Arhiva slušaonice - Radio scena - izlog Dramskog programa

Subota, 28.03.2020 18:05

Fjodor Sologub: Mali zloduh

Profesor bi Peredonov htio napredovati u službi i nastavničko mjesto zamijeniti inspektorskim. Događa se potpuno duševno rastrojstvo koje njegov prijatelj plaća glavom. Između smijeha i gorčine izuzetna ekipa glumaca slijede Ozrena Grabarića i Krešu Mikića ( sjajne interprete glavnih uloga) nadahnutom igrom i osjećajem za žanr. To su Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Damir Poljičak, Tena Nemet Brankov, Mia Krajcar, Sanja Crljen i ostali. Svi se pak kreću u kooridinatama čvrste dramatizacije mlade dramaturginje Dine Vukelić i redateljskoj postavci Mislava Brečića. Rezultat je radiodrama koja ostaje u ušima još dugo nakon slušanja.

Subota, 21.03.2020 18:05

Vjenceslav Novak: Posljednji Stipančići (2. dio)

Drugi dio radijske dramatizacije i prilagodbe jednog od najznačajnijih hrvatskih romana. Redateljski razrađen i ozbiljan rukopis Vedrane Vrhovnik ugodio je igru velikog ansambla. Glume: Vanda Winter, Helena Buljan, Darko Milas, Amar Bukvić, Luka Dragić, Enes Vjezović, Zvonimir Zoričić, Elizabeta Kukić, Ana Karić, Mladen Vasary, Žarko Potočnjak, Alen Šalinović Dramatizacija i uredništvo: Lada Martinac-Kralj; režija: Vedrana Vrhovnik; glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton majstor: Zoran Sajko

Subota, 14.03.2020 18:05

Vjenceslav Novak: Posljednji Stipančići (1.dio)

Pod okrilje senjske bure, a u prva desetljeća 19. stoljeća, Vjenceslav je Novak smjestio radnju romana, te razvio dramu gašenja jedne patricijske loze, ali i dramu hrvatskoga naroda koji se od dugostoljetnog podaničkog odnosa okreće ostvarenju sna o dostojanstvu identiteta. Ta dva pola, intimno-obiteljski i društveno-politički, pulsiraju jednim od ponajboljih hrvatskih romana te smo ih u dramatizaciji oba sačuvali, ali naravno u zgusnutom i za radijski medij prilagođenom obliku.

Subota, 07.03.2020 18:05

Dina Vukelić: Ako kažeš, gotov si

Povodom Dana ružičastih majica (kojim se 27.2. obilježio i ove godine program prevencije vršnjačkog nasilja) premijerno emitiramo radio dramu mlade dramaturginje Dine Vukelić "Ako kažeš gotov si ". Ujedno, to je četvrti u nizu projekata snimljenih u suradnji s kazališnim odsjekom Akademije za kulturu i umjetnost u Osijeku. Tekst Dine Vukelić prodoran je u detekciji problema, duhovit u stilu, jednostavan u strukturi i moderan u leksici, a bavi se strahom i osjećajem ugroženosti mladih izvrgnutih internetskom nasilju. Iako se autorica obraća ponajprije žrtvama i zlostavljačima, naš cilj je ovim se radiodramskim projektom obratiti i starijoj generaciji, posebno roditeljima, da bismo ih još jednom upozorili na količinu brutalne surovosti koja vlada u školskoj areni.

Subota, 29.02.2020 18:05

Marin Držić: Novela od stanca

U radijskoj obradi Držićevo malo remek-djelo prosipa pred nas zvukove koji izviru iz realistične slike grada u noći ispunjenoj karnevalskom raspoloženjem i mladenačkom neobuzdanošću što frca kao i mačevi koje ukrštaju raspojasani mladići te zvukove koji pripadaju svijetu sela, narodne poskočice i naivnih vjerovanja. Adaptacija redateljice dramaturški uspješno i s razlogom pretvara kazališnu igru u situaciju koja je izazovna radijskom mediju i to s dva bitna zahvata – onaj kojim Miho i Vlaho cijelo vrijeme prisluškuju Stana i bacaju podrugljive komentare iz drugog plana, te onaj kojim se Vile pojavljuju i kao imaginarni likovi i kao realni.

Subota, 22.02.2020 18:05

KRUVA BEZ MOTIKE

Okosnicu ove dramatizacije čini humoristična pjesma Antuna Ivanošića "Sličnorični natpis groba Zvekanova" koja govori o o slavonskom u narodu popularnom fratru – pustolovu, veseljaku i šaljivčini. Povezujući humor stare Slavonije, dramaturginja Nives Madunić Barišić kompilira pojedine dijelove (poglavito, humoristične) i iz drugih djela slavonske književnosti 18. i 19. stoljeća i to: "Slavonsku Juditu" nepoznatog autora, zatim Reljkovićeva "Satira" i Kanižlićevu "Svetu Rožaliju". Riječ je, dakle, o slavonskoj bufoneriji kojoj je tema zavičaj i poznata slavonska vedrina pisana živom i originalnom slavonskom štokavštinom i ikavskim govorom te protkana narodnim frazama, izrazima, poslovicama i uzrečicama.

Subota, 08.02.2020 18:05

Nino Škrabe: Dobri čovjek Bažulek

Lucidnu satiru o skromnom malom čovjeku, klobučaru Bažuleku, kojeg sudbina u jednom trenutku počinje bacati od nemila do nedraga po hrvatskom apsurdistanu, Nino Škrabe je ispisao u rimovanim osmercima i stilom koji ga još jednom potvrđuje kao jednog od naših najbitnijih komediografa. U glavnoj ulozi – Mladen Vasary, glumac koji uz istančani osjećaj za radijski medij nudi bogati komedijski raspon, pa njegov Bažulek postaje simbol otpora malog čovjeka prema brutalnosti raznih sustava i nositelj poruke o pronalasku utjehe.

Subota, 25.01.2020 18:05

Branko Belan: BIOGRAFIJA UTOPLJENICE (2. DIO)

Mitar Balaban opsesivno se vezuje za slučaj rješavanje umorstva Ruprechta von Brenta koje se dogodilo negdje u bosanskoj zabiti. Iako je slučaj za veleposlanstvo SHS formalno riješen trenutkom kad je udovici ubijenog isplaćen zahtjev za odštetom, njegova strasna vezanost za udovicu ubijenog i tvrdoglava narav tjeraju ga da nastavi potragu za istinom. Tako će se naći i u svom rodnom kraju gdje će, osim istine o slučaju umorstva, pronaći i istinu o samome sebi koju će onda, 38 godina poslije staviti na papir.

Subota, 18.01.2020 18:05

Branko Belan: BIOGRAFIJA UTOPLJENICE (1. DIO)

Kriminalistički roman Branka Belana, filmskog redatelja, teoretičara filma i pisca, tiskan je 1962 godine. Koliko god u njemu možemo osjetiti utjecaj američkih pisaca ovog žanra, posebno M. Spillanea, Belanov roman ponire u svojoj psihološkoj razradi u temu koja širi granice žanrovskog određenja. Visoki činovnik Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine SHS u Beču postaje najprije detektiv, onda tragač za istinom i, naposljetku, vlastitim identitetom. Potraga se za njega tragično završava zbog prepuštanja strasti izazvane fatalnim susretom, ali i pozivom iz dubina vlastitog porijekla, onog iz bosanske zabiti.

Subota, 11.01.2020 18:05

Priča o Kalistu i Malibeji - prema djelu Fernanda de Rojasa i nepoznatog autora

Radio drama prema djelu koje se smatra početkom renesanse u španjolskoj književnosti. Bazirana je na prvom izdanju koje kakakterizira frivolnost ljubavnog zapleta i tamni namazi koje donosi grabež za novcem. Raizigranosti mladog ansambla osječkih studenata glume kontrapunktirana je reljefna karakterizacija svodilje Celestine u igri glumice Alme Price.

Radio scena - izlog Dramskog programa
Radio scena - izlog Dramskog programa

HRT – HR 1 — Književnost, dramski program

Emisija bipolarnog karaktera, dijelom posvećena radiodramskim revitalizacijama djela iz hrvatske književne baštine, a dijelom koncipirana kao izlog najboljih novijih emisija Dramskog programa premijerno emitiranih na trećoj i drugoj mreži.

Najave
N.V. Gogolj: Mrtve duše (1.dio)

N.V. Gogolj: Mrtve duše (1.dio)

Subota, 04.04.2020. 18:00 - 19:00

Radiofonska obrada jednog od najvećih književnih djela svjetske literature genijalnog Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, strukturirana je u tri dijela. Prvi i drugi dio bave se prvim dijelom romana, a da bismo ...

Radio scena - izlog Dramskog programa
Subota, 04.04.2020. 18:05 - 18:55

N.V. Gogolj: Mrtve duše (2.dio)
Subota, 11.04.2020. 18:05 - 18:55

Sve najave