Hrvatski radio

Prvi program

Hana Veček: Jabuke u šlafroku

21.12.2021.

21:38

Autor: Hrvatski radio

ilustracija

ilustracija

Foto: Hana Veček / HRT

Dramski tekst Hane Veček originalno pisan za radijski medij suptilno je istkana suvremena priča jednostavnih situacija, s mirisom kolača i mirom spoznaje. Smještena je u zagrebački milje i govor, te u kuhinju u kojoj dvije majke, inače sestre, peku kolače i pripremaju ručak čekajući djecu koja više ne žive u Hrvatskoj. Jedna od njih ostala je bez vida, ali kao da joj ovaj nedostatak otvorio osjetila za stvarnost izvan vidljive. Da bi potvrdila sebi i sestri svoja naslućivanja, poslužuje se varkom. Autorica teksta ujedno potpisuje i režiju „Jabuka“. Glavne uloge povjerila je Ljiljani Bogojević i Biserki Ipši koje su stišanim glumačkim sredstvima uspjele dotaknuti mjesto gdje se dodiruju mudrost, mir i hrabrost.


„Imam taj osjećaj - da smo svi točno tu gdje trebamo bit. I da smo s tim napravili kolko smo mogli. (...) Ko da mi je konačno jasno da se niko ne ljuti na nas zato kaj nismo napravili više.“ („Jabuke u šlafroku“, 1. čin)

Hrvatski radio

Hana Veček, svoj redateljski senzibilitet kroz godine djelovanja ispituje u različitim medijima – kazalištu, filmu i radiju. Također se bavi prevođenjem, pisanjem i dramaturgijom. Radijskom mediju intezivno se posvetila posljednjih godina režirajući i pišući tekstove u Dramskom programu Hrvatskoga radija. Za režiju radio drame Espi Tomičić „Ne zaboravi pokriti stopala“ nagrađena je prošle godine nagradom UDUH-a.

I ovom radio dramom, „Jabukama u šlafroku“, Hana Veček potvrđuje svoju osetljivost za audio izraz postavljajući sām dramski sklop teksta na igru zvukom. Kao redateljica vlastitog teksta povukla se u samozatajnu poziciju dajući glumcima i tišini da stvore ozračje jednostavnosti u kojoj se zaključuju životne drame. Uz Ljiljanu Bogojević i Biserku Ipšu igraju Sanja Milardović, Daria Knez i Filip Detelić. Tonsku sliku oblikovao je u suradnji s redateljicom ton majstor Dalibor Piskrec, a Božićni ugođaj skladateljski je oplemenio Alen Kraljić. Urednica: Lada Martinac Kralj


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija bipolarnog karaktera, dijelom posvećena radiodramskim revitalizacijama djela iz hrvatske književne baštine, a dijelom koncipirana kao izlog najboljih novijih emisija Dramskog programa premijerno emitiranih na trećoj i drugoj mreži.

Poslušajte u Slušaonici