Hrvatski radio

Prvi program

"Bunjevački blues" Tomislava Žigmanova

03.02.2023.

09:21

Autor: Hrvatski radio

Tomislav Žigmanov

Tomislav Žigmanov

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U subotu, 4. veljače, u Izlogu dramskog programa  u 18.05., na Prvom programu Hrvatskog radija možete poslušati prvi dio radio drame „Bunjevački blues“ autora Tomislava Žigmanova, nagrađivanog hrvatskog književnika i publicista, a od kraja listopada prošle godine i ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u srbijanskoj Vladi. Radio drama u dva dijela nastala je prema istoimenoj kazališnoj predstavi iz 2013 godine (Glumačka družina Histrion) koju je kao dramatizator i redatelj potpisao Vlatko Dulić (1943-2015). Dulić je naslov za predstavu, „Bunjevački blues“, preuzeo iz Žigmanovljeve zbirke pjesama, a iz knjige izabrao sedam sudbina da bismo ih onda u radijskoj obradi (urednica: Lada Martinac Kralj, redateljica radijske adaptacije: Vedrana Vrhovnik) podijelili u dva dijela i pretočili u audio sadržaj. 


Vlatko Dulić, glumac i redatelj (1943 - 2015)

Vlatko Dulić, glumac i redatelj (1943 - 2015)

Foto: - / Hrvatski radio

Tomislav Žigmanov, rodom je iz Tavankuta, kraja bunjevačkih Hrvata u koji je smjestio svoju prozu "Prid svitom", „romanesknu postmodernu slagalicu sastavljenu od deset monoloških priča i jedne dijaloške“. Prekrasna bunjevačka ikavica posebna je vrijednost, kako dramatizacije / predstave /radio drame, tako i proze koja je naravno mnogo obimnija. I govor i detaljiziranje u opisivanju običaja, mješavina različitih vremena sugestivno nas prenosi u bunjevački svijet i neuralgične povijesne razdjelnice.


U dugoj zimskoj noći pod toplom perinom stari se bračni par sjeća sudbina ljudi (a i obitelji) kojih više nema. Tome i Lojzika (igraju ih Vlatko Dulić i NIna Erak), smiješni u svojoj starosti, sućutni su u sjećanju. U blues tonalitetu redaju se, između njihovog dijaloga, monolozi-ispovijedi lica koja žive u uspomenama. Svaka od ispovijedi ujedno je i slika jednog povijesnog trenutka u kojem su različiti ratovi i poraća, te politika poigrali ljudskim sudbinama, sažvakali ih i ispljunuli.


U ostalim ulogama: Dražen Bratulić, Ivana Buljan Legati i Suzana Nikolić. U iduću subotu, 11. veljače, u 18.05 na Prvom, možete čuti drugi dio "Bunjevačkog bluesa" i priču o još četiri sudbine.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija "Izlog dramskog programa" predstavlja izbor najnovijih radiodramskih ostvarenja iz cjelokupnog repertoara Dramskog programa a koji se odnosi na duge dramske forme. Tako se na Prvom programu pretpremijerno mogu čuti emisije ostvarene u sklopu ciklusa Radio igra, Radio drama, Radio atelje i Dokumentarna radio drama. Izlog (u svojoj novoj koncepciji, a koja počinje 10. rujna 2022.) svaki mjesec slušateljima nudi tri i više pretpremijera, dok se u preostalim terminima mogu slušati emisije nagrađane na međunarodnim festivalima ili koje su nas na takvim festivalima predstavljale. "Izlog", također, uzima u obzir profil kanala na kojem se emitira, a i mogućnost obilježavanja određenih važnih datuma posebnim radiodramskim emisijama. Raznolik, zanimljiv, intrigantan i zabavan nudi širok dijapazon autora, tema, dramskih i redateljskih rukopisa, glumačkih glasova i zvučnih slika!

Poslušajte u Slušaonici