Hrvatski radio

Prvi program

O igračkama i djetinjstvu zauvijek

24.05.2022.

11:20

Autor: Katja Šimunić

Igračke - djetinjstvo zauvijek

Igračke - djetinjstvo zauvijek

Foto: Višnja Biti / -

U ponedjeljak 1. lipnja i od ponedjeljka 13. lipnja do srijede 15. lipnja poslušajte nove kratke dokumentarne forme naše izvanredne dokumentaristice Višnje Biti, dugogodišnje urednice u dječjem i obrazovnom programu Hrvatskoga radija.  


"Igračke - djetinjstvo zauvijek"

U ovoj kratkoj dokumentarnoj formi poniremo u naša davna i nešto manje davna djetinjstva i sjećanja na igračke koje su ih obilježile, a povodom izložbe u Etnografskom muzeju u Zagrebu. U emisiji su sudjelovali dr.sc. Iris Biškupić Bašić, autorica projekta i izložbe "Igračke - djetinjstvo zauvijek" u Etnografskom muzeju u Zagrebu i posjetitelji izložbe.


"Svaka igračka ima svoju priču"

Svaki od posjetitelja izložbe u " Igračke - djetinjstvo zauvijek" u Etnografskom muzeju u Zagrebu prepoznaje igračku s kojom se volio igrati u djetinjstvu. Neke od njih su i lutke ili lopte koje je proizvodila tvornica igračaka „Jugoplastika“ u svom pogonu na Šolti. A neke od njih su i čupavci koji su se kupovali u Petrinjskoj 4 u Zagrebu, a koje je izrađivala Ružica Vavra. Njezina unuka, Lea Vavra, danas nastavlja obiteljsku tradiciju izrade igračaka.

Zahvaljujemo na ispričanim pričama o igračkama dr.sc. Iris Biškupić Bašić iz Etnografskog muzeja, Lei Vavra dizajnerici igračaka i djeci.


"Najljepše su drvene igračke"

Drvo je topao, mekan, ugodan i taktilan materijal za izradu igračaka. Danas ga je u najvećoj mjeri zamijenila plastika, ali izrada drvenih igračaka zadržala se ipak u Hrvatskoj u pojedinačnoj i zadružnoj proizvodnji.

U emisiji su sudjelovali dr.sc. Iris Biškupić Bašić, autorica izložbe "Igračke- djetinjstvo zauvijek" u Etnografskom muzeju u Zagrebu i djeca.


"Vremeplov dječje igre"

U sklopu izložbe "Igračke - djetinjstvo zauvijek" u Etnografskom muzeju u Zagrebu jedan dio je nazvan „Vremeplov dječje igre“, a predstavlja eksponate koje čuva najveća i najstarija krovna udruga za djecu u Hrvatskoj – Savez društava „Naša djeca“ . Od 10 000 igračaka koje su deponirane u podrumu Saveza oni su odabrali i izložili njih 90. Radi se o igračkama iz cijeloga svijeta i od kojih su neke prava mala umjetnička djela.

U emisiji su sudjelovali autori istoimene izložbe u Etnografskom muzeju dr.sc. Branimir Mendeš doc. na Sveučilištu u Splitu i Snježana Krpes, glavna tajnica Saveza društava Naša djeca Hrvatske. Brojalice Ententini na otvaranju izložbe pjevali su Zabočki mališani.


Autorica: Višnja Biti. Ton-majstorica: Katarina Račić. Urednica: Katja Šimunić.


Iz biografije Višnje Biti_Novinarka, urednica i publicistica, diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na Radio Zagrebu počela raditi kao novinarka 1973. Uređivala i vodila radijske emisije Od subote do subote, Povećalo, Iz umjetnikove radionice, Znameniti Hrvati, Dobar dan, ovdje Hrvatski radio, 1976. pokrenula emisiju za mlade Zašto tako. Za Program za djecu i mlade HRT-a uredila je i vodila stotinjak polusatnih emisija (Od zvona do zvona, Živjeti kao sav svijet, Ja u zrcalu i dr.). Autorica je mnogih dokumentarnih radiodrama. Objavila je knjige Zašto tako, Nipetnišest (suautorica S. Pilić), Ja u zrcalu i Samo još jedanput. Dobitnica je Zlatnog pera HND-a za radijsku emisije Zašto tako i TV seriju Pusti me na miru 1993, nagrade HND-a Marija Jurić Zagorka 1997. i 2007, godišnje nagrade HRT-a 2001. te nagrade HRT-a za životno djelo Ivan Šibl 2006. i nagrade HND-a za životno djelo Otokar Keršovani 2017. Suatorica je zajedno s Majom Gabelica Šupljika, zamjenicom pravobraniteljice za djecu, knjige „S obje strane rešetke. Što dugujemo djeci čiji su roditelji u zatvoru“ (2022).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Male forme

Desetominutne emisije namijenjene najširemu krugu slušatelja te otvorene širokomu spektru tema i žanrova: kratke dokumentarne i igrane radio drame, autobiografske kratke proze, eseji, putopisi, poezija.

Poslušajte u Slušaonici