Arhiva slušaonice - Oda-birano

Utorak, 19.01.2021 18:15

Oda-birano: Beethoven 250 (1)

U ciklusu Oda-birano u nizu dvije emisije ekskluzivno donosimo koncert kojim je u Bonnu 17. prosinca prošle godine svečano obilježena 250. obljetnica rodjenja Ludwiga van Beethovena. Prošla je godina bila u znaku nekih sudbinskih pojava – globalno u pandemiji, lokalno u potresima i ruševinama. Beethovenova velika obljetnica ostala je u sjeni neostvarenih planova. Velikih 250 ipak je bilo naposlijetku objedinjeno koncertom u rodnome Bonnu, koncertom bez publike, uz svečani govor predsjednika Savezne Republike Njemačke, te svirkom West-Eastern Divan orkestra i njegova dirigenta, ujedno i pijanista solista Daniela Barenboima. Umjesto planirane 9. simfonije, koncert je donio Treći klavirski koncert i Petu simfoniju, uz brojne radijske i tv prijenose ujedinjujući svijet glazbom koja je toliko jasna i prepoznatljiva emocijom, klasičnom arhitekturom i umjetničkim zanosom, kako su i predstavili umjetnici ovom izvedbom. I kako je u govoru rekao njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier „Beethoven nas nadahnjuje te nam daje odvažnosti za velike pustolovine i ostvarenja snova da na ovome svijetu zajedno budemo - ljudi. I za to smo mu posebno zahvalni.“ U prvome dijelu koncerta izveden je Treći klavirski koncert Ludwiga van Beethovena koji je uz orkestar West-Eastern Divan kao solist i dirigent tumačio Daniel Barenboim.

Utorak, 12.01.2021 18:15

Oda-birano: VeneziAcustica - Dnevnik lovca na zvuk

U ciklusu Oda-birano premijerno donosimo dokumentarno-glazbenu priču "VeneziAcustica - Dnevnik lovca na zvuk" iz užeg izbora za nagradu prošlogodišnjeg izdanja festivala Prix Italia. Talijanski skladatelj i redatelj Andrea Liberovici u razgovoru sa znalcima venecijanske povijesti i umjetnosti otkriva neke malo poznate priče o tom legendarnome gradu. Prisjećajući se nastanka drvenih temelja grada i izumrloga zanimanja koje je omogućilo nastanak grada na lagunama, otvara priču o ritmu gradnje i zvukovima grada koji su nadahnuli i prve "soundscape" uratke slavnoga Johna Cagea, zaljubljenika u Veneciju. Autor donosi priču o Cageovu prijateljstvu s Peggy Guggenheim, te intrigantne priče i podatke koje kriju gradska i katedralna zvona, te stare crkve, iz sjećanja sakristana isusovačke crkve. Liberovici na kraju spaja Veneciju i film, te radijski priča zanimljivosti iz holivudske povijesti s Venecijom u glavnoj ulozi.

Utorak, 05.01.2021 18:15

Oda-birano: This Classical Life (Život klasike)

U ciklusu Oda-birano ponovno donosimo adaptaciju zanimljive emisije iz produkcije BBC-ja "This Classical Life" - Život klasike, koja je na natjecanju Prix Italia 2019. dobila posebno priznanje. Zanimljivi glazbeni susret, odnosno susret dvoje glazbenika u razgovoru pruža drukčiji uvid u neka poznata klasična i - klasičarskoj publici - manje poznata djela drugih glazbenih područja. Voditeljica i autorica koncepta je Jess Gillam, mlada britanska saksofonistica kojoj se u kratkom tjednom radijskom formatu pridružuju birani glazbenici s kojima razmjenjuje snimke i dojmove o omiljenim izvedbama. Stilski i žanrovski različiti glazbeni odlomci nadovezuju se na nepredvidljiv način, uz zanimljive asocijacije i duhovit razgovor, potičući slušatelja na vlastito glazbeno putovanje. Premijerno izdanje programa "This Classical Life" koji donosimo u adaptaciji predstavlja mladog kontrabasista Sama Beckera. U znalačkim i duhovitim razgovorima, autorica Jess Gillam i gost Sam Becker slušaju i zanimljivo povezuju glazbu velikana različitih razdoblja i provenijencija, poput Berlioza, Dowlanda, Šostakoviča i Bowiea. Spikerska suradnja Ana Marija Štorga i Ivan Kojundžić Tonsko oblikovanje Sandro Toth Prijevod i adaptacija Karolina Rugle Odabrala urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović

Utorak, 29.12.2020 18:15

Oda-birano: Gimnastika za avangardu - uz pola stoljeća ACEZANTEZ-a

U ciklusu Oda-birano donosimo novu premijeru - radijski kolaž "Gimnastika za avangardu - uz pola stoljeća ACEZANTEZ-a" u kojem autorica Karolina Rugle istražuje inovativnost i slobodu umjetničkih obzora smione skupine virtuoznih glazbenika koji su pod vostvom skladatelja i pijanista Dubravka Detonia prije 50 godina formirali jedinstveni Ansambl centra za nove tendencije Zagreb. Pojave u umjetnosti sredine 1960-ih godina oblikovale su glazbenu scenu koja će posredstvom svojih grupnih i pojedinačnih protagonista dati početni impuls širenju novih poetika u svim dijelovima Europe. Oblikovana provokativnim i izazovnim idejama brojnih umjetničkih grupa i tendencija, umjetnost toga doba bogat je kaleidoskop raznolikosti. Upravo to je najbolji opis skupine svestranih glazbenika koje je pijanist i skladatelj Dubravko Detoni prije 50 godina okupio u ansambl ACEZANTEZ. Prateći njihov razvojni put od Dubrovnika, preko Zagreba i Opatije u Europu i preko oceana, Detonijeva prisjećanja upotpunit će nerijetko oprečne kritike što su nastajale usporedno s razvojem ansambla te današnje refleksije mlađe generacije svestranih kreativaca. Odgovarajući na pitanje kako su svojim smjelim djelovanjem uspjeli "razgibati avangardu", nakratko uranjamo u pola stoljeća pustolovine ansambla koji utjelovljuje balans kaosa i mirnoće, buke uz pažljivu instrumentaciju te misterija uz potpunu očitost.

Oda-birano
Oda-birano

HRT – HR 1 — Glazba, kultura, umjetnost, dokumentarni program

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Najave

Oda-birano: Beethoven 250 (2)

Utorak, 26.01.2021. 18:15 - 18:55

U ciklusu Oda-birano u nizu dvije emisije ekskluzivno donosimo koncert kojim je u Bonnu 17. prosinca prošle godine svečano obilježena 250. obljetnica rodjenja Ludwiga van Beethovena. Prošla je godina bila ...

Sve najave