Prva crta

Prva crta

Emisija govori o ljudima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, onima koji su se prilagodili poslijeratnom životu ali i onima koji to, iz različitih razloga, još nisu uspjeli. Urednik Miruna Kastratović

Posljednje emisije

Utorak, 18.02.2020 09:30

Emisija 18.02.2020.

Dvorana gradskoga muzeja Bjelovar nedavno je bila mjesto jedinstvenog književnog susreta, braniteljica i branitelja koji pišu domoljubne pjesme. Autorica knjige "Domoljubni zapisi iz braniteljskog pera" je naša kolegica i ratna novinarka Dubravka Vukoja koja je u knjizi okupila 28 braniteljica i 3 branitelja koji su svoje najdublje emocije o proživljenim događajima u Domovinskom ratu i nakon rata, zabilježili u svojim literarnim zapisima. Knjiga u kojoj je 100 pjesama je svojevrsno pisano svjedočanstvo ratne istine o konkretnim životnim situacijama. Urednica: Miruna Kastratović

Utorak, 11.02.2020 09:30

"Nestali"

Sinoć je emitirana druga epizoda ratne mini serije "Nestali" koja je dosad prilično dobro prošla kod gledatelja i kritičara. Ratni igrani filmovi, a pogotovo serije o Domovinskome ratu, još su rijetkost pa svi pozorno prate u nadi da će se napokon dočekati nešto slično razvijenoj ratnoj filmskoj produkciji nekih drugih zemalja. Kako je serija "Nestali" rađena, na koji način su htjeli biti bolji ili drugačiji od drugih, kakvi su planovi za eventualnu iduću sezonu? O tome razgovaramo u Prvoj crti.

Utorak, 04.02.2020 09:30

Adolescenti odrasli u okolnostima mira, rata i poraća

Psihoterapeut i docent s Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. Josip Bošnjaković doktorirao je istražujući adolescente odrasle u okolnostima mira, rata i poraća. Cilj je bio prijedlog mjera i konkretnog psiho-edukativnog projekta za mlade.

Utorak, 28.01.2020 09:30

Istraživanje o stanju obitelji u svijetlu ratnih i poratnih iskustava

"Obiteljska dinamika, zdravlje i dobrobit hrvatskih obitelji u svjetlu ratnih i poratnih iskustava" znanstveno istraživački je projekt koji provodi Hrvatsko katoličko sveučilište. Glavni cilj je ispitati povezanost aktivnog sudjelovanja u Domovinskom ratu s fizičkom, mentalnom i socijalnom dobrobiti branitelja i njihovih obitelji te usporediti ih s obiteljima čiji članovi nisu sudjelovali u ratu. Krajnji su cilj konkretne aktivnosti za psihosocijalnu pomoć koja odgovara specifičnim potrebama obitelji.

Utorak, 21.01.2020 09:30

"Bitka za život"

U petak je u Velikoj Gorici predstavljena knjiga "Bitka za život" autora branitelja Joze Klarića. Knjigom se obraća svim braniteljima s kojima je vjeruje prošao sličan put opterećen PTSP-om i životom u poslijeratnom društvu. Njegova bitka za život dostojan čovjeka još uvijek traje jer je nakon PTSP-a obolio i od Parkinsonove bolesti.

Utorak, 14.01.2020 09:30

Emisija 14.01.2020.

U Prvoj crti donosimo priče pakračkih invalida Domovinskoga rata koji su dobar primjer kako se i uz visoki postotak invaliditeta čojek može nositi s svakodnevnim problemima fizičke i psihičke naravi. 70 postotni invalid najpoznatijih proizvođača proizvoda iz vlastitog kupinjaka, a članovi Streličarskog kluba Kuna Pakrac godišnje se takmiče na 25 sezonskih i dvoranskih natjecanja i redovito osvajaju zlatne i srebrne medalje.

Sljedeća emitiranja

Utorak, 25.02.2020. 09:30 - 09:55

Utorak, 03.03.2020. 09:30 - 09:55