Hrvatski radio

Prvi program

"Da ne budeš sama" Selme Parisi

27.04.2022.

11:09

Autor: Hrvatski radio

Selma Parisi

Selma Parisi

Foto: - / Hrvatski radio

U subotu, 30. travnja, u terminu Radio scene (Prvi program u 18.05) možemo čuti premijeru radijske inačice dramskog teksta Selme Parisi „Da nisi sama“. Autorica se bavi životnim trenutkom u kojem su se obiteljske uloge definitivno zamijenile: roditelj je postao dijete, uplašeno, nemoćno, ali i tvrdoglavo i sebično, a dijete je postalo zaštitnik, odgajatelj, skrbnik vlastitoga roditelja, no bez strpljenja i pravog razumijevanja labirinta starosti kojim sad baulja njegov do nedavno stameni roditelj. Vrijeme je to u kojem pred roditeljem zjapi usamljenost i konačan trenutak odlaska, dok dijete trči za životom ne bi li pohvatalo sve svoje uloge. U jednom stanu, u jednom gradu, može biti bilo kojem, majka živi sama uporno odbijajući bilo kakvu pomoć u tegobama koje su je „darovale“ pozne godine. Sin već neko vrijeme živi i radi u drugoj zemlji, a kći se sprema otići na jedno vrijeme, u pitanju je njeno poslovno usavršavanje. Problem kako da majka ne ostane potpuno sama pokušat će se riješiti upotrebom visoke tehnologije. Majci će društvo praviti i od usamljenosti je odvojiti – robot, naravno, ne bilo kakav, nego robot kojeg je izradio njen sin pohranivši u njega brojne nježne podatke iz majčine prošlosti. Suživot usamljene ljudske duše i tehnološkog čuda počinje se ostvarivati na nevjerojatan način, sve do samoga kraja.


STARICA: Život je to, šta ja znam. Ne možeš čovjeka kao robota isprogramirati da ostane tu gdje jeste. Vidiš, kad se ljudski mladunci rode, posve su bespomoćni. Briga je to velika. A kad porastu, odu. I to je to. Drugi odu i prije. Samo eto ja... ostanem. ROBOT: Zato sam ja tu.

Selma Parisi: Da ne budeš sama

Tekst Selme Parisi nježan je i duhovit, iskren i vješto pisan. Minimalistički dijalozi u kojima replike odzvanjaju kao kukavica starog sata grade atmosferu izgubljenosti u vremenu potrage za trenucima kojima čovjek pripada ne po navici, nego po suštini vlastitoga bivanja. Autorica se majstorski distancirala od bilo kakve obiteljske stereotipnosti u gradnji karaktera ili odabiru motiva. Nije htjela dodirivati ni sentimentalne žice, već je slušatelju/gledatelju ponudila jednostavnu, a snažnu osjećajnost.


Redateljica Stephanie Jamnicky oblikovala je cjelinu s potpunim povjerenjm u tekst. Takvo povjerenje imali su i glumci. Asja Potočnjak je ulogu Žene/ Majke kreirala u svim ponuđenim nijansama: i kao tvrdoglavu, odrešitu staricu, i kao pronicljivu majku, i kao slobodnu i duhovitu osobu, i kao nekoga ranjenog usamljenošću. Mlada glumica Marija Kolb bila je njena pažljiva, predana, osjećajna kćer, a Robot Alena Šalinovića dovoljno ljudski i dovoljno mehanički da ga se doživi kao šarmantno biće, a ne stroj. Mladen Vujčić je precizno i diskretno donio ulogu Pripovjedača i Sina.


Autorica teksta, Selma Parisi, autorica je dramskih i književnih tekstova za odrasle, djecu i mlade, te filmskih scenarija i znanstvenih radova iz područja teatrologije i dramske pedagogije. Dramski tekstovi objavljivani su joj u Beču, Berlinu, Zagrebu, Beogradu, Ljubljani i Skoplju, te su igrani diljem regije. Dobitinica je niza nagrada na međunarodnim kazališnim i književnim festivalima.


Radio drama „Da ne budeš sama“ poslije premijernog emitiranja bit će dostupna u Slušaonici.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Virusni rašomon

Gosti emisije izaberi zdravlje

Emisija

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija "Izlog dramskog programa" predstavlja izbor najnovijih radiodramskih ostvarenja iz cjelokupnog repertoara Dramskog programa a koji se odnosi na duge dramske forme. Tako se na Prvom programu pretpremijerno mogu čuti emisije ostvarene u sklopu ciklusa Radio igra, Radio drama, Radio atelje i Dokumentarna radio drama. Izlog (u svojoj novoj koncepciji, a koja počinje 10. rujna 2022.) svaki mjesec slušateljima nudi tri i više pretpremijera, dok se u preostalim terminima mogu slušati emisije nagrađane na međunarodnim festivalima ili koje su nas na takvim festivalima predstavljale. "Izlog", također, uzima u obzir profil kanala na kojem se emitira, a i mogućnost obilježavanja određenih važnih datuma posebnim radiodramskim emisijama. Raznolik, zanimljiv, intrigantan i zabavan nudi širok dijapazon autora, tema, dramskih i redateljskih rukopisa, glumačkih glasova i zvučnih slika!

Poslušajte u Slušaonici