Hrvatski radio

Prvi program

11:59 / 06.05.2022.

Autor: Hrvatski radio

I ostat će zvuk!

Dramski studio 1965.

Dramski studio 1965.

Foto: - / Hrvatski radio

Tijekom tri subote u mjesecu svibnju, u terminu Radio scene (Prvi program, subota, u 18.05) repriziramo dokumentarnu trilogiju o povijesti Dramskog programa Hrvatskoga radija, I ostat će zvuk - grupni portret s radio dramama, a povodom Međunarodnog festivala radio drame i dokumentarne radio drame Prix Marulić, koji ove odine slavi dvadest i peti rođendan.


Dramski program bio je inicijator, a potom i nositelj većine festivalskih aktivnosti svih ovih godina.


Triptih dokumentarnih radio drama snimljen je 2016 godine, kada je HRT obilježavao 90 godina radija i 60 godina televizije. Emotivna svjedočenja pred mikrofonom, kao i posjeta prostorima u kojima se nekad radilo, pratile su i televizijske kamere, pa je nastao dvostruki dokumentarizam: rad radijske ekipe postao je dio televizijskog dokumentarca (radi se o tv dokumentarnom filmu Prisloni uho redatelja Tomislava Mršića), a atmosfera tv-snimanja dala je okvir našim radijskim dokumentarcima. Spoj suradnji potvrdio je još jednom jedinstvenost svakog od medija.


Povijest radija - prvi studio na Markovom trgu

Povijest radija - prvi studio na Markovom trgu

Foto: - / Hrvatski radio

Povijest radija

Povijest radija

Foto: - / Hrvatski radio

glumci na snimanju radio drama (Ivan Hetrich)

glumci na snimanju radio drama (Ivan Hetrich)

Foto: - / Hrvatski radio

studio u Nikolićevoj (današnja Teslina)

studio u Nikolićevoj (današnja Teslina)

Foto: - / Hrvatski radio

Prvi dio I ostat će zvuk dokumentira ozračje i način rada u Dramskom programu Hrvatskog radija od početka pedesetih do početka osamdesetih, a drugi dio od osamdesetih do naših dana.


U drugom dijelu također se govori o ideji i nastanku festivala Prix Marulić i njegovim prvim godinama.


Treći dio položen je u zvuk događanja u Muzeju suvremene umjetnosti gdje je Dramski program 2017. godine obilježio 90 godina radiodramskog stvaralaštva. U emisiji se spaja prošlo vrijeme s vremenom sadašnjim i otvaraju se ozbiljna pitanja o vremenu budućem. Ujedno to je portret brojnih radijskih stvaralaca čiji je entuzijazam spajao  dekade.


Autorice su okupile tridesetak sugovornika različih generacija i svih profesionalnih profila - pisce, urednike, glumce, ton majstore, redatelje i skladatelje. U prvom dijelu tako možemo čuti Mariju Kohn, Ljubicu Jović, Božidara Violića, Biserku Vučković, Ladislava Vindakijkeviča, Vitu Gospodnetića, Mladena Rutića, Darka Tralića, Davora Rocca, Delku Lambašu, Kazimira Klarića, Vedranu Vrhovnik. Kroz prostore nas je vodio Branislav Špoljarić. I ostat će zvuk obiluje i s mnogo ulomaka iz radio drama koji živo pulsiraju i povezuju toplinu, duhovitost i iskrenost priča nekadašnjih i sadašnjih djelatnika Dramskog programa. 


Autorice trilogije I ostat će zvuk su Lada Martinac Kralj, urednica u Dramskom programu  ton majstorica Marija Pećnik Kvesić koje se u svojem poslu između ostalog zapaženo bave i dokumentarnom radio dramom.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Žene i tehnika

Žene i tehnika

Emisija

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija bipolarnog karaktera, dijelom posvećena radiodramskim revitalizacijama djela iz hrvatske književne baštine, a dijelom koncipirana kao izlog najboljih novijih emisija Dramskog programa premijerno emitiranih na trećoj i drugoj mreži.

Poslušajte u Slušaonici