Hrvatski radio

Prvi program

Eugen Kumicic: Obiteljska tajna

29.12.2021.

17:40

Autor: Hrvatski radio

ilustracija

ilustracija

Foto: - / HRT

Spretni fabulativni konstrukt i neosporna scenska duhovitost daju ovom Kumičićevom kazališnom komadu napetost i šarm, no on je očigledno pisan ne samo da bi zabavio, nego i angažirano oslikao hrvatsku aristokraciju i više građanske slojeve na kraju 19og stoljeća. Susret lica povodom prosidbe završava otkrivanjem dugo čuvane ljubavne i obiteljske tajne koja ustvari otkriva snobizam jednog socijalnog sloja, te nepoštivanje vlastitog, hrvatskog, identiteta. Utoliko, ako Obiteljska tajna i nije izrazito bitan komad hrvatske dramske književnosti otkriva bitne značajke Eugena Kumičića kao pisca i političara, a slušatelja će možda neki njeni elementi asocirati i na naravi i običaje današnje Hrvatske. 

Kumičić je prvi naš naturalist i socijalni pripovjedač koji se poput Flauberta i Zole služio dokumentarno-realističkom metodom.

A.G. Matoš

Eugen Kumičić u svom se spisateljskom radu znao koristiti elementima preuzetim iz francuske trivijalne književnosti, pa je i tako njegov komad Obiteljska tajna pisan 1890. na tragu dobro skrojenih komada 19.og stoljeća. Kumičić je rođen u Istri, u gradiću Brseču 1850, a umro u Zagrebu 1904 godine. Studije je završio u Beču da bi potom dvije godine proveo u Parizu upoznavajući se s djelima francuskih naturalista (Zola), te s bulevarskim kazališnim komadima. U Zagrebu se zapošljava kao gimnazijski profesor. Bavio se politikom te je u više navrata bio zastupnik Stranke prava u Hrvatskom saboru u kojem se isticao svojim govorništvom i protivljenjem promađarskoj politici. Bio je urednik pravaških listova kao što su Hrvatska vila, Sloboda i Hrvatska. Smatra ga se najproduktivnijim piscema realizma (uz K. Š . Gjalskog) i prvim romanopiscem koji je stvorio idejno-estetske korelative društvenog romana. Razotkrio je filozofiju malograđanskog života i bio precizan u dijagnosticiranju društvenih anomalija. Hvaljen i kritiziran imao je širok krug čitatelja posebno zahvaljujući svojim povijesnim romanima (Urota Zrinskih-Frankopana, Kraljica Lepa). Stilski mu se najdotjeranijim smatra roman u kojem bilježi svoje jednogodišnje ratno iskustvo iz Bosne, Pod puškom.

U našoj adaptaciji kazališnog komada Obiteljska tajna u režiji Vedrane Vrhovnik igraju Vanda Winter, Amar Bukvić, Suzana Nikolić, Darko Milas, Željko Duvnjak, Lela Margitić, Biserka Ipša, Richard Simonelli i Enes Vejzović. Glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Lada Martinac Kralj


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija bipolarnog karaktera, dijelom posvećena radiodramskim revitalizacijama djela iz hrvatske književne baštine, a dijelom koncipirana kao izlog najboljih novijih emisija Dramskog programa premijerno emitiranih na trećoj i drugoj mreži.

Poslušajte u Slušaonici