Hrvatski radio

Prvi program

09:31 / 06.05.2022.

Autor: Katja Šimunić

Tri dokumentarne kratke forme o Nives Čičin Šain

Nives Čičin Šain_Violina

Nives Čičin Šain_Violina

Foto: - / -

Od ponedjeljka, 9. svibnja do srijede, 11. svibnja, možete poslušati premijerno od 18:05 na 1. programu Hrvatskog radija kratke dokumentarne forme u kojima splitska umjetnica Nives Čičin Šain govori o svom radu i životu na primjeru materijala u kojem radi, odnosu prema novcu i odnosu prema djetinjstvu. Autorica: Hana Veček. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Urednica: Katja Šimunić.

Nakon premijernoga emitiranja emisije će biti dostupne u rubrici Male forme / Slušaonica. Ugodno slušanje!

„Bezimena“

O glavnom načinu izražavanja u tehnici papier-mâchéa, u kojoj je kao mlada djevojka napravila i skulpturu što predstavlja veliku bijelu djevojčica s kolutom. Inspiraciju za ovu kreaciju je Nives Čičin Šain pronašla u prizoru na jednoj od slika Giorgia de Chirica, a ističe kako je uvijek više zanima ono što je neizrecivo u radu nego ono što on materijalno predstavlja.


„O umjetnosti i novcu bez nelagode“

O formiranju cijena umjetničkih radova i kako se to mijenja. Utrošeno vrijeme umjetnici nije kriterij nego s koliko bi novca sama bila zadovoljna u zamjenu za određeni rad. Nelagoda se javlja ako je djelo potplaćeno, ali zaključuje da treba raditi najbolje ono što znaš, a sve ostalo će doći spontano i jednostavno.


„Jesi vidjela violinu?“

O tome kako je radila na interijeru muzičke škole u Splitu koju je pohađala kao djevojčica i tada učila svirati violinu. Bilo je to traumatično iskustvo, a mnogo godina kasnije uređujući čekaonicu muzičke škole za sebe je oblikovala malu violinu u obliku žene. Na neki način je tim intervencijama uspješno iscijelila davni dječji neuspjeh.

Emisija

Male forme

Desetominutne emisije namijenjene najširemu krugu slušatelja te otvorene širokomu spektru tema i žanrova: kratke dokumentarne i igrane radio drame, autobiografske kratke proze, eseji, putopisi, poezija.

Poslušajte u Slušaonici