Hrvatski radio

Prvi program

Kratke dokumentarne drame Višnje Biti o najdražim igračkama

18.12.2021.

14:06

Autor: Katja Šimunić

Male forme o najdražim igračkama.

Male forme o najdražim igračkama.

Foto: Katja Šimunić / -

Koje su naše najdraže igračke? Najrazličitiji su odgovori na to pitanje: od malenih rekonstrukcija namještaja koje datiraju iz 18. stoljeća, prastarih krpenih lopti, do lutaka, kantica za pijesak, plastičnoga traktora, medvjedića, plišanih majmunčića, ali i onih današnjih – mobitela. Oduzimaju li pak ovi posljednji svojom „savršenošću“ suvremene igračke maštu i kreativnost ili, jednostavno, svako doba ima svoju najdražu igračku?

Od ponedjeljka 20. prosinca do srijede 23. prosinca, poslušajte na 1. programu Hrvatskog radija od 18:05, tri desetominutne drame naše poznate dokumentaristice Višnje Biti. Čut ćemo najprije emisiju naslova "Moja najdraža igračka" u kojoj je uz djecu i odrasle o igračkama govorio Miran Bojanić Morandini, turistički vodič grada Varaždina. Zatim kratku dokumentarnu formu "Drvena ptičica i druge igračke" u kojoj se razgovara o tradicijskim drvenim igračkama: ptičicama, guralicama, kućicama za ptice, kućicama za ljude, dječjim krevetićima, dječjim stolčekima. Stariji se u dodiru s drvenim igračkama sjete djetinjstva, a jedna od najpoznatijih i koju vole i današanja djeca je pijetao, klepetalo, leptirić, ptičica, kako tko već zove tu igračku, ali koja se uvijek vuče ili gura na štapu i proizvodi zvuk. Danas je ona zaštićena kao tradicijsko blago. Treća emisija je naslovljena zaključkom s kojim se lako složiti: "Ako se prestaneš igrati nisi više dijete", i donosi nam priče o o igračkama iz djetinjstva, o razlikama između, s jedne strane, nekadašnjih romobila, tricikala, metalnih igračaka na navijanje na feder s ključem, malih šivaćih mašina, primjerice, i s druge strane današnjih virtualnih igara na suvremenim platformama.

Uz autoricu Višnju Biti emisiju je zvučno oblikovala ton-majstorica Marija Pečnik Kvesić a uredila Katja Šimunić.

Emisije o najdražim igračkama moći ćete nakon premijernog emitiranja poslušati u rubrici Male forme / Slušaonica. Ugodno blagdansko slušanje i uranjanje u zvučno putovanje u svijet igračaka!


Moja najdraža igračka_kratka dokumentarna forma Višnje Biti_ulomak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Male forme

Desetominutne emisije namijenjene najširemu krugu slušatelja te otvorene širokomu spektru tema i žanrova: kratke dokumentarne i igrane radio drame, autobiografske kratke proze, eseji, putopisi, poezija.

Poslušajte u Slušaonici