Inventura - tjedan pod povećalom

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Posljednje emisije

Subota, 29.06.2019 09:05

Inventura, 29.06.2019.

Subota, 22.06.2019 09:05

Emisija 22.06.2019.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote pod povećalo stavljaju Ivica Ružičić i Ivana Šubarić. Nakon dužnosti premijera, puca i na onu predsjednika! - Zoran Milanović najavio utrku za Pantovčak, iza njega stao SDP; u kampanju za modernu i otvorenu Hrvatsku kreće sa sloganom "Predsjednik s karakterom", a aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučit će hoće li se ponovno kandidirati nakon Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Zaboravni ministar u carstvu nekretnina - Lovro Kuščević 11 godina nije upisao u katastar nekretnine na Braču; kaže da je zaboravio, ali čim su ga novinari upozorili, predao je zahtjev, a Bogu hvala, nikad nije previše nekretnina! Frka i panika zbog nedostatka radne snage. Nakon vapaja i pritiska ugostitelja, hotelijera i građevinara Vlada popustila i povećala kvote za uvoz radnika kako ne bi podbacila turistička sezona. Od iduće godine nema kvota za strance, ako na burzi ne bude dovoljno domaćih nezaposlenih. Smrt Siniše Palma i nestanak 17 milijuna kuna iz virovitičke gradske blagajne obavijeni velom tajne, a gradonačelnik Ivica Kirin pod žestokim udarima okomio se na medije.

Subota, 15.06.2019 09:05

Emisija 15.06.2019.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote pod povećalo stavljaju Ivica Ružičić i Ivana Šubarić. Ljeto nam se vratilo - političku scenu pogodila vrućina, postizborne analize i dalje aktualne, u niskom startu kandidati za predsjedničke izbore, a u Saboru o patkama i labudovima, tj. sukob vladajućih i oporbe o tome tko je mjerodavan za izuzeće šefice Povjerenstva za sukob interesa u slučaju premijera i lex Agrokor. Za rušenje mirovinske reforme na referendumu sindikati prikupili gotovo 750 tisuća potpisa - na potezu su Sabor i Vlada; sindikati referendum žele odmah i sada, a vladajući bi ga izbjegli pošto-poto, pa na pregovore ponovno pozivaju sindikate, što njima ne pada na pamet. Huligani opet napadaju - nakon nogometnog turnira Torcide u Supetru na Braču napadnuta skupina sezonskih radnika, među kojima dvojica srpske nacionalnosti, jer se napadačima nije svidjelo kako govore. Ružni incident izazvao osude, ali i upozorenja o sve većoj netoleranciji u društvu. Kreditni rejting na investicijskoj razini s pozitivnim izgledima Vlada iskoristila za super povoljno zaduženje, a struka upozorava - bez reformi sreće nema; što građanima i gospodarstvu donosi bolji kreditni rejting?

Subota, 08.06.2019 09:05

Emisija 08.06.2019.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote pod povećalo stavlja Ivana Šubarić. Mala bara, puno krokodila - jedan mandat i veliki apetiti izazvali raskol u Živom zidu; stranački vrh i istaknuti članovi kao u meksičkim sapunicama, pljušte optužbe za diktaturu, uvrede i pozivi na ostavke, predsjednik Ivan Vilibor Sinčić najavio unutarstranačke izbore, stranku napustili Ivan Pernar i Branimir Bunjac zbog Sinčićeve supruge i potpredsjednice Vladimire Palfi. Pala knjiga na dva slova - zbog najave da država neće plaćati udžbenike za vjeronauk, Milan Bandić se obrušio na ministricu Blaženku Divjak, a od Andreja Plenkovića zatražio državnički potez, tj. njezinu smjenu; premijer ponavlja da je stvar riješena, Bandić ne odustaje, a HNS tvrdi da je motiv preslagivanje vlasti. Prebrojavanje pri kraju - sindikati bi idući tjedan trebali predati u Sabor više od 700 tisuća potpisa za referendum o mirovinskoj reformi, a Vladin poziv na dijalog ocijenili licemjernim; vladajući bi mogli tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja inicijative "67 je previše", sugeriraju da bi ono moglo pasti na Ustavnom sudu.

Poslušajte

Inventura, 29.06.2019.
Subota, 29.06.2019 09:05

Emisija 22.06.2019.
Subota, 22.06.2019 09:05