Hrvatski radio

Prvi program

Zweigova "Novela o šahu"

26.05.2023.

11:42

Autor: Hrvatski radio

Stefan Zweig (1881, Beč - 1942, Petropolis)

Stefan Zweig (1881, Beč - 1942, Petropolis)

Foto: - / -

Na Prvom programu Hrvatskog radija, u subotu 27.svibnja, u 18.05, možete poslušati radio dramu nastalu prema „Noveli o šahu“ Stefana Zweiga (1881. – 1942.), djelu koje je austrijski pisac napisao u egzilu 1942., bježeći iz Europe u Južnu Ameriku pred nacističkom bujicom. 

Na prvi pogled, soba koju su mi dodijelili nije u meni izazivala nikakvu nelagodu. Imala je vrata, krevet, stol, naslonjač, umivaonik, prozor koji je gledao na zid. No, ta uredna i grijana soba s vremenom je polako počela pokazivati pravo lice. Ni jedna stvar na svijetu ne radi takav pritisak na čovjekovu dušu kao što to čini - praznina. Živio sam poput ronioca pod staklenim zvonom u mračnom oceanu tišine. Nisam imao što raditi, nisam ništa mogao vidjeti ni čuti, oko mene je posvuda i neprestano bilo ništavilo.

Stefan Zweig (ulomak iz radijske dramatizacije - S. Ćapin)

Na putničkom prekooceanskom brodu koji plovi iz New Yorka prema Buenos Airesu, u vrijeme kad je nacizam već počeo harati Europom, za jednim stolom i oko njega naći će se svjetski prvak u šahu, naftni magnat, austrijski odvjetnik, pripovjedač i nekolicina znatiželjnika. I svi će gledati u ploču koja leži na stolu, onu šahovsku. No ovaj sloj priče ne nosi glavnu temu pripovijetke. Zweig, majstor strukture, tek kad otvori priču u priči (austrijski odvjetnik se ispovijeda pripovjedaču) otkrit će nam jezgro svojega interesa: analizu kobnih posljedica po ljudski intelekt koju može izazvati perfidno gušenje slobode u totalitarnim režimima. I sam žrtva istoga, Zweig će oduzeti sebi život pijući otrov u brazilskom gradu Petropolisu, a „Novela o šahu“ je njegovo posljednje djelo.

Čitati, čitati, napokon ponovno nešto čitati – ta misao djelovala je poput jakog otrova. Kad sam dospio u sobu knjigu nisam odmah otvorio, ne, ne. Prvo sam je zamišljao. Je li sitno tiskana? Ima li mnogo, mnogo slova? Poezija ili proza? Možda je Goethe ili Homer? Oh, to bi bilo prekrasno! Nisam više mogao krotiti svoju znatiželju. Izvukao sam knjigu ispod remena. „Što? Šahovski udžbenik? Zbirka od sto pedeset majstorskih partija. Huh.“

Stefan Zweig (ulomak iz radijske dramatizacije S. Ćapin)

Silva Ćapin, mlada radijska i filmska redateljica, dramatizacijom (prema prijevodu Branke Grubić) i redateljskim postupkom punim zvuka i sugestivnog baratanja cjelinom, kreirala je sa suradnicima protočnu i zanimljivu audio igru. U tome je našla odlične suradnike u ton majstoru Daliboru Piskrecu i glazbenom uredniku Mari Marketu, te glumcima Draženu Šivaku, Joški Ševi, Franu Maškoviću i Hrvoju Barišiću. U ostalim ulogama: Marko Cindrić, Dora Polić Vitez, Zoran Gogić, Filip Križan, Silvio Mumelaš i Luka Stilinović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija "Izlog dramskog programa" predstavlja izbor najnovijih radiodramskih ostvarenja iz cjelokupnog repertoara Dramskog programa a koji se odnosi na duge dramske forme. Tako se na Prvom programu pretpremijerno mogu čuti emisije ostvarene u sklopu ciklusa Radio igra, Radio drama, Radio atelje i Dokumentarna radio drama. Izlog (u svojoj novoj koncepciji, a koja počinje 10. rujna 2022.) svaki mjesec slušateljima nudi tri i više pretpremijera, dok se u preostalim terminima mogu slušati emisije nagrađane na međunarodnim festivalima ili koje su nas na takvim festivalima predstavljale. "Izlog", također, uzima u obzir profil kanala na kojem se emitira, a i mogućnost obilježavanja određenih važnih datuma posebnim radiodramskim emisijama. Raznolik, zanimljiv, intrigantan i zabavan nudi širok dijapazon autora, tema, dramskih i redateljskih rukopisa, glumačkih glasova i zvučnih slika!

Poslušajte u Slušaonici