Inventura - tjedan pod povećalom

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Posljednje emisije

Subota, 07.03.2020 09:05

Inventura 07.03.20.

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u INVENTURI od 9:05 pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. Nova migrantska kriza - nakon otvaranja turske granice, deseci tisuća migranata pohrlili prema Grčkoj. Europski čelnici poručili da ne pristaju na ucjenu turskog predsjednika Erdogana, koji želi potporu za sukob sa sirijskom vojskom, hoće li krizu smiriti primirje dogovoreno između turskog i ruskog predsjednika? Koronavirus nakon Zagreba i Rijeke, zabilježen i u Varaždinu - ministar Vili Beroš proglasio opasnost od epidemije, donesene mjere pojačanog opreza za starije i vozače kamiona, školama uputa o odgodi putovanja ne samo u Italiju, nego bilo gdje izvan Hrvatske. Kampanja za izbore u HDZ-u na pola puta - pozivi na sučeljavanje, traženje isprika i druga verbalna podbadanja obilježili prvi tjedan kampanje na unutarstranačkim izborima najveće hrvatske stranke. Obećano - ispunjeno! Miroslav Škoro osnovao stranku i nazvao ju "Domovinski pokret Miroslava Škore". Stranku koju zove pokretom osnovao je ne zato jer želi - nego zato što mora. Glavni cilj pokreta je slušati narod i na parlamentarnim izborima prekinuti višegodišnju vlast HDZ-a i SDP-a. I, dok je javnost doznala obrise političkog programa, Škorina imovinska kartica i dalje je - velika nepoznanica...

Subota, 29.02.2020 09:05

Emisija 29.02.2020.

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u INVENTURI od 9:05 pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. Koronavirus stigao i u Hrvatsku - svi zaraženi u Zagrebu i Rijeci imaju blage simptome i na liječenju su u bolničkoj izolaciji; u strahu od nove bolesti, građani u panici pohrlili u ljekarne po maske i u trgovine po hranu, no stručnjaci poručuju da nema razloga za paniku. Novi virus pogodio i svjetsko gospodarstvo - analitičari procjenjuju da bi se posljedice mogle računati u iznosu do čak bilijun i 100 milijardi dolara; u Hrvatskoj strahovanja od utjecaja na turističku sezonu. Krivac za sva zla lutka gej para s udomljenim djetetom - nakon karnevala u Imotskom i spaljivanja krnje brojne reakcije i nekoliko kaznenih prijava zbog javnog poticanja na mržnju i nasilje. Nakon predaje potpisa, u HDZ-u i službeno počinje kampanja za unutarstranačke izbore - Miro Kovač pozvao aktualnog predsjednika stranke Andreja Plenkovića da odustane od kandidature, on takav potez pripisao fašničkim svečanostima.

Subota, 22.02.2020 09:05

Emisija 22.02.2020.

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u INVENTURI od 9:05 pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. Članstvo u masonima stajalo ga fotelje - Dražen Jelenić priznanjem da je slobodni zidar izazvao lavinu reakcija, Vlada od njega zatražila ostavku na mjesto glavnog državnog odvjetnika, koju je Jelenić i dao; premijeru Andreju Plenkoviću sporno to što mu je Jelenić zatajio članstvo prije imenovanja, oporbi pak nerješavanje korupcijskih slučajeva. Zoran Milanović prisegnuo za petog predsjednika Republike Hrvatske - u inauguracijskom govoru poslao je poruke suradnje, jednakosti, društvene solidarnosti, istaknuo patriotizam naspram sirovog nacionalizma, govorio o važnosti obrazovanja i kulture, neovisnosti znanosti, sudstva i medija. Svečano, državnički i skromno - Milanović preselio predsjedničku inauguraciju s Markova trga na Pantovčak; za jedne očekivano i primjereno utjecaju koji predsjednik Republike ima u hrvatskom političkom sustavu, za druge simbolično udaljavanje od građana koji su predsjednika izabrali, a njegovoj inauguraciji nisu mogli prisustvovati.

Subota, 15.02.2020 09:05

Emisija 15.02.2020.

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u INVENTURI od 9:05 pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. Pao je zagrebački Generalni urbanistički plan koji je izazvao žestoke sukobe u gradskoj vladajućoj koaliciji i pod znak pitanja doveo i sudbinu vladajuće koalicije na državnoj razini. Za oporbu, koja zaziva novi GUP ovo je početak kraja Milan Bandića koji raspravu o famoznom urbanističkom planu najavljuje u najkraćem mogućem roku. Saga se nastavlja, ali nitko ne zna kada i kako će okončati. GUP je mrtav, živjela koalicija! - iako su HDZ-ovci srušili Bandićev Generalni urbanistički plan, njegovi žetončići zasad neće rušiti koaliciju s HDZ-om; no, dok HDZ poručuje da se gradonačelnikove osvete ne boji, šuška se da se njihovim kadrovima u gradskim tvrtkama sprema sječa. Predizborna groznica u HDZ-u - uoči unutarstranačkih izbora, iz dvaju glavnih tabora izvukli su tešku artiljeriju; na repertoaru omiljene teme za političko potkusurivanje, od Istanbulske konvencije i koalicije s HNS-om, do optužbi za samovolju i kult ličnosti. Ivo Sanader i na ponovljenom suđenju u aferi "Fimi medija" tvrdi da su on i HDZ nevini. Secirajući svoju imovinu bivša alfa i omega domaće politike uvjerava da se kao bogat čovjek vratio u Hrvatsku i da je novac zaradio od prodaje nekretnina, preudavajući vjeronauk i slike obnaženih ljepotica.