Inventura - tjedan pod povećalom

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Posljednje emisije

Subota, 06.04.2019 09:05

Emisija 06.04.2019.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote pod povećalo stavljaju Ivica Ružičić i Ivana Šubarić.

Subota, 30.03.2019 09:05

Emisija 30.03.2019.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote pod povećalo stavljaju Ivica Ružičić i Ivana Šubarić. Vlada rekle NE planu restrukturiranja Uljanika i 3. maja, sudovi odgodili stečajeve, a zbog štete veće od milijardu i 200 milijuna kuna pali "Uljanikovi kapitalci"; novi predah je kupljen, no vremena za spas ili propast potopljenih brodogradilišta sve je manje, pa neizvjesna sudbina i dalje kruži nad škverovima. Nevolja nikad ne dolazi sama - nakon prometne nesreće i vožnje bez valjane dozvole, te u imovinskoj kartici neprijavljenog mercedesa u dvorištu, ministrica Gabrijela Žalac pod povećalom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa; Povjerenstvo će se baviti i prijateljskim i inim vezama između šibenskog poduzetnika Jollyja i ministra Zdravka Marića. Predsjednica Republike raspisala izbore za Europski parlament za 26. svibnja; uskoro počinje duga kampanja, za koju je podignut limit na četiri milijuna kuna, a EU objavio novu projekciju raspodjele mandata, prema kojoj HDZ osvaja šest od 12 hrvatskih mandata, SDP tri, a Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most po jedan. Ljubav bez granica - nakon prijedloga da se Milanu Bandiću dodijeli počasni doktorat zagrebačkog Sveučilišta, pokrenuta peticija protiv tog postupka, a tisuću ljudi okupilo se na prosvjedu; poručuju da gradonačelniku treba dodijeliti antidoktorat, a on je uvjeren da su prosvjednici zapravo u njega zaljubljeni.

Subota, 23.03.2019 09:05

Emisija 23.03.2019.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote pod povećalo stavljaju Ivica Ružičić i Ivana Šubarić. O, Bože, kupi mi mercedes! - u dvorištu ministrice Gabrijele Žalac pojavio se luksuzni automobil, ali ne i u njezinoj imovinskoj kartici; u priči se našli roditelji, šibenski poduzetnik, autobusi i kredit HBOR-a, ministrica sumnja da joj podmeću iz HDZ-a, a premijer Andrej Plenković o tome ne zna ništa. Agoniji nasukanih škverova ne nazire se kraj; dok Vlada još važe hoće li Uljanik i 3. maj u stečaj ili restrukturiranje, radnicima, koji plaće više od pola godine nisu vidjeli, prekipjelo pa zavarili ulaze u Uljanik. Građani protiv nasilja - nakon prosvjeda u organizaciji inicijative "Spasi me", vladajući obećali zakonske izmjene i promjene u sustavu kako bi se žrtve obiteljskog nasilja zaštitilo, a nasilnike strože kažnjavalo. Referendumom protiv mirovinske reforme - ogorčeni novim mirovinskim pravilima, sindikati pripremaju prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma; dok ih oporba podupire, vladajući prozivaju sindikate za politikantstvo.

Subota, 16.03.2019 09:05

Emisija 16.03.2019.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote pod povećalo stavljaju Ivica Ružičić i Ivana Šubarić. Politička odgovornost, čudna biljka! - ministrica Gabrijela Žalac autom naletjela na dijete, vozeći bez valjane vozačke dozvole, koja joj je istekla prije skoro tri godine; oporba ministricu poziva na ostavku, premijer Andrej Plenković se ne da impresionirati. Spas ili propast nije pitanje sad, nego kad? Čeka se odluka idu li Uljanik i 3. maju stečaj ili restrukturiranje čim se izračuna što je za proračun jeftinije. Dok se proučava je li u igri velikih dugova i pustih milijardi zaiskrilo između ministar financija i gospodarstva, sve se više i glasnije govori o stečaju kao konačnom rješenju brodograđevnih problema. Pucanje koalicijsko sklada ili nova bura u čaši vode? Još se ne zna ostaju li Milorad Pupovac i SDSS u vladajućim redovima ili ih napuštaju. Vladajućeg partnera premijer Andrej Plenković još nije ni čuo ni vidio, dok ostali članovi koalicije razumije Pupovčevo nezadovoljstvo spočitavajući mu ne dolazak na koalicijski sastanak. Kramer protiv Kramera na lički način - na prijevremenim izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije HDZ-ov Marijan Kustić pobijedio bivšeg HDZ-ovca Darka Milinovića; no, nitko ne može sam formirati većinu, pa slijede pregovori, možda i među aktualnima i bivšima.

Poslušajte

Emisija 06.04.2019.
Subota, 06.04.2019 09:05

Emisija 30.03.2019.
Subota, 30.03.2019 09:05