Hrvatski radio

Prvi program

Davor Mojaš: Arija rozarija

13.12.2021.

16:26

Autor: Hrvatski radio

ilustracija

ilustracija

Foto: - / HRT

Gotovo da nije važno jesu li ta tri lica u delikatnoj i skladnoj Mojaševoj dramsko-poetskoj igri ruže (čija imena nose: Noisette, Centifolio, Rozario Zamba) ili ljudi koji su se poistovjetili s ružama koje su jednom davno mirisale u đardinu smještenom negdje na obodu Grada, u polusnu i sutonu. Važno je da je susret nje i njih pun senzualnosti, sjećanja i bez odgovora. Jer kako odgovoriti na pitanje ima li više života u slici iz prošlih vremena (iz koje će jedno lice iskočiti!) nego u životu koji se zbiva sada. Intimizam Arije rozarije Davor Mojaš ispisao je perfekcionističkom posvećenošću jeziku preko kojeg se do kraja oslikava svijet zatvoren u samog sebe. Redatelj Petar Vujačić uloge je povjerio Luciji Šerbedžiji, Frani Maškoviću i Tomislavu Martiću. 

Pod "dubrovačkom sudbinom" podrazumijevam i prepoznajem proces koji vrijedi za sve koji su Grad odabrali kao sudbinu. U njemu žive, u njemu pišu, slikaju, sanjaju ga i otkrivaju. Davor Mojašse

-

Radio igru Arija rozarija uz redatelja Petra Vujačića realizirali su Dalibor Piskerc kao ton majstor i Adriana Kramarić kao glazbena urednica. Ova dramska igra još jedanput nas podsjeća na bogat književni opus pisca Davora Mojaša, ali i na njegov teatarski rad isključivo vezan uz Studentski tetar Lero, a s kojim i danas ostavlja intrigantan trag u prostoru hrvatskog kazališta. Tako je nedavno (30.11.) u Lazaretima s Lerovcima Mojaš pred publiku izašao sa svojim "Perivojem od gospođa".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija "Izlog dramskog programa" predstavlja izbor najnovijih radiodramskih ostvarenja iz cjelokupnog repertoara Dramskog programa a koji se odnosi na duge dramske forme. Tako se na Prvom programu pretpremijerno mogu čuti emisije ostvarene u sklopu ciklusa Radio igra, Radio drama, Radio atelje i Dokumentarna radio drama. Izlog (u svojoj novoj koncepciji, a koja počinje 10. rujna 2022.) svaki mjesec slušateljima nudi tri i više pretpremijera, dok se u preostalim terminima mogu slušati emisije nagrađane na međunarodnim festivalima ili koje su nas na takvim festivalima predstavljale. "Izlog", također, uzima u obzir profil kanala na kojem se emitira, a i mogućnost obilježavanja određenih važnih datuma posebnim radiodramskim emisijama. Raznolik, zanimljiv, intrigantan i zabavan nudi širok dijapazon autora, tema, dramskih i redateljskih rukopisa, glumačkih glasova i zvučnih slika!

Poslušajte u Slušaonici