Hrvatski radio

Prvi program

I ostat će zvuk!

06.05.2022.

11:59

Autor: Hrvatski radio

Dramski studio 1965.

Dramski studio 1965.

Foto: - / Hrvatski radio

Tijekom tri subote u mjesecu svibnju, u terminu Radio scene (Prvi program, subota, u 18.05) repriziramo dokumentarnu trilogiju o povijesti Dramskog programa Hrvatskoga radija, I ostat će zvuk - grupni portret s radio dramama, a povodom Međunarodnog festivala radio drame i dokumentarne radio drame Prix Marulić, koji ove odine slavi dvadest i peti rođendan.


Dramski program bio je inicijator, a potom i nositelj većine festivalskih aktivnosti svih ovih godina.


Triptih dokumentarnih radio drama snimljen je 2016 godine, kada je HRT obilježavao 90 godina radija i 60 godina televizije. Emotivna svjedočenja pred mikrofonom, kao i posjeta prostorima u kojima se nekad radilo, pratile su i televizijske kamere, pa je nastao dvostruki dokumentarizam: rad radijske ekipe postao je dio televizijskog dokumentarca (radi se o tv dokumentarnom filmu Prisloni uho redatelja Tomislava Mršića), a atmosfera tv-snimanja dala je okvir našim radijskim dokumentarcima. Spoj suradnji potvrdio je još jednom jedinstvenost svakog od medija.


Povijest radija - prvi studio na Markovom trgu

Povijest radija - prvi studio na Markovom trgu

Foto: - / Hrvatski radio

Povijest radija

Povijest radija

Foto: - / Hrvatski radio

glumci na snimanju radio drama (Ivan Hetrich)

glumci na snimanju radio drama (Ivan Hetrich)

Foto: - / Hrvatski radio

studio u Nikolićevoj (današnja Teslina)

studio u Nikolićevoj (današnja Teslina)

Foto: - / Hrvatski radio

Prvi dio I ostat će zvuk dokumentira ozračje i način rada u Dramskom programu Hrvatskog radija od početka pedesetih do početka osamdesetih, a drugi dio od osamdesetih do naših dana.


U drugom dijelu također se govori o ideji i nastanku festivala Prix Marulić i njegovim prvim godinama.


Treći dio položen je u zvuk događanja u Muzeju suvremene umjetnosti gdje je Dramski program 2017. godine obilježio 90 godina radiodramskog stvaralaštva. U emisiji se spaja prošlo vrijeme s vremenom sadašnjim i otvaraju se ozbiljna pitanja o vremenu budućem. Ujedno to je portret brojnih radijskih stvaralaca čiji je entuzijazam spajao  dekade.


Autorice su okupile tridesetak sugovornika različih generacija i svih profesionalnih profila - pisce, urednike, glumce, ton majstore, redatelje i skladatelje. U prvom dijelu tako možemo čuti Mariju Kohn, Ljubicu Jović, Božidara Violića, Biserku Vučković, Ladislava Vindakijkeviča, Vitu Gospodnetića, Mladena Rutića, Darka Tralića, Davora Rocca, Delku Lambašu, Kazimira Klarića, Vedranu Vrhovnik. Kroz prostore nas je vodio Branislav Špoljarić. I ostat će zvuk obiluje i s mnogo ulomaka iz radio drama koji živo pulsiraju i povezuju toplinu, duhovitost i iskrenost priča nekadašnjih i sadašnjih djelatnika Dramskog programa. 


Autorice trilogije I ostat će zvuk su Lada Martinac Kralj, urednica u Dramskom programu  ton majstorica Marija Pećnik Kvesić koje se u svojem poslu između ostalog zapaženo bave i dokumentarnom radio dramom.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija "Izlog dramskog programa" predstavlja izbor najnovijih radiodramskih ostvarenja iz cjelokupnog repertoara Dramskog programa a koji se odnosi na duge dramske forme. Tako se na Prvom programu pretpremijerno mogu čuti emisije ostvarene u sklopu ciklusa Radio igra, Radio drama, Radio atelje i Dokumentarna radio drama. Izlog (u svojoj novoj koncepciji, a koja počinje 10. rujna 2022.) svaki mjesec slušateljima nudi tri i više pretpremijera, dok se u preostalim terminima mogu slušati emisije nagrađane na međunarodnim festivalima ili koje su nas na takvim festivalima predstavljale. "Izlog", također, uzima u obzir profil kanala na kojem se emitira, a i mogućnost obilježavanja određenih važnih datuma posebnim radiodramskim emisijama. Raznolik, zanimljiv, intrigantan i zabavan nudi širok dijapazon autora, tema, dramskih i redateljskih rukopisa, glumačkih glasova i zvučnih slika!

Poslušajte u Slušaonici