Folklorni koncert do ponoći

Folklorni koncert do ponoći

Koncertni ciklus u kojemu se emitiraju tijekom godine snimljeni koncerti narodne glazbe, susreti i smotre dalmatinskih klapa, svečane priredbe i obljetnice, te festivali narodne i tamburaške glazbe. Emitira se svakog utorka od 22.30 do 24:00 na 1.programu HRA.

Posljednje emisije

Utorak, 20.07.2021 22:30

Emisija 20.07.2021.

Slušat ćete snimku koncerta klape Sagena koji je u sklopu osmog ciklusa dalmatinskih klapa grada Zagreba održan u muzeju Mimara.

Utorak, 13.07.2021 22:30

Emisija 13.07.2021.

Slušat ćete snimku koncerta klape Nostalgija kojim su obilježili 30 godina djelovanja. Koncert je održan 26. listopada 2014. u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga.

Utorak, 06.07.2021 22:30

Folklorni koncert do ponoći: uz 200. obljetnicu Paje Kolarića

Folklorni koncert ovoga utorka donosi posebnu emisiju kojom će se obilježiti 200. obljetnica rođenja Paje Kolarića, jednog od istaknutijih hrvatskih skladatelja, obrađivača, svirača, dirigenta, ali i pedagoga s područja tamburaške glazbe, a prema nekima i njezina začetnika na našim područjima. Vrijednost i posebnost emisije čini i reportaža koju je na osječkom projektu "Dani Paje Kolarića" koji se održao 20. - 29. svibnja 2021. godine snimila urednica ove emisije Ana Jazbec. Uz njezino izlaganje kao doktorandice na Međunarodnom interdisciplinarnom umjetničko-znanstvenom skupu "Pajo Kolarić i njegovo doba" koji je bio samo jedan od mnogih elemenata ovog pomno osmišljenog osječkog projekta, u emisiji donosimo zvučne bilješke i razgovore snimljene između sesija skupa s izlagačima i voditeljima sesija o njihovim dojmovima i novim saznanjima o djelovanju Paje Kolarića kao svestranog umjetnika čiji su takav lik i djelo plodno poslužili za realizaciju ovog interdisciplinarnog projekta osječke Akademije za umjetnost i kulturu. O toj instituciji i daljnjim projektima, ali i o studiju tambure i općenitoj tamburaškoj sceni i glazbi danas i njezinu razvoju u zadnje vrijeme, doznajemo iz razgovora sa skladateljima, dirigentima, profesorima, tamburašima i drugim zanimljivim sugovornicima u okrilju zanimljivih koncerata koje smo također popratili u sklopu "Dana Paje Kolarića". Uz profesore osječke Akademije i organizatore ovog vrijednog projekta Blanku Gigić Karl, Damira Šebu, Hrvoja Mesića, Snježanu Barić-Šelmić, Igora Mavrina, Anu Popović i Sunčanu Bašić, u emisiji uz skladatelje Mladena Tarbuka, Sinišu Leopolda i Davora Bobića te mladog Juricu Hrenića, sudjeluju i mladi interpreti tamburaške glazbe Marko Blašković i Zlatko Galik, ali i dirigent Marko Sesar, jezikoslovac Željko Jozić te dugogodišnja tajnica Tamburaškog društva koji dugi niz godina nosi ime po njegovu osnivaču Paji Kolariću Vesna Mores. Uz tu vrijednu reportažu iz koje doznajemo i najaktualnije te buduće vijesti ovoga područja, emisiju će upotpuniti probrane i vrijedne interpretacije glazbe Paje Kolarića iz bogate Fonoteke HRT-a u čijoj svoje najveće mjesto zauzima Tamburaški orkestar HRT-a koji ove godine također obilježava svoju obljetnicu i to vrijednih osam desetljeća djelovanja kao jedinstvenog profesionalnog ansambla Hrvatske radiotelevizije, ali i šire. Autorica, urednica i voditeljica: Ana Jazbec Urednica ciklusa: Maja Martinec Uz foto-reportažu urednice Ane Jazbec nakon emitiranja dostupno na webu HRT-a i u Slušaonici HRT-a (https://radio.hrt.hr/emisija/folklorni-koncert-do-ponoci/653/)

Utorak, 15.09.2020 22:30

Emisija 15.09.2020.

Slušat ćete snimku završne večeri muških klapa 54. festivala dalmatinskih klapa Omiš 2020.

Sljedeća emitiranja

Utorak, 19.10.2021. 22:30 - 23:58

Utorak, 26.10.2021. 22:30 - 23:58