Oda-birano

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Posljednje emisije

Utorak, 11.05.2021 18:15

Oda-birano: Chick Corea - energija i inspiracija

Nova premijera "Chick Corea - energija i inspiracija" u ciklusu Oda-Birano donosi glazbeno-dokumentarnu posvetu nedavno preminulome velikanu jazz glazbe koju je pripremila Karolina Rugle. Uz glazbu iz različitih razdoblja njegove bogate glazbeničke i autorske karijere, iz intervjua što ih je s Coreom 2007. godine za ciklus "Jazz Library" vodio BBC-jev urednik Alyn Shipton saznajemo detalje o promjenama u glazbi koju je izvodio i odnosu prema sastavima s kojima je surađivao i na koje je snažno utjecao, osobito tijekom 1960-ih i 70-ih godina. Odakle je sam Corea crpio nadahnuće, koje su posebnosti njegovog pijanizma te čime se ističe među jazz glazbenicima čut ćemo od pijanista Matije Dedića. Kroz suradnju s Milesom Daviesom, prvi susret s električnim klavijaturama, promjenu smjera i uranjanje u slobodno improviziranu glazbu te niz duo, komornih i solističkih projekata koji su obilježili nadolazeća desetljeća, poput crvene niti provlači se neumorna znatiželja, poriv za istraživanjem te pregršt energije koju je Corea unosio u sve čime se bavio. Bilo je tako do samoga kraja, kada je usred pandemije svakodnevno održavao online vježbanje, radionice i neku vrstu globalnog glazbenog druženja.

Utorak, 04.05.2021 18:15

Oda-birano: Od Moskve, preko Zagreba do Amerike

Povijesno-glazbeni radiopis baletne emigrantkinje "Od Moskve, preko Zagreba, do Amerike" uz 100. obljetnicu dolaska Margarete Froman u Zagreb autorski je osmislio Davor Schopf. Margareta Froman je u tri i pol desetljeća djelovanja u Zagrebu ostvarila golem repertoar - koreografirala pedesetak baleta, divertismana i baletnih večeri, režirala 39 opernih i 15 operetnih naslova, a neke i više puta. Koreografirala je baletne brojeve u sedamdesetak opera i opereta, u režijama drugih redatelja. Kao operna redateljica stala je uz bok prvacima hrvatske kazališne moderne Ivi Raiću, dr. Branku Gavelli i Titu Strozziju, u "zlatnom razdoblju" Zagrebačke opere ravnatelja Krešimira Baranovića, 1930-ih. O značenju Margarete Froman za baletni i kazališni Zagreb govore Ljiljana Gvozdenović te Maja Đurinović i Martina Petranović, sudionice znanstveno-umjetničkog skupa o njezinu dolasku u Zagreb koji je održan krajem 2020. u Hrvatskom centru ITI-ja, a glazbu baletnog klasa izvodi Rikard Foglar.

Utorak, 27.04.2021 18:15

Oda-birano: Gimnastika za avangardu - uz pola stoljeća ACEZANTEZ-a

Premijerno donosimo radijski kolaž "Gimnastika za avangardu - uz pola stoljeća ACEZANTEZ-a" u kojem autorica Karolina Rugle istražuje inovativnost i slobodu umjetničkih obzora smione skupine virtuoznih glazbenika koji su pod vostvom skladatelja i pijanista Dubravka Detonija prije 50 godina formirali jedinstveni Ansambl centra za nove tendencije Zagreb.

Utorak, 20.04.2021 18:15

Oda-birano: Avangardni pejzaž - Fragmenti o Sakaču

Uz aktualno izdanje festivala Muzički biennale Zagreb, u ciklusu Oda-birano prisjećamo se Branimira Sakača - skladatelja, radijskog urednika, pedagoga i promicatelja hrvatske kulture koji je upravo bio u najužem krugu idejnih i organizacijskih začetnika MBZ-a, te od osnutka stalni suradnik. Ponovno donosimo dokumentarno-glazbenu priču "Avangardni pejzaž - Fragmenti o Sakaču" u kojoj autorica Iva Lovrec Štefanović istražuje tragove intrigantne osobnosti 20. stoljeća koji je ostao u sjeni. Rođen u Zagrebu godine 1918, a preminuo 1979., vizionar i intelektualac, Sakač je ostavio raznolike i ponekad kontroverzne tragove u glazbi kao skladatelj, neumorni promicatelj hrvatske glazbe, te osnivač opatijske glazbene tribine, Muzičkog informativnog centra, uz sudjelovanje u osnivanju Muzičkog biennala Zagreb kojem je bio umjetnički direktor 1972-73.

Sljedeća emitiranja

Utorak, 25.05.2021. 18:15 - 18:55

Utorak, 01.06.2021. 18:15 - 18:55