Hrvatski radio

Prvi program

"Čerupanje anđela" Luke Paljetka

21.01.2023.

11:39

Autor: Hrvatski radio

default error photo

Poslije repriza dviju uspješnica iz 2022. a na temu dramatičnog sazrijevanja u adolescentskim godinama, "Bernice se šiša na kratko" F. S. Fitzgeralda i "Krotka se buni" Dine Vukelić, Izlog dramskog programa "otvara" ovu godinu s dvije pretpremijere. U subotu, 21. siječnja, u 18.05. na Prvom programu Hrvatskog radija, emitiramo radio dramu nastalu prema do sada neigranom kazališnom tekstu Luka Paljetka "Čerupanje anđela". U planinskoj kući izgrađenoj na ivici provalije petorica umirovljenih sudaca, tužitelja i zatvorskih službenika nastavljaju se „igrati“ sudačke prakse. Tako će u olujnoj, snježnoj noći u zamku njihova bizarnog suda upasti nadobudni, mladi i uspješni trgovac. Pristavši na „igru“ ne sanja kamo će ga ona odvesti, te da ove vremešne lovce na istinu isključivo zanimaju tuženikove misli i dokazivanje da su baš one svojom mračnom putanjom izazvale nesreću.


sa snimanja rado drame "Čerupanje anđela"

sa snimanja rado drame "Čerupanje anđela"

Foto: - / Hrvatski radio

Luko Paljetak u dijalogu s proznim motivom pročitanim kod Fridricha Durrenmatta ispisao je dramu u tri čina koja svojom preciznom situiranošću (naznačenom u opširnim didaskalijama a koje je radijska adaptacija iskoristila i dodijelila pripovjedačkom glasu) koketira s realističkom dramom, ali u ustvari gradi filozofsku dramu s intencijom grotesknog anti-moraliteta. Ovaj bizarni sud dovodi svakoga tko u njega upadne u klopku priznanja vlastitih namjera i želja tvrdeći da i one imaju snagu djela, pa kao takve trebaju biti strogo kažnjive. Zato grupa bivših djelatnika suda sa osobe tuženika čerupa sve naslage ne bi li istražili kakav se grijeh krije ispod aneđoski nedužnog perja. Našavši tamo mračne misli, namjere i želje, dovode tuženika do toga da sam sebi presudi, a oni definitivno postaju orvelijanski egzekutori koji presuđuju, ne na osnovi učinjenog, već na osnovi ideje da se nešto zlo učini. 


Redatelj Petar Vujačić okupio je respektabilnu grupu glumaca koja suvereno iznosi Paljetkovu igru ironije i poduke. U ulozi tamnog, sudbinski upornog tužitelja - Siniša Popović, u ulozi vehementnog i napadačkog suca - Joško Ševo, u ulozi pragmatičnog trgovca i naivnog tuženika - Živko Anočić, u ulozi branitelja s namazima sućuti  Željko Duvnjak, u ulozi senilnog izvršitelja kazne Tomislav Martić, u ulozi hladnog pripovjedača Zoran Gogić i, naposljetku, kao nova "grješnica" kojoj će se suditi - Iva Mihalić. Redatelj Petar Vujačić kreirao je radio dramu koja je jednostavno a promišljeno bazirana isključivo na glumačkoj igri i transformacijama koje se na tom planu zbivaju. Sam kraj drame, u kojoj četveroglavo sudsko tijelo opokoljava novu žrtvu poput vampira, tako postaje groteskna korona koja do kraja otvara slojeve ovog intrigantnog Paljetkova teksta. U realizaciji zvučne slike svoj udio imali su ton majstorica Katarina Barišić i  glazbeni urednik Maro Market. Urednica: Lada Martinac Kralj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija "Izlog dramskog programa" predstavlja izbor najnovijih radiodramskih ostvarenja iz cjelokupnog repertoara Dramskog programa a koji se odnosi na duge dramske forme. Tako se na Prvom programu pretpremijerno mogu čuti emisije ostvarene u sklopu ciklusa Radio igra, Radio drama, Radio atelje i Dokumentarna radio drama. Izlog (u svojoj novoj koncepciji, a koja počinje 10. rujna 2022.) svaki mjesec slušateljima nudi tri i više pretpremijera, dok se u preostalim terminima mogu slušati emisije nagrađane na međunarodnim festivalima ili koje su nas na takvim festivalima predstavljale. "Izlog", također, uzima u obzir profil kanala na kojem se emitira, a i mogućnost obilježavanja određenih važnih datuma posebnim radiodramskim emisijama. Raznolik, zanimljiv, intrigantan i zabavan nudi širok dijapazon autora, tema, dramskih i redateljskih rukopisa, glumačkih glasova i zvučnih slika!

Poslušajte u Slušaonici