Hrvatski radio

Prvi program

16:26 / 13.12.2021.

Autor: Hrvatski radio

Davor Mojaš: Arija rozarija

ilustracija

ilustracija

Foto: - / HRT

Gotovo da nije važno jesu li ta tri lica u delikatnoj i skladnoj Mojaševoj dramsko-poetskoj igri ruže (čija imena nose: Noisette, Centifolio, Rozario Zamba) ili ljudi koji su se poistovjetili s ružama koje su jednom davno mirisale u đardinu smještenom negdje na obodu Grada, u polusnu i sutonu. Važno je da je susret nje i njih pun senzualnosti, sjećanja i bez odgovora. Jer kako odgovoriti na pitanje ima li više života u slici iz prošlih vremena (iz koje će jedno lice iskočiti!) nego u životu koji se zbiva sada. Intimizam Arije rozarije Davor Mojaš ispisao je perfekcionističkom posvećenošću jeziku preko kojeg se do kraja oslikava svijet zatvoren u samog sebe. Redatelj Petar Vujačić uloge je povjerio Luciji Šerbedžiji, Frani Maškoviću i Tomislavu Martiću. 

Pod "dubrovačkom sudbinom" podrazumijevam i prepoznajem proces koji vrijedi za sve koji su Grad odabrali kao sudbinu. U njemu žive, u njemu pišu, slikaju, sanjaju ga i otkrivaju. Davor Mojašse

-

Radio igru Arija rozarija uz redatelja Petra Vujačića realizirali su Dalibor Piskerc kao ton majstor i Adriana Kramarić kao glazbena urednica. Ova dramska igra još jedanput nas podsjeća na bogat književni opus pisca Davora Mojaša, ali i na njegov teatarski rad isključivo vezan uz Studentski tetar Lero, a s kojim i danas ostavlja intrigantan trag u prostoru hrvatskog kazališta. Tako je nedavno (30.11.) u Lazaretima s Lerovcima Mojaš pred publiku izašao sa svojim "Perivojem od gospođa".

Emisija

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija bipolarnog karaktera, dijelom posvećena radiodramskim revitalizacijama djela iz hrvatske književne baštine, a dijelom koncipirana kao izlog najboljih novijih emisija Dramskog programa premijerno emitiranih na trećoj i drugoj mreži.

Poslušajte u Slušaonici