Hrvatski radio

Prvi program

Pretpremijerni niz u emisiji Izlog dramskog programa

30.09.2022.

09:03

Autor: Hrvatski radio

Mislav Brečić , redatelj

Mislav Brečić , redatelj

Foto: - / .

U listopadu emisija Izlog dramskog programa nudi nam pretpremijerni niz. Prve tri radiodrame koje ćemo moći slušati 1. listopada, zatim 8. listopada te 15. listopada, objedinjuju režije Mislava Brečića, jednog od najpropulzivnijih stvaralaca Dramskog programa Hrvatskog radija. Radi se o radiodramama nastalima na osnovu različitih predložaka kao što su: dramski tekst suvremenog dramatičara, Tomislava Zajeca, „Franz“ (1.10.), dramatizacija pripovijetke Francis Scott Fitzgeralda, „Bernice se šiša na kratko“ (8.10.) i crnohumorna groteska Fjodora Sologuba „Mali čovjek“ (15.10.). Tri pisca, tri vremena i tri poetike, te galerija odličnih glumačkih ostvarenja, popraćena je glazbom stalnog Brečićeva suradnika, skladatelja Stanislava Kovačića.


„Franz“, najnoviji dramski tekst Tomislava Zajeca, priča je o borbi savjesti pripadnika SS-a za vrijeme Drugog svjetskog rata u Njemačkoj. Mladi Franz (igra ga Dado Ćosić) ne vjeruje da se osvajanjem tuđih zemalja potvrđuje veličina vlastite države i zbog ovoga stava doživljava progon obitelji, prijatelja, poznanika, dok na kraju ne biva i smaknut zbog neposluha. Redatelj Brečić kreirao je zvučnu sliku na tri razine. Stišanoj, osjetljivoj i duboko unutarnjoj glumi Dade Ćosića suprotstavio je buku nacističkog stroja koji gazi sve pred sobom i zbor glasova koji nastupa gotovo manifestno ujedajući i prozivajući mladog Franza. Uz Svena Medvešeka tu su Zoran Čubrilo, Rakan Rushaidat, Ugo Korani, Marinko Prga, Jelena Miholjević, Barbara Prpić i drugi. Treća razina igre je ona dokumentarna, činjenična koju je redatelj dodijelio spikeru Hrvatskog radija, Ivanu Kojundžiću. Brečić i ovaj put majstorski vodi glumce, te savršeno ritmički oblikuje cjelinu u čemu se oslanja na sigurnu ruku ton majstora Srđana Nogića i glazbu Stanislava Kovačića koja prelijeva različite atmosfere da bi do nas došle emocije ove košmarne drame koja postavlja pitanja koja i danas prepoznajemo i razumijemo.


Ako smo mi, njemački narod, zapravo misionari u tuđim zemljama, pitate li se ikad koji to misionari odlaze u nepoznato s mašinkama i tenkovima kako bi progovorili o istini?

Tomislav Zajec: Franz

Dina Vukelić, dramaturginja i radiodramska autorica

Dina Vukelić, dramaturginja i radiodramska autorica

Foto: - / Hrvatski radio

Prići ću krevetu i odrezati oprezno jednu njenu pletenicu, što bliže glavi, pričekati malo, jer će se Marjorie promeškoljiti, pa ću odrezati drugu. Tiho i brzo izaći ću iz sobe, otići po kovčeg, polako otvoriti i zatvoriti velika kućna vrata. Bit ću neobično sretna kad izađem iz sjene trijema na mjesečinu.

Francis Scott Fitzgerald: Bernice se šiša na kratko

Sasvim je drukčija atmosfera i struktura radiodrame nastale prema pripovijetci Francis Scott Fitzgeralda, „Bernice se šiša na kratko“, koja do nas dolazi u prijevodu i dramatizaciji naše stalne suradnice, prevoditeljice i radiodramske autorice, Branke Žodan, te uredništvu Lade Martinac Kralj.


Čvrsta dramaturgija preciznih odnosa i razvoja bavi se temom koja kao da je izišla iz života današnje teen generacije: adolescentica želi biti dio grupe svojih vršnjaka i u to ime spremna je na sve. No zahtjevi grupe počinju dobivati zlostavljačku dimenziju, a i sama žrtva doživljava transformaciju. U glavnoj ulozi, Maja Katić, prolazi luk od nesigurne, frustrirane osobe do osvetnice, dok joj u svemu parira odlična Iskra Jirsak, samodopadna rođakinja i predvodnica grupe (igraju: Ugo Korani, Mateo Videk, Tin Rožman, Tina Orlandini). Brečić je s glazbenom urednicom, Frankom Meštrović, i skladateljem Stanislavom Kovačićem punktirao dramu glazbom koja donosi ozračje „ludih“ dvadesetih, ali i raspon od realizma plesnih dvorana do nadrealne, mračne osvete. Ton majstor mu je bio Dalibor Piskrec.


Treća u nizu pretpremijera koju ovom prilikom najavljujemo radiodrama je nastala prema Sologubljevom „Malom čovjeku“ u dramatizaciji dramaturginje Dine Vukelić. Isti dvojac, Vukelić-Brečić, već je jedanput vrlo uspješno zaronio u neobičan svijet ruskog prozaika, pjesnika, i dramatičara s kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća, Fjodora Soluguba, radeći na njegovom naslovu „Mali zloduh“. U slučaju „Malog čovjeka“ mali se odnosi doslovno na čovjeka koji je rastom tako malen da jedino što želi je postati viši. No, napitak za rast pretvori ga greškom u još manjeg. Fantastična groteska s elementima satire u ovoj radiodrami podržana je igrom povišenog, teatralnog tipa. Virtuznog Željka Duvnjaka prate glumački suvereno Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Rakan Rushaidat, Petar Leventić, Pjer Meničanin, Pero Juričić i Denis Bosak kreirajući pod redateljskom palicom Mislava Brečića podjednako smiješnu, tamnu i začudnu priču.


Predstavljeni niz osim što potvrđuje redateljsko majstorstvo Mislava Brečića još jedanput dokazuje i repertoarnu šarolikost i činjenicu da se Dramski program Hrvatskog radija napaja na vrijednim, a različitim literarnim izvorima. Radiodrame koje ćemo prepremijerno čuti na Prvom programu imat će svoje premijere na Trećem programu u emisijama Radio igra i Radio drama, a poslije toga moći će se slušati u Slušaonici.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija "Izlog dramskog programa" predstavlja izbor najnovijih radiodramskih ostvarenja iz cjelokupnog repertoara Dramskog programa a koji se odnosi na duge dramske forme. Tako se na Prvom programu pretpremijerno mogu čuti emisije ostvarene u sklopu ciklusa Radio igra, Radio drama, Radio atelje i Dokumentarna radio drama. Izlog (u svojoj novoj koncepciji, a koja počinje 10. rujna 2022.) svaki mjesec slušateljima nudi tri i više pretpremijera, dok se u preostalim terminima mogu slušati emisije nagrađane na međunarodnim festivalima ili koje su nas na takvim festivalima predstavljale. "Izlog", također, uzima u obzir profil kanala na kojem se emitira, a i mogućnost obilježavanja određenih važnih datuma posebnim radiodramskim emisijama. Raznolik, zanimljiv, intrigantan i zabavan nudi širok dijapazon autora, tema, dramskih i redateljskih rukopisa, glumačkih glasova i zvučnih slika!

Poslušajte u Slušaonici