Inventura - tjedan pod povećalom

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Posljednje emisije

Subota, 16.11.2019 09:05

Inventura, 16.11.2019.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u INVENTURI pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. Vlada raspisala izbore za 22 prosinca - HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović predstavila izborni program pod sloganom "Predsjednica. Jer Hrvatska zna"; SDP-ov kandidat Zoran Milanović s motivacijskog skupa poručio da želi normalnu Hrvatsku. Ispeci, pa reci - afera WhatsApp trese HDZ; zbog neprimjerenih poruka neke očekuje izbacivanje iz stranke, na prozivke da se krši sloboda govora, vrh HDZ-a odgovara da je kritika dopuštena, ali ne i govor mržnje, prijetnje i pozivi na nelojalnost stranci. Štrajk prosvjetara se nastavlja! Ni nakon 6 tjedana sindikati i Vlada nisu našli izlaz iz pat pozicije, posljednju ponudu Banskih dvora sindikati odbili, a iz Vlade ponavljaju da više ne mogu dati. I dok ističu da su u mandatu ove Vlade plaće rasle 20 % , prosvjetarima poručuju i da im više neće plaćati dane u štrajku. U Saboru potvrđen proračun za 2020., a potvrđena i parlamentarna većina. Iduće godine država će potrošiti više od 147, a uprihodit će oko 145 milijardi kuna. Uz proračun su zastupnici odradili i četvrti krug porezne reforme koja bi trebala gospodarstvo rasteretiti za 2 milijarde 400 milijuna kuna, od čega bi najviše koristi imali mali i srednji poduzetnici, ugostitelji te zaposleni mlađi od 30 godina.

Subota, 09.11.2019 09:05

Emisija 09.11.2019.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote od 9 i 5 U INVENTURI pod povećalo stavlja Ivana Šubarić. Red brojki, red svađa - u Saboru burna rasprava o proračunu za 2020.; premijer Andrej Plenković hvali se da proračun odražava politiku Vlade, smanjuje poreze i javni dug, a povećava plaće i mirovine, no oporba vidi samo predizborno-populistički proračun, koji nije ni realan, ni razvojan. Blagdani posvađali HDZ-ovce - saborski Odbor za veterane na čelu s Josipom Đakićem predložio da 22. lipnja, Dan antifašističke borbe, više ne bude državni praznik, a premijer Andrej Plenković oštro poručio da je taj datum u popis blagdana stavio prvi predsjednik Franjo Tuđman, te da detuđmanizaciju neće dopustiti. Tko čeka, taj i dočeka! - nakon pola godine moljenja i kumljenja, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na sastanak primio premijer Andrej Plenković; razgovarali su o projektima koje zajedno financiraju Grad Zagreb i Vlada, no nisu otkrili jesu li dogovorili međusobnu potporu za izglasavanje GUP-a u Gradskoj skupštini i proračuna u Saboru. Lopta je okrugla - nakon izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o Rijeci kao rezervnom klubu za Crvenu zvezdu i Partizan, na političku loptu poskliznuo se i potencijalni SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović izjavom o Hajduku, omiljenom Titovom klubu, na čiju se petokraku moglo nabosti.

Subota, 02.11.2019 09:05

Emisija 02.11.2019.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote od 9 i 5 U INVENTURI pod povećalo stavlja Ivana Šubarić. The Show Must Go On - HNS nije izašao iz koalicije, Vlada se nije raspala, novih izbora nema; vladajući se dogovorili o povećanju osnovice za javne i državne službe od 6 posto, a za 2 posto rasli bi i koeficijenti prosvjeti i policiji ako uredbe ne bude do kraja lipnja iduće godine. Proračun i rebalans poslani u Sabor - Vlada donijela prijedlog temeljnog financijskog dokumenta; premijer Andrej Plenković ističe fiskalnu odgovornost, oporba pomake ne vidi, a poslodavci su očekivali više. Štrajk se nastavlja, a počinje dijalog - školski sindikati skeptični prema dogovoru HDZ-a i HNS-a o osnovici i koeficijentima; u ponedjeljak odlaze u Vladu čuti što im se nudi, ali i iznijeti svoj prijedlog i argumente. Željezna zavjesa i podanički nogomet - predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila Fulbrightovu nagradu za životno djelo, a izjavama o dvjema njoj omiljenim temama izazvala lavinu reakcija.

Subota, 26.10.2019 09:05

Emisija 26.10.2019.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u INVENTURI pod povećalo stavlja Ivana Šubarić. Pravda za djevojčice i sve žrtve nasilja - tisuće građana diljem zemlje na prosvjedu potaknutom slučajem silovanja maloljetnice u okolici Zadra; Vlada izmjenama Kaznenog zakona pooštrava kazne, a spolni odnos bez pristanka postaje silovanje. Red pjesme, red štrajka, red poziva na dijalog - školski sindikati ušli u treći tjedan štrajka, i dalje traže pregovore o povećanju koeficijenata; premijer Andrej Plenković poručuje da povećanje plaća ide svim javnim i državnim službama, te da je svejedno odakle je šest posto, iz osnovice ili koeficijenata. Zeleno svjetlo za Schengen - Europska komisija ocijenila da je Hrvatska ispunila tehničke kriterije, no za pristup u europski prostor bez unutarnjih graničnih kontrola, još ćemo pričekati; Bugarska i Rumunjska u čekaonici već osam godina. Pravosuđe na saborskom ribanju - dok se predsjednik Vrhovnog suda u izvješću hvali brojkama o rješavanju predmeta, oporba stanje u pravosuđu ocjenjuje katastrofalnim, a vladajući tvrde da su za lošu percepciju u javnosti krivi pojedinačni razvikani slučajevi.

Sljedeća emitiranja

Subota, 23.11.2019. 09:05 - 09:55

Subota, 30.11.2019. 09:05 - 09:55

Poslušajte

Inventura, 16.11.2019.
Subota, 16.11.2019 09:05

Emisija 09.11.2019.
Subota, 09.11.2019 09:05

Emisija 02.11.2019.
Subota, 02.11.2019 09:05

Emisija 26.10.2019.
Subota, 26.10.2019 09:05