Oda-birano

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Posljednje emisije

Utorak, 20.10.2020 18:15

Oda-birano: VeneziAcustica - Dnevnik lovca na zvuk

U ciklusu Oda-birano premijerno donosimo dokumentarno-glazbenu priču "VeneziAcustica - Dnevnik lovca na zvuk" iz užeg izbora za nagradu prošlogodišnjeg izdanja festivala Prix Italia. Talijanski skladatelj i redatelj Andrea Liberovici u razgovoru sa znalcima venecijanske povijesti i umjetnosti otkriva neke malo poznate priče o tom legendarnome gradu. Prisjećajući se nastanka drvenih temelja grada i izumrloga zanimanja koje je omogućilo nastanak grada na lagunama, otvara priču o ritmu gradnje i zvukovima grada koji su nadahnuli i prve "soundscape" uratke slavnoga Johna Cagea, zaljubljenika u Veneciju. Autor donosi priču o Cageovu prijateljstvu s Peggy Guggenheim, te intrigantne priče i podatke koje kriju gradska i katedralna zvona, te stare crkve, iz sjećanja sakristana isusovačke crkve. Liberovici na kraju spaja Veneciju i film, te radijski priča zanimljivosti iz holivudske povijesti s Venecijom u glavnoj ulozi.

Utorak, 13.10.2020 18:15

Oda-birano: Puccini na pustom otoku - Fragmenti o Mirelli Freni

U ciklusu Oda-birano premijerno donosimo dokumentarno-glazbenu priču posvećenu ove godine preminuloj slavnoj pjevačici Mirelli Freni (1935.-2020.) koju je iz arhivskih razgovora i emisija BBC-ja osmislila i oblikovala Dina Puhovski. "Puccini na pustom otoku - Fragmenti o Mirelli Freni" predstavlja ulomke opernih izvedbi legendarne talijanske pjevačice te fragmente iz poznatih BBC-jevih emisija "Desert Island Discs" iz 1977. godine kada je uredniku i voditelju Royu Plomleyu ispričala koje bi ploče ponijela na pusti otok i bi li mogla preživjeti u izolaciji, no prisjetila se i svojih opernih početaka, djetinjstva s Pavarottijem, te života u Modeni. Godine 1994. za BBC je s Gordonom Stewartom razgovarala o svojim ulogama u operama "Don Carlos", "Pikova dama", "Figarov pir" i "Madama Butterfly", pa tako doznajemo i zašto neke uloge nije željela pjevati uživo, po čemu je posebna Mozartova Susanna, i je li bolje na pusti otok ponijeti bicikl ili pribor za slikanje.

Utorak, 06.10.2020 18:15

Oda-birano: Priča o Salonu Očić

"Priča o Salonu Očić" zvučna je bilješka uz jedno od glazbenih zbivanja koja se više od 25 godina održavaju u domu ugledne zagrebačke obitelji na Lašćini uz izravne prijenose na Trećem programu Hrvatskoga radija, otkrivajući kako su koncerti počeli, čime se bavi društvo "Franjo Dugan" te atmosfere prije i poslije koncerta u prostoru negdašnje gospodarske zgrade. Zanimljive detalje iz obiteljske povijesti otkriva razgovor s domaćicom koncerata orguljašicom Ljerkom Očić, članovima njezine obitelji, te urednikom prijenosa Brankom Magdićem. Dokumentarac koji su autorski ostvarili Iva Lovrec Štefanović i Zoran Brajević (montažu dovršio Daniel Turk) objavljujemo upravo prije početka još jedne koncertne sezone "U salonu Očić".

Utorak, 29.09.2020 18:15

Oda-birano: Šuma i baka

Iz užeg izbora za nagradu natjecanja Prix Italia 2019. Oda-birano donosi zanimljivu dokumentarno-glazbenu emisiju iz produkcije Irskog radija koju je prevela i pripremila Karolina Rugle. Priča je to o nadogradnji glazbenog i folklornog naslijeđa te drugačijem pogledu na neka od slavnih imena britanske povijesti iz prve polovice prošloga stoljeća, kroz nastanak pop opere Woods and the Grandma američke glazbenice i autorice Cal Folger Day. Ovo je njezina priča o radu na verbatim operi, kako ju sama naziva, koja se zasniva na probranim melodijskim zapisima pjesama iz zbirke 100 engleskih pjesama Cecila Sharpa. U razgovoru s violončelisticom Ann Clocke, Folger Day priča o tome kako je otkrila tu zbirku te što je iz nje preuzela za razvoj vlastitog glazbenog materijala. Donosi duhovite opise Yeatsa i Shawa, velikih imena britanske književnosti, iz komentara njihove suvremenice Lady Gregory, a dokumentiranih u radijskom intervjuu koji je s njezinim ununkama vodila Cal Folger Day.

Sljedeća emitiranja

Utorak, 27.10.2020. 18:15 - 18:55

Utorak, 03.11.2020. 18:15 - 18:55