Koncert na Prvom

Koncert na Prvom

Koncert na Prvom programu Hrvatskoga radija . .

 

Posljednje emisije

Nedjelja, 13.09.2020 20:15

Koncert na Prvom: Filmska glazba Johna Williamsa uz Bečku filharmoniju i Anne-Sophie Mutter

Jedan od najpoznatijih i najslavnijih skladatelja filmske glazbe, Oscarima, Emmyima i Grammyima nagrađivani John Williams ostvario je prošle godine za nakladničku etiketu Deutsche Gramophon album "Across the Stars - The Music of John Williams" na kojem je neke filmske teme obradio za solisticu glasovitu violinisticu Anne-Sophie Mutter. Upravo su oboje u siječnju ove godine taj program predstavili publici bečkog Musikvereina uz sjajnu Bečku filharmoniju na koncertu koji ekskluzivno donosimo u ciklusu Koncert na Prvom. Poznate i omiljene teme iz filmova Stevena Spielberga i Georgea Lucasa u nekim novim aranžmanima i blistavoj svirci pod dirigentskim vodstvom samog skladatelja, Johna Williamsa, koji je rekao da mu je taj nastup u Beču bio jedna od značajnih počasti. Koncertna večer uz poznate teme iz filmova "Ratovi zvijezda", "Jurski park", "ET", Schindlerova lista", te niza filmova o Indiani Jonesu ili Harryu Potteru, do manje poznatih melodija iz filmova "Sabrina", "Daleki horizont" ili "Vještice iz Eastwicka", jedinstveni bogati orkestralni zvuk Bečke filharmonije u sasvim novoj situaciji holivudskih partitura ostvarena je kao posebna snimka "John Williams u Beču".

Nedjelja, 28.06.2020 20:15

Emisija 28.06.2020.

Večeras ćete slušati snimku humanitarnog koncerta Jacquesa Houdeka održanog u HNK u Zagrebu 19.2. 2012. Tada su mu se na pozornici pridružile Josipa Lisac, Vanna, Ivana Kindl, Valentina Fijačko i Renata Sabljak.

Nedjelja, 16.02.2020 20:05

Koncert na Prvom: U spomen na maestra Vladimira Kranjčevića (1936-2020)

U spomen na nedavno preminulog maestra Vladimira Kranjčevića u ciklusu Koncert na Prvom donosimo njegov posljednji koncert u ciklusu Kanconijer, održan uz umjetnikov 80. rođendan, a u nizu koncerata kojima se oprostio od aktivne glazbeničke karijere. Simfonijski orkestar HRT-a, te Zbor HRT-a i zbor "Ivan Goran Kovačić" uz soliste Martinu Zadro, Martinu Gojčeta Silić, Domagoja Dorotića i Luciana Batinića 17. studenog 2016. godine tumačili su pod vodstvom Vladimira Kranjčevića djela Antona Brucknera: Sedmu simfoniju u E-duru, i njegov "Te Deum".

Nedjelja, 19.01.2020 20:05

Koncert na Prvom: Uz 80. obljetnicu filma "Čarobnjak iz Oza"

U posebnom izdanju ciklusa Koncert na Prvom donosimo snimku prijenosa koncerta kojim je (u ožujku prošle godine) obilježena 80. obljetnica filma "Čarobnjak iz Oza". Koncert je održan u Hackney Empire kazalištu u Londonu, a nastupio je BBC Koncertni orkestar pod ravnanjem Larrya Blanka uz vrhunske vokalne umjetnike s West Enda. Uz voditelja i komentatora prijenosa koji je za Drugi program BBC-ja ostvario Warwick Davis doznat ćemo zanimljive detalje o produkciji legendarnog filmskog klasika, ali i drugim filmskim i kazališnim ostvarenjima nastalima na istome predlošku dječjeg romana.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 04.10.2020. 20:15 - 22:00

Nedjelja, 11.10.2020. 20:15 - 22:00