Hrvatski radio

Prvi program

"Jeste li se pravili da spavate dok sam vrištala?"

17.03.2023.

10:43

Autor: Hrvatski radio

Petra Svrtan i Alma Prica

Petra Svrtan i Alma Prica

Foto: /

U subotu, 18. ožujka, u terminu Izloga dramskog programa, u 18.05, na Prvom, repriziramo radio dramu Monike Herceg "Ubio sam Almu" koja je premijeru imala na Trećem programu, u emisiji Radio atelje, urednice Katje Šimunić.

"Ja sam šutjela dok si u mene gurao sav svoj bijes i molila sam se da ga nikad ne predaš njima."

Monika Herceg: "Ubio sam Almu"

"O femicidu kroz dva tamna ženska monološka glasa, koja su zapravo jedan, onaj zreliji i onaj mlađi. A zastupajući nebrojeno njih. O buci udaraca, mraku na koji su pristale, o srcu koje pumpa litre ljubavi, tijelu koje povrjeđuje drugo tijelo. Napolju je druga vrsta buke od koje se može preživjeti, a kod kuće je smrtonosna buka. Koja ubija i žene i djecu. Buka koju se ne prijavljuje. Vrisak koji se guta i najčešće prešućuje. A kad se i iskaže onda sustav ne pomaže dovoljno." Tako je urednica Katja Šimunić najavila ovu sugestivnu i uznemirujuću radio dramu u režiji redatelja Gorana Ribarića, u siječnju ove godine. 


Reprizirajući je na Prvom programu voljeli bismo naglasiti još nekoliko stvari. Redatelj Goran Ribarić dvije bolne rijeke riječi postavio je u cjelinu u kojoj su riječ spisateljice i glumačke interpretacije u prvom planu. Postupak jednostavan, ali do srži učinkovit, jer slušatelja uvlači (slobodno možemo reći - do granica izdržljivosti) u muku, gorčinu, preispitivanja, borbu i protest dviju žrtava. Ribarić drugi plan puni tišinama, glazbom Stanislava Kovačića, te igrom planova s potpunim povjerenjem u tekst i glumice - Almu Pricu i Petru Svrtan o čijoj bi se vrhunskoj igri, njihovom poznavanju igre pred mikrofonom, vladanju svakom izgovorenom riječju i kontroli vrtloga emocija, mogao napisati esej. U stvaranju uzbudljive cjeline redatelj je imao predane suradnike u ton majstoru Tomislavu Šamecu i glazbenoj urednici Adriani Kramarić. 


Emitirajući "Ubio sam Almu" u Izlog dramskog programa ne činimo to tek zbog inzisitiranja na njezinoj radiofonskoj kvaliteti nego i na osvješćivanju činjenice da problem obiteljskog nasilja živi tu, u našoj blizini, te da mu mjesto ne smije biti samo u crnim kronikama i mračnim statistikama.

Alma Prica i Goran Ribarić

Alma Prica i Goran Ribarić

Foto: /

"Trudila sam se da ne plačem, da ne vrištim, najviše sam se trudila da ne bolim..."

Monika Herceg:"Ubio sam Almu"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija "Izlog dramskog programa" predstavlja izbor najnovijih radiodramskih ostvarenja iz cjelokupnog repertoara Dramskog programa a koji se odnosi na duge dramske forme. Tako se na Prvom programu pretpremijerno mogu čuti emisije ostvarene u sklopu ciklusa Radio igra, Radio drama, Radio atelje i Dokumentarna radio drama. Izlog (u svojoj novoj koncepciji, a koja počinje 10. rujna 2022.) svaki mjesec slušateljima nudi tri i više pretpremijera, dok se u preostalim terminima mogu slušati emisije nagrađane na međunarodnim festivalima ili koje su nas na takvim festivalima predstavljale. "Izlog", također, uzima u obzir profil kanala na kojem se emitira, a i mogućnost obilježavanja određenih važnih datuma posebnim radiodramskim emisijama. Raznolik, zanimljiv, intrigantan i zabavan nudi širok dijapazon autora, tema, dramskih i redateljskih rukopisa, glumačkih glasova i zvučnih slika!

Poslušajte u Slušaonici