Arhiva slušaonice - Radioigra za djecu i mlade

Nedjelja, 17.10.2021 16:05

Željka Horvat Vukelja: HRABRICA

Naučiti voziti veliki bicikl s dva kotača jednako je teško iskustvo i za dijete i za roditelja. Nerijetko je upravo ova vještina predmetom svađa nerazumijevanja, a strpljenje i moć roditeljskog uvjeravanja su na kušnji.

Nedjelja, 10.10.2021 16:05

Kristina Gavran: KORUPTIVITIS U MIŠOGRADU

Mišograd je grad kao i svaki drugi, njime vlada kraljica , ali put do nje vodi preko njezinih potkupljivih i prijetvornih podanika. Kada kraljica raspiše natječaj za najbolji sir mnogi se odluče prijaviti no hoće li pobijediti najbolji sir ili onaj koji će najbolje podmititi kraljičine podanike veliko je pitanje Koruptivitis se poput bolesti širi gradom i tek će jedan mali miš i jedan veliki mišji lav svemu tome stati na kraj.

Nedjelja, 03.10.2021 16:05

Jelena Kovačić: DJEČAK IVEK I PAS CVILEK

Grupa djece u sirotištu usamjenost i tugu koja ih obuzima prije spavanja rješavaju tako da međusobno pripovijedaju priče. Kada u dom dođe nova djevojčica Marija odluče se poigrati s pričom o dječaku Iveku i njegovom psu Cvileku.

Petak, 01.10.2021 16:05

Dunja Fajdić i Maja Katić Svijet oko puta

REMIJERA Topla priča o unuci i djedu koji žele bolesnu baku povesti na put oko svijeta. U tome će ih spriječiti prevarant koji će im pokušati podvaliti kofer pun lažnoga novca.

Nedjelja, 26.09.2021 16:05

Kristina Hell: NEOBIČAN KUĆNI LJUBIMAC

KRISTINA HELL „NEOBIČNI KUĆNI LJUBIMAC“ Režija: Ranka Mesarić Sva djeca žele kućne ljubimce, ponekad su to i egzotične ili divlje životinje. Što bi se dogodilo kada bi jedna doista divlja životinja pronašla dom u obiteljskom stanu u stambenoj zgradi? Slutite, nevolje su na vidiku. Ida i Toma, trinaestogodišnjaci imat će mnogo više problema s neobičnim kućnim ljubimcem nego što su mogli pretpostaviti. Duhovita radioigra nastala je prema romanu „Sasvim neobičan ljubimac“ Kristine Hell. Redateljica: Ranka Mesarić Glume: Maja Katić, Živko Anočić, Katarina Bistrović Darvaš i Sven Medvešek

Nedjelja, 19.09.2021 16:05

Victor Hugo: GAVROCHE

Radijska igra Gavroche, snimljena prema motivima Hugoovog romana Jadnici. Dramatizacija ulomka o sudbini dječaka s ulice kojeg teške životne okolnosti od djeteta pretvaraju u odraslu osobu. U vremenu revolucionarnih previranja, barikada i gladi, Gavroche upoznaje dječaka, koji, mlađi od njega, doživljava istu sudbinu, sudbinu napuštenog djeteta. Gavroche preuzima ulogu roditelja i smješta dječaka u svoj stan, brončani spomenik. No, dječarac će ipak ostati sam, jer Gavroche gubi život na jednoj od pariških barikada, gdje se kao veliki bori za bolju sutrašnjicu. Dramatizacija Ane Đokić-Pongrašić zaokruženo prati priču i sve njezine emocionalne valere. Režija je povjerena Draženu Ferenčini, a u glavnim ulogama nastupaju Mario Mirković i dječak Stjepan Martinović-Mikić. Glazbeni urednik: Branka Janjanin-Magdalenić; tonmajstor: Vito Gospodnetić.

Nedjelja, 05.09.2021 16:05

. Ivana Brlić Mažuranić: ŠEGRT HLAPIĆ 2. dio

U nastavku – peti, šesti i sedmi dan putovanja hrabrog, malog šegrta.(Prvi dio prepričan, na početku emisije, glasom dramatizatora Ljube Pauzina). Priča u ovom dijelu postaje trilerski napeta. Hlapić i Gita slučajno saznaju za plan crnog čovjeka. Hlapić odlučuje o tome obavijestiti dječaka Marka i njegovu mamu. Gita se ne želi odvojiti od Hlapića. U mrklini noći djeca kreću u svoj hrabri pothvat.

Ponedjeljak, 30.08.2021 16:05

MOJ TATA INDIJANAC

Nedjelja, 29.08.2021 16:05

Ivana Brlić Mažuranić: ŠEGRT HLAPIĆ 1. dio

Malen kao lakat, veseo kao ptica! Šegrt Hlapić se i danas dokazuje kao dječji junak naših dana. Međutim radijska verzija evergrina Ivane Brlić-Mažuranić do u tančine prati roman kako u strukturi tako i u činjenici da je glavni junak, mali šegrt, dijete! Da bi ove zadatosti ispratio Ljubo Pauzin (pjesnik, pisac za djecu i urednik dokumentarne radio-drame na HR-u) dramatizira roman u dva dijela.

Subota, 28.08.2021 16:05

VODENCVJETOV LET

Nedjelja, 22.08.2021 16:05

Ulrich Hub: KLOKAN KAO TI

Različitost i predrasude motiv su ovog igrokaza za djecu koji s velikim uspjehom igra u njemačkim kazalištima, a sam autor adaptirao ga je i za radio. Crna pantera Luky i bijeli tigar Pasha pripremaju se za akrobatski nastup pred princezom i planiraju kako svoga trenera oženiti . Kada se trener tome usprotivi, Luky i Pasha pretpostave da je njihov trener homoseksualac a što ih naljuti i natjera na bijeg.

Nedjelja, 15.08.2021 16:05

Jap. Narodna: STARAC ZBOG KOJEGA JE DRVEĆE CVALO

Radioigra nastala prema japanskoj narodnoj priči Dva vrapca Petar i Toma, ukrcaju se na avion i odlaze u Japan ne bi li uživali u prazniku cvjetanja trešnjina cvijeta. Toma, želi pronaći starca zbog kojega je usahlo trešnjino drvo u carevu vrtu ipak procvalo. Na svome putovanju vrapci nailaze na broje prepreke : od jezičnih barijera do kulturoloških različitosti, a zajedno s njima i mladi slušatelji upoznaju Japan i njegove osnovne običaje.

Nedjelja, 08.08.2021 16:05

Slobodan Govorčin: BAJKVA ZA DJEČAKVA O PATKVAKAMA

Kako se rađaju djeca ? Donose li ih rode ili ih rađaju patke? Možda patak? Može li jednome dječaku mama biti patak?Duhovita radioigra za djecu novosadskog dramatičara i radijskog profesionalca Slobodana Govorčina osvojila je i New York i Bratislavu donijevši svojemu autoru najviša priznanja i nagrade.

Nedjelja, 01.08.2021 16:05

H.H. Ewers: PROGNANA VILA

Druga priča iz Ewersove "Prodane bake" spušta nas na zemaljsko tlo, ali u kombinaciju vilinskog i "običnog svijeta". Mala Vila ne poštujući pravila ponašanja biva kažnjena progonstvom u svijet ljudi. Tamo će se, smatra njezina majka, naučiti lijepom ponašanju, ali i dobrohotnosti.

Nedjelja, 25.07.2021 16:05

Ana Đokić Pongrašić: PITANJA PRINCA ALMA

Književnica Ana Đokić Pongrašić vješta je radijska autorica, osim sjajnih dramatizacija djela drugih autora svoju odanost mediju pokazuje i nadahnutim poigravanjem vlastitim opusom. Neke su autoričine knjige tako nastale iz radijskih igara, a neke radijske igre iz autoričinih knjiga. I jedne i druge uvijek znaju osvojiti srca i zaposliti umove djece.

Nedjelja, 18.07.2021 16:05

Frances H. Burnett: MALA PRINCEZA

Sara je neobična djevojčica koja će i u najtežim životnim trenucima ostati postojana i hrabra, nesebična i mudra te će promijeniti živote svih koje susretne. Nakon što joj umre otac Sara naglo osiromaši i od bogate djevojčice postane služavka u otmjenoj engleskoj školi za djevojčice. Premda na hladnom tavanu, oskudno odjevena i uvijek gladna ona u sebi pronalazi snagu i izdržava sve nevolje zadržavajući toplinu i nesebičnost poput prave princeze.

Radioigra za djecu i mlade
Radioigra za djecu i mlade

HRT – HR 1 — Djeca i mladi, književnost, dramski program

Emisija namijenjena djeci u dobi od pet do petnaest godina koja radiofonijskim sredstvima u izvedbi profesionalnih glumaca predstavlja djela suvremenih hrvatskih književnika za djecu i mlade, dramatizacije poznatih klasika dječje književnosti te važne lektirne naslove.

Najave

Zlatko Šešelj: AVANTURA JEDNE MAGDICE

Nedjelja, 24.10.2021. 16:05 - 16:39

Antologijski uradak iz godine 1983! Nježna i uzbudljiva priča o rađanju prijateljstva između lisice koja bježi od potjere i psića koji je skrije u svojoj kućici.

Luiza Bouharaoua Jajo i strašni strah
Nedjelja, 31.10.2021. 16:05 - 16:26

Vladimir Nazor Bijeli jelen
Nedjelja, 07.11.2021. 16:05 - 16:45

Sve najave