Hrvatski radio

Prvi program

Radijske režije Ladislava Vindakijevića

30.03.2022.

12:44

Autor: Hrvatski radio

Ladislav Vindakijević

Ladislav Vindakijević

Foto: - / Hrvatski radio

Tijekom mjeseca travnja u terminu Radio scene (subota, 18.05, Prvi program Hrvatskoga radija) moći ćemo poslušati nekoliko radiodrama u sugestivnim i znalačkim režijama Ladislava Vindakijevića (1936. - 2001.). 


Na rođenoj grudi Janka Polića Kamova, za čiju je režiju Lađa Vindakijević nagrađen prvom nagradom na Festivalu hrvatske drame i radio drame Marulićevi dani, godine 1996., moći ćemo čuti 2. travnja.  Slijedeća subota, 9.travanj, donosi nam Čudo Svetoga Arnira Jure Kaštelana. I za ovu režiju Vindakijević je iste te godine, 1996., nagrađen, ovaj put nagradom Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske. U subotu, 23.travnja, slušat ćemo Gogoljev Nos, radio dramu iz ciklusa Fantastika u radiodrami. Za sve navedene radiodrame redatelj potpisuje i njihove adaptacije. Ova mala, za ovu priliku odabrana trilogija, potvrdit će nam kako i danas radiodramske režije Ladislava Vindakijevića zvuče svježe i pozivajuće. Riječ je o tome da je Lađa bio jedan od najvrsnijih predstavnika one redateljske poetike koja je cijenila pisca, posvećivala se temeljitom radu s glumcima i uvažavala suradnike. Uvijek tragati, postavljati pred sebe izazove i ne dozvoliti da iskustvo preraste u rutinu bile su njegove karakterne značajke, ali ujedno i njegova umjetnička načela. Zato se Vindakijevićeve radiodramske režije, kao i mnogobrojne dokumentarne radiodrame, koje je posredstvom Hrvatskog radija ostavio u naslijeđe genercijama novih slušatelja i stvaralaca, i danas slušaju kao da su tek izišle iz Lađine majstorske radionice. 


Moja je ćud – opozicija; logika – nedisciplina; filozofija – prevrat.

Janko Polić Kamov

Prva od tri radiodrame koje su u travnju na repertoaru Radio scene adaptacija je drame Janka Polića Kamova Na rođenoj grudi.


Glavno lice, Ivo Marinović, intelektualac i pobunjenik, istovremeno je izabranik i otpadnik od obitelji i društva. Povratak kući „sina razmetnoga“ zbog smrti oca otponac je za nekoliko strasnih rasprava u drami koju je sām pisac podnaslovio: „dramatizirana studija“. U elegantno-stišanoj Vindakijevićevoj režiji ističe se njegova osobina da se „podredi“ ne bi li tako još više istaknuo Kamovljev svijet, misao i poetiku. Dramu Na rođenoj grudi Lađa Vindakijevič sām je adaptirao oslobađajući je za radijski medij možebitnih balasta i  tako oslobodio put uzbudljivim glumačkim kreacijama, te mudroj i preciznoj kreaciji drugog plana. Za glavnu ulogu odabrao je Tomislava Martića koji je uspio biti iskreno vibrantan te intelektualnu retoričnost natopiti životnim sokovima i emocijama. U ostalim ulogama: Slavko Brankov, Nada Subotić, Goran Grgić, Igor Mešin, Duško Valentić i Pero Juričić koji su svi svojim ulogama ponudili prostudiranost lica, uvjerljivost i reljefnost. Redatelja su u nastanku ove radiodrame drama pratili: ton majstor, Miro Pijaca i glazbena urednica, Adriana Kramarić. Urednik je bio Mate Matišić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija "Izlog dramskog programa" predstavlja izbor najnovijih radiodramskih ostvarenja iz cjelokupnog repertoara Dramskog programa a koji se odnosi na duge dramske forme. Tako se na Prvom programu pretpremijerno mogu čuti emisije ostvarene u sklopu ciklusa Radio igra, Radio drama, Radio atelje i Dokumentarna radio drama. Izlog (u svojoj novoj koncepciji, a koja počinje 10. rujna 2022.) svaki mjesec slušateljima nudi tri i više pretpremijera, dok se u preostalim terminima mogu slušati emisije nagrađane na međunarodnim festivalima ili koje su nas na takvim festivalima predstavljale. "Izlog", također, uzima u obzir profil kanala na kojem se emitira, a i mogućnost obilježavanja određenih važnih datuma posebnim radiodramskim emisijama. Raznolik, zanimljiv, intrigantan i zabavan nudi širok dijapazon autora, tema, dramskih i redateljskih rukopisa, glumačkih glasova i zvučnih slika!

Poslušajte u Slušaonici