Prva crta

Prva crta

Emisija govori o ljudima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, onima koji su se prilagodili poslijeratnom životu ali i onima koji to, iz različitih razloga, još nisu uspjeli. Urednik Miruna Kastratović

Posljednje emisije

Utorak, 10.03.2020 09:30

Pomoć u kući kroz EU projekte udruga

29 udruga iz Domovinskog rata ove godine i 17 prošle potpisalo je ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u europskom projektu Razvoj i širenje izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike ukupne vrijednosti čak 80-tak milijuna kuna. Kao što smo i prošli put rekli većina je upotpunila svoju dosadašnju djelatnost brige za svoje članove, a provedbom projekata stvaraju se i nove vrijednosti, od novih radnih mjesta, do širenja mreže izvaninstitucionalnih usluga, te potiče razvoj mreže skrbi branitelja o braniteljima.

Utorak, 03.03.2020 09:30

Europski projekt "Zajedno za branitelje"

29 udruga iz Domovinskog rata prije mjesec dana potpisalo je ugovore za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda u prodručju Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za branitelje i stradalnike. Uz stručnu pomoć, udruge su institucionalizirale svoju dosadašnju djelatnost u pomoći članovima i njihovim obiteljima i tako postale u zajednici vidljive na sasvim drugačiji način. Među njima je i Zagrebačka udruga branitelja liječenih od PTSP-a s projektom "Zajedno za branitelje".

Utorak, 25.02.2020 09:30

Identifikacija četvorice branitelja-nova nada za sve koji traže

Oko mjesec dana prošlo je od kad je objavljena vijest da je su u polju kod Marinaca pronađeni posmrtni ostaci četvorice branitelja poginulih u proboju iz Bogdanovaca 10. studenog 1991. i koji su prošli tjedan identificirani u Zavodu za sudsku medicinu. Pronalazak četvorice branitelja za kojima se traga od 1991. godine budi nadu svima koji traže jer su pronađeni na ruti kojom su prošli i drugi branitelji Bogdanovaca i Vukovara kad su krenuli u proboj. U Prvoj crti s nama je Damir Radnić.

Utorak, 18.02.2020 09:30

Emisija 18.02.2020.

Dvorana gradskoga muzeja Bjelovar nedavno je bila mjesto jedinstvenog književnog susreta, braniteljica i branitelja koji pišu domoljubne pjesme. Autorica knjige "Domoljubni zapisi iz braniteljskog pera" je naša kolegica i ratna novinarka Dubravka Vukoja koja je u knjizi okupila 28 braniteljica i 3 branitelja koji su svoje najdublje emocije o proživljenim događajima u Domovinskom ratu i nakon rata, zabilježili u svojim literarnim zapisima. Knjiga u kojoj je 100 pjesama je svojevrsno pisano svjedočanstvo ratne istine o konkretnim životnim situacijama. Urednica: Miruna Kastratović

Utorak, 11.02.2020 09:30

"Nestali"

Sinoć je emitirana druga epizoda ratne mini serije "Nestali" koja je dosad prilično dobro prošla kod gledatelja i kritičara. Ratni igrani filmovi, a pogotovo serije o Domovinskome ratu, još su rijetkost pa svi pozorno prate u nadi da će se napokon dočekati nešto slično razvijenoj ratnoj filmskoj produkciji nekih drugih zemalja. Kako je serija "Nestali" rađena, na koji način su htjeli biti bolji ili drugačiji od drugih, kakvi su planovi za eventualnu iduću sezonu? O tome razgovaramo u Prvoj crti.

Utorak, 04.02.2020 09:30

Adolescenti odrasli u okolnostima mira, rata i poraća

Psihoterapeut i docent s Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. Josip Bošnjaković doktorirao je istražujući adolescente odrasle u okolnostima mira, rata i poraća. Cilj je bio prijedlog mjera i konkretnog psiho-edukativnog projekta za mlade.

Sljedeća emitiranja

Utorak, 02.06.2020. 09:30 - 09:55