Hrvatski radio

Prvi program

Novo izdanje emisije "Izlog Dramskog programa"

09.09.2022.

08:28

Autor: Hrvatski radio

Marija Kolb i Dražen Bratulić, glavne uloge u "Studeni sudnjeg dana"

Marija Kolb i Dražen Bratulić, glavne uloge u "Studeni sudnjeg dana"

Foto: Hrvatski radio / Hrvatski radio

Raznoliko, zanimljivo, zabavno, intrigantno – sve to u Izlogu dramskog programa koji s novom jesenskom shemom kreće u novom ruhu, a starom terminu: subotom u 18.05 na Prvom programu Hrvatskog radija. Nova koncepcija slušateljima Prvog nudi izbor iz cjelokopnog i najnovijeg repertoara Dramskog programa, pa će se pretpremijerno moći čuti emisije ostvarene u sklopu ciklusa Radio igra, Radio drama, Radio atelje i Dokumentarna radio drama. 


"Izlog" će tako mjesečno nuditi tri (a ponekad i više) pretpremijera, dok će se u preostalim terminima emitirati emisije nagrađane na međunarodnim festivalima ili koje su nas na takvim festivalima predstavljale. Emisija, također, nastavlja uzimati u obzir profil kanala na kojem se emitira, iz čega proizilazi i mogućnost obilježavanja određenih važnih datuma ili događanja posebnim radiodramskim uratcima.


Subote u ovom mjesecu donose nam dva premijerna naslova suvremenih hrvatskih dramskih autora, Hrvoje Kovačevića i Tomislava Zajeca: Kovačevićev „Studen sudnjeg dana, prvi i drugi dio (10. i 17. rujan), i Zaječevog „Franza“ (24. rujan).


glumački ansaml "Studeni sudnjeg dana" - čitača proba

glumački ansaml "Studeni sudnjeg dana" - čitača proba

Foto: Marija Kolb / Hrvatski radio

glumci Zoran Gogić i Slavko Juraga na probi "Studen sudnjeg dana"

glumci Zoran Gogić i Slavko Juraga na probi "Studen sudnjeg dana"

Foto: Marija Kolb / Hrvatski radio

Humorna groteska Hrvoja Kovačevića (ove godine nagrađena trećom nagradom na Natječaju za dramsko djelo „Marin Držić“) duhovito i brutalno progovara o pragmatičnom cinizmu suvremenog trenutka koji povezuje najudaljenije točke, ljude i pojave na Zemljinoj lopti: istraživačku stanicu na Sjevernom polu i običan stan u neimenovanom gradu, ženu koja bježi od muža-nasilnika i doktora fizike, kamatara i bankara, paranoika i političara, (malo) ledeno doba i globalno zatopljenje. Kovačević se odredio za filmsku dramaturgiju: brzu izmjenu kratkih scena, kombinaciju flash-backova i sadašnjosti, vođenje paralelnih radnji, te fabulu koja asocira na američke filmove katastrofe, ali potcrtanu tarantinovskim ciničnim komentarom.


Redateljica Stephanie Jamnicky s ansamblom od čak 16 glumaca (u glavnim ulogama: Marija Kolb i Dražen Bratulić), te u suradnji s ton majstorom Srđanom Nogićem i skladateljem Marom Marketom, izrežirala je kompaktnu, dinamičnu i prohodnu radiodramsku cjelinu, dok adaptaciju i uređivanje projekta potpisuje Lada Martinac Kralj.


Tomislav Zajec. (Foto: Sanjin Strukić/Pixsell)

Tomislav Zajec. (Foto: Sanjin Strukić/Pixsell)

Foto: - / Pixsell

I dok će slušateljska pažnja biti zaokupljena crnim humorom „Sudnjeg dana“ u dramskoj režiji završavat će se radiodramsko ostvarenje prema tekstu Tomislava Zajeca "Franz". Zajec, jedan od najboljih i najigranijih suvremenih hrvatskih dramatičara, čest gost u Dramskom programu Hrvatskog radija, u svojem posljednjem tekstu javlja se s pričom o borbi savjesti jednog pripadnika SS-a za vrijeme Drugog svjetskog rata u Njemačkoj. Mladi Franz (tumači ga Dado Ćosić) odbija služiti nacionalsocijalističkoj partiji jer ga proždire sumnja u ispravnost i moralnost takvog statusa, zbog čega je osuđivan od obitelji, prijatelja i društva, a naposljetku i smaknut zbog svog neposluha. Redatelj Mislav Brečić uz Dadu Ćosića okupio je na projektu i sljedeće glumce: Barbaru Prpić, Jelenu Miholjević, Marinka Prgu, Svena Medvešeka i druge.


Naposljetku, sve emisije Izloga Dramskog programa moći će se čuti i na Trećem programu Hrvatskog radija od ponedjeljka do petka od 18 sati.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija "Izlog dramskog programa" predstavlja izbor najnovijih radiodramskih ostvarenja iz cjelokupnog repertoara Dramskog programa a koji se odnosi na duge dramske forme. Tako se na Prvom programu pretpremijerno mogu čuti emisije ostvarene u sklopu ciklusa Radio igra, Radio drama, Radio atelje i Dokumentarna radio drama. Izlog (u svojoj novoj koncepciji, a koja počinje 10. rujna 2022.) svaki mjesec slušateljima nudi tri i više pretpremijera, dok se u preostalim terminima mogu slušati emisije nagrađane na međunarodnim festivalima ili koje su nas na takvim festivalima predstavljale. "Izlog", također, uzima u obzir profil kanala na kojem se emitira, a i mogućnost obilježavanja određenih važnih datuma posebnim radiodramskim emisijama. Raznolik, zanimljiv, intrigantan i zabavan nudi širok dijapazon autora, tema, dramskih i redateljskih rukopisa, glumačkih glasova i zvučnih slika!

Poslušajte u Slušaonici