Hrvatski radio

Prvi program

Pitanje Nade

11.11.2022.

09:10

Autor: Hrvatski radio

sa snimanja "Pitanje Nade"

sa snimanja "Pitanje Nade"

Foto: Marija Kolb / Hrvatski radio

U subotu, 12. studenog, u uobičajenom terminu emisije Izlog dramskog programa (18.05, Prvi program Hrvatskog radija) slušat ćemo prvi dio radiodramske adaptacije romana Tanje Radović: Pitanje Nade. Roman koji je pred čitateljstvo izašao 2015. godine (MeandarMedia, urednik: Branko Čegec) ovom prilikom dobio je svoju radiodramsku formu iz nekoliko razloga. U prvom redu to je neosporna kvaliteta ove nadahnute proze, a zatim činjenica da je priča ispisana životnim i uvjerljivim stilom, te da nudi niz dramatičnih preokreta. Upravo su preokreti, i to na preciznim točkama dramskog sklopa, osnovna karakteristika proze u koju je, po nama, vrlo sugestivno upisana drama. Preokreti osim održavanja napetosti otvaraju svaki put nove, dublje razine koje rezultiraju (kako kaže Miroslav Mičanović u tekstu o romanu) „novim pripovjedačkimm strategijama i tematski interesnim područjima“. 


Prečasni: Od moralnog relativizma svijet se nije najeo. Svijet je samo još brže otišao na kvasinu. Jesmo li imalo napredovali od izgona iz Edenskog vrta? Nismo, i to zbog oholosti i samovolje takvih kao što ste vi, koji se odriču Boga. A Bog nas kroz cijelu povijest doziva: „Adame, gdje si?“ / Nada: Jer se mnogi svćenici prave da su gluhi.

Tanja Radović: Pitanje Nade

čitaća proba "Pitanja Nade"

čitaća proba "Pitanja Nade"

Foto: Marija Kolb / Hrvatski radio

Marija Kolb u dramskoj režiji

Marija Kolb u dramskoj režiji

Foto: - / Hrvatski radio

Početak (romana, ali i naše adaptacije koju potpisuje urednica Lada Martinac Kralj) baziran je na intimnoj životnoj situaciji glavne junakinje koja, vođena potrebom da potisne traumu nedavno proživljenog razvoda, prihvaća poslovnu ponudu katoličke misije u Peruu. Kao medicinska sestra pomoći će u njezi starog svećenika koji je poslije moždanog udara ostao oduzet. Slikovita scenografija, odnos sa starim svećenikom, upoznavanje sabranog i kontemplativnog Don Matea, sjećanje na životne epizode koje su je dovele do intimnog kraha, čine osnovu ovog dijela priče koji završava kako je i počeo: u avionu. Avionska nesreća završava prvi dio priče i čini se otvara novo poglavlje. No, malo po malo, saznajemo da to novo nije ono što se junakinji i nama (koji  sve pratimo iz njezina rakursa), čini. Pitanja koja će se kao ambis početi otvarati pred novom Nadom onova je drugog dijela radiodrame „Pitanje Nade“ a koja će se emitirati u sljedeću subotu, 19.11., u Izlogu dramskog programa.


Režiju potpisuje Stephanie Jamnicky koja je glavnu i izuzetno zahtjevnun ulogu velikog luka i nepredvidljivih obrata dodijelila Almi Prici. Nju slijedi odličan glumački ansambl. Joška Ševu ćemo slušati kao starog, mrzovoljnog svećenika, Josipa Kučana kao sabranog Don Matea, Doru Polić Vitez kao živopisnu časnu sestru Luciju, Zorana Čubrila kao Nadina muža, Vanju Matujec kao Nadinu prijateljicu i pratiteljicu. U ostalim ulogama: Marija Kolb, Asja Jovanović, Tomislav Martić i drugi. Ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić, glazbeni urednik Maro Market. Ugodno slušanje uz još jedan novi naslov Dramskog programa Hrvatskog radija!


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija "Izlog dramskog programa" predstavlja izbor najnovijih radiodramskih ostvarenja iz cjelokupnog repertoara Dramskog programa a koji se odnosi na duge dramske forme. Tako se na Prvom programu pretpremijerno mogu čuti emisije ostvarene u sklopu ciklusa Radio igra, Radio drama, Radio atelje i Dokumentarna radio drama. Izlog (u svojoj novoj koncepciji, a koja počinje 10. rujna 2022.) svaki mjesec slušateljima nudi tri i više pretpremijera, dok se u preostalim terminima mogu slušati emisije nagrađane na međunarodnim festivalima ili koje su nas na takvim festivalima predstavljale. "Izlog", također, uzima u obzir profil kanala na kojem se emitira, a i mogućnost obilježavanja određenih važnih datuma posebnim radiodramskim emisijama. Raznolik, zanimljiv, intrigantan i zabavan nudi širok dijapazon autora, tema, dramskih i redateljskih rukopisa, glumačkih glasova i zvučnih slika!

Poslušajte u Slušaonici