Hrvatski radio

Prvi program

Tri zvučna trenutka Ivane Gudelj

21.12.2021.

11:10

Autor: Katja Šimunić

default error photo

Od ponedjeljka 27. prosinca do srijede 29. prosinca, poslušajte na 1. programu Hrvatskog radija od 18:05, kratke radiofonske drame Ivane Gudelj, u kojima uranjamo u tri iznimno sugestivna zvučna trenutka ženskog osjetilnoga svijeta.

Prvi: „Trenutak kad sam shvatila“

U parku između dva nebodera, Ona sjedi na klupi i promatra prolaznike, pamti njihove kretnje i riječi, razmišlja o njima, zamišlja ih u raznim situacijama. Oni nju ne vide. Prolaze kroz nju. I zato, nevidljiva, ona pleše pokraj njih, smije se glasno i plače tiho.

Drugi: „Trenutak kad sam zaronila“

Ona je zakoračila u hladnu rijeku i dugo tamo stajala, osjetila snagu. Pa je napravila još nekoliko koraka i voda ju je zagrlila i progutala. Zaronila je u neki drugi svijet u kojem vladaju druga pravila.

Treći: „Trenutak kad su me zagrlili zidovi“

U stanu koji joj ne pripada, u stanu s puno svjetla, u zgradi stvorenoj usred zelenila, ona se osjeća klaustrofobično, napadnuta od zidova. Odlučuje se za beskućništvo usred parka, ali i tamo je napadaju, ovoga puta ljudski pogledi, njihovi komentari. Postaju poput opresivnih nevidljivih zidova. I zato počinje graditi vlastite zidove, one koji će je grliti, u kojima će se osjećati dobro.

Ivana Gudelj diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Piše drame, scenarije, kratke priče i poeziju. U suradnji s dramskim programom Hrvatskog radija realizirane su njezine radio-drame „U ogledalu“,„Pod istim krovom“ i “Ljubav u tragovima“ (Radio atelje), „Tajanstvena smrt Marice Župić“, "Jedne srijede u listopadu" (Krik), „I ja imam priču“, „Nešto kratko“ i „Vraćam ti prezime“ (Male forme) i druge. Pisala je scenarije za TV vrtić (HRT), „Abeceda EU“ (HRT), serije:„Sve će biti dobro“ (Ring Multimedia za HRT), „Zauvijek susjedi“ (Ring Multimedia za Novu tv), surađivala u timu scenarista na dokumentarnom serijalu „Živi spomenici- Tragovima konja u Hrvatskoj“(Kombinat produkcija i HRT), emisiju za djecu „Superteta“ (HRT). Roman Ivane Gudelj „Pogodi što će mi se dogoditi“ objavila je izdavačka kuća Celeber, 2009. Surađivala s Binocular teatrom na predstavi "Polaganost".

Tekstove Ivane Gudelj je glumački interpretirala suptilna i moćna, jedna od najmarkantnijih hrvatskih glumica Jelena Miholjević. Glazbena urednica je bila Franka Meštrović, a ton-majstorica Katarina Račić. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Urednica: Katja Šimunić.

Tri trenutka ćete moći nakon premijernog emitiranja poslušati u rubrici Male forme / Slušaonica.

Čujemo se!


S balkona su se vidjeli ostaci starih ljuljački i klackalica. Vrtuljka više nije bilo. Nije potreban, u kvartu nema male djece. Ovdje stanuju oni koji puno rade. Ovdje stanuju ljudi bez imena.

Ivana Gudelj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Male forme

Desetominutne emisije namijenjene najširemu krugu slušatelja te otvorene širokomu spektru tema i žanrova: kratke dokumentarne i igrane radio drame, autobiografske kratke proze, eseji, putopisi, poezija.

Poslušajte u Slušaonici