Prva crta

Prva crta

Emisija govori o ljudima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, onima koji su se prilagodili poslijeratnom životu ali i onima koji to, iz različitih razloga, još nisu uspjeli. Urednik Miruna Kastratović

Posljednje emisije

Utorak, 25.06.2019 09:30

Pjesmom protiv traume

Branko Čulić Vukovarac, vukovarski je branitelj, dragovoljac, logoraš i prognanik koji se vratio u Vukovar i posvetio se glazbi. Upravo po tome želi biti prepoznatljiv. Pjeva o ljubavi, Vukovaru i domovini pa što je prirodnije nego da s njime provedemo Prvu crtu uz Dan državnosti.

Utorak, 18.06.2019 09:30

Ljubav je jača od minobacača

Film 'Ljubav je jača od minobacača' donosi nevjerojatnu životnu priču pokojnog Stjepana Sabljaka, požeškog filmskog amatera i hrvatskog branitelja, koji je sa svojim prijateljima snimio prve igrani ratne akcijske filmove 'U okruženju 1 i 2'. Kroz priče prije, tijekom i nakon Domovinskog rata, saznajemo kakav je Stjepan bio kao čovjek, svestrani umjetnik, ali i kako je s vrlo skromnim sredstvima stvoren ''Požeški Hollywood''.

Utorak, 11.06.2019 09:30

Mirovinska prava

Šest mjeseci u primjeni je mirovinski dio aktualnog Zakona o hrvatskim braniteljima. Smanjena je dobna granica za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu, u razdoblje staža ušlo je vrijeme sudjelovanja u borbenom sektoru, a mirovina raste ovisno i o broju dana u borbenom sektoru. Tko ima pravo na najnižu mirovinu, kad počinje pravo na starosnu mirovinu, kad na invalidsku, kako se kumulira invalidska mirovina, na ta i slična pitanja odgovaramo u Prvoj crti. Urednica: Miruna Kastratović

Utorak, 28.05.2019 09:30

20 godina prve udruge PTSP-a

20 je godina od osnutka prve udruge koja u svome nazivu ima PTSP. Službeni registar koji evidentira samo oboljele od PTSP-a nemamo, statistike i zakoni još uvijek nisu pokazatelji stvarnog stanja oboljelih, a šira javnost i dalje misli kako oboljelih imamo previše.

Utorak, 14.05.2019 09:30

Modriča 92.

U organizaciji braniteljskih udruga Orahovice, Crnca i ostalih mjesta, u ponedjeljak 20. ovoga mjeseca obilježit će se 27. obljetnica pogibije petorice hrvatskih branitelja iz 132. našičke brigade. Ujedno trči se memorijalni maraton Modriča 92. od Orahovice do Velikog Rastovca.

Utorak, 07.05.2019 09:30

Očevid 2.i 3. svibnja 1995. u Zagrebu

Prije pet dana obilježili smo 24 godine od raketiranja Zagreba. 219 ljudi, civila je stradalo, napad ubojitim projektilima istraživala je kriminalistička policija. Izvještaj pisan 40 dana završio je kao dokaz na Haškome sudu. Kriminalistički inspektor koji je vodio taj najveći očevid, u Haagu je svjedočio protiv Milana Martića.