji je izazvao žestoke sukobe u gradskoj vladajućoj koaliciji i pod znak pitanja doveo i sudbinu vladajuće koalicije na državnoj razini. Za oporbu, koja zaziva novi GUP ovo je početak kraja Milan Bandića koji raspravu o famoznom urbanističkom planu najavljuje u najkraćem mogućem roku. Saga se nastavlja, ali nitko ne zna kada i kako će okončati. GUP je mrtav, živjela koalicija! - iako su HDZ-ovci srušili Bandićev Generalni urbanistički plan, njegovi žetončići zasad neće rušiti koaliciju s HDZ-om; no, dok HDZ poručuje da se gradonačelnikove osvete ne boji, šuška se da se njihovim kadrovima u gradskim tvrtkama sprema sječa. Predizborna groznica u HDZ-u - uoči unutarstranačkih izbora, iz dvaju glavnih tabora izvukli su tešku artiljeriju; na repertoaru omiljene teme za političko potkusurivanje, od Istanbulske konvencije i koalicije s HNS-om, do optužbi za samovolju i kult ličnosti. Ivo Sanader i na ponovljenom suđenju u aferi "Fimi medija" tvrdi da su on i HDZ nevini. Secirajući svoju imovinu bivša alfa i omega domaće politike uvjerava da se kao bogat čovjek vratio u Hrvatsku i da je novac zaradio od prodaje nekretnina, preudavajući vjeronauk i slike obnaženih ljepotica.

Subota, 08.02.2020 09:05

Emisija 08.02.2020.

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u INVENTURI od 9:05 pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. Poslušajte - HDZ raspisao unutarstranačke izbore - novo vodstvo bira se 15. ožujka, a izborni proces završava Općim saborom u svibnju; očekuju se strasti i emocije, a izborna pravila pozivaju na fer i poštenu borbu. Ovaj tjedan prošao bez novih afera s imovinskim karticama, ali pod medijskim povećalom neki drugi slučajevi - HDZ-ova načelnica Anita Nosić kupila subvencionirani stan u Zagrebu u kojem ne živi, ministar Oleg Butković objašnjavao kako je njegov otac dobio državne poticaje. Tresla se brda - rodilo se niš'! Zagrebački GUP čekanje poslali amandmani HDZ-a i Milana Bandića. Oporba ogorčena zaziva gradonačelnikov odlazak i referendum tvrdeći da će se manipulacijama trajno promijeniti vizura Zagreba. Bandić uzvraća da je GUP u službi napretka i boljitka svih građana. Saga se nastavlja Koronavirus ne jenjava - svakodnevno raste broj zaraženih i umrlih osoba, kao i broj država na koje se proširila zaraza iz Kine; Hrvatska je i dalje među zemljama u kojima virusa nema, a u nekoliko sumnjivih slučajeva rezultati testova su bili negativni.

Subota, 01.02.2020 09:05

Emisija 01.02.2020.

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u INVENTURI od 9:05 pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. Poslušajte - Još jednom ministru presudila imovinska kartica - Milan Kujundžić dao mandat ministra zdravstva na raspolaganje premijeru Andreju Plenkoviću, koji ga je smijenio, a za njegovog nasljednika postavio Vilija Beroša; upisivanje imovinskih kvadrata noćna mora i za ministre Damira Krstičevića i Dražena Bošnjakovića. Bitka za HDZ-ov tron se zahuktava. Miro Kovač, Davor Ivo Stier i Ivan Penava u pohodu na vrh vladajuće stranke na kojemu se i dalje vidi aktualni šef Andrej Plenković. Bitka za HDZ bit će kratka, žestoka i jako zanimljiva jer na tronu može biti samo jedan! Svijet u strahu od koronavirusa - sve je više zaraženih, ne samo u Kini, nego i u još 20-ak država, aviokompanije otkazuju letove u Kinu, odakle se evakuiraju strani državljani, među njima četvero Hrvata; WHO proglasio globalno izvanredno stanje. "Sram me koliko nemam, meni treba pomoć!" - v.d. direktora APN-a Krešimir Žunić u Zadru kupio POS-ov stan po povlaštenoj cijeni; nakon ekspresne smjene i prijave DORH-u, postavlja se pitanje ima li u APN-u još takvih slučajeva. Politička scena sve je življa! Iako su parlamentarni izbori potkraj godine ili u jesen, pripreme za nove političke obračune u punome su jeku. Miroslav Škoro osniva stranku i okuplja desnicu. Hoće li prvi kamen spoticanja biti naziv koalicije?

Subota, 25.01.2020 09:05

Emisija 25.01.2020.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u INVENTURI pod povećalo stavlja Ivana Šubarić. Opet problem s imovinskim karticama - ministar zdravstva Milan Kujundžić upisao dvostruko manju vrijednost kuće u kojoj živi, a kod kupnje nove kuće nije naveo prijateljsku pozajmicu od 40 tisuća eura; ostavku ne daje, kaže da su greške u imovinskoj kartici formalne, a ako se utvrdi drukčije, umrijet će od srama. Gužva u sudnicama, Hrvatska pada na ljestvici percepcije korupcije - Milan Bandić na sporedni izlaz pobjegao od novinara i prosvjednika, Alojz Tomašević dobio uvjetnu kaznu za nasilje nad suprugom. Pripreme za unutarstranačke izbore - masovna potpora HDZ-ovih dužnosnika predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću, u čemu jedan od njegovih izazivača Ivan Penava vidi komunizam u glavama i dodvoravanje velikom vođi; drugi izazivač Miro Kovač predlaže tv sučeljavanja kandidata za šefa stranke, Plenković nema ništa protiv. Banka, suci i pritisci - Raiffeisen banka oglasom tražila PR agenciju koja bi vršila pritisak na Ustavni sud u slučajevima kredita u švicarcima; pritisaka nije bilo, tvrdi predsjednik Ustavnog suda, a direktor Raiffeisena u Hrvatskoj dao ostavku.

Inventura - tjedan pod povećalom
Inventura - tjedan pod povećalom

HRT – HR 1 — Unutarnja

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Sljedeća emitiranja

Subota, 22.02.2020. 09:05 - 09:55

Subota, 29.02.2020. 09:05 - 09:55

Poslušajte

Emisija 15.02.2020.
Subota, 15.02.2020 09:05

Emisija 08.02.2020.
Subota, 08.02.2020 09:05

Emisija 01.02.2020.
Subota, 01.02.2020 09:05

Emisija 25.01.2020.
Subota, 25.01.2020 09:05