Radio scena - izlog Dramskog programa

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija bipolarnog karaktera, dijelom posvećena radiodramskim revitalizacijama djela iz hrvatske književne baštine, a dijelom koncipirana kao izlog najboljih novijih emisija Dramskog programa premijerno emitiranih na trećoj i drugoj mreži.

Premijerni repertoar ove emisije čine dramatizacije proznih djela domaćih klasika ili adaptacije njihovih dramskih djela. Vremenski raspon klasike, koja nam je dala povode za radiofonsku obradu, je širok – od renesanse do dvadesetog stoljeća, dakle, od Držića do Krleže, od Palmotića, Marulića do Ivana Kozarca, Eugena Kumičića, Frana Galovića, Milana Begovićapa i do suvremenih autora klasičnog prosedea (Gavran, Mihanović, Šimunić, i drugi). 

Reprizni repertoar radioscene je ono što emisiju čini - izlogom Dramskog programa a u cilju da novije premijere s treće i druge mreže nađu put do raznih slušatelja. No, i u tom izboru ostajemo u okvirima koje diktira profil prve mreže a on je klasičan i edukativan.

Ljetni mjeseci rezervirani su za „laganije“ žanrove. Repriziramo mahom krimiće s naše druge  mreže (emisija Radio napetica iliti krimić), te komedije raznih autora, domaćih i stranih.

 

Posljednje emisije

Subota, 30.11.2019 18:05

Dejan Šorak: Badanj

Subota, 16.11.2019 18:05

Feđa Šehović: Žudnja za bavom od maestrala

Nastala 1995. godine, drama Feđe Šehovića kroz ljubavno-ljubavničke odnose svojih likova otkriva postratno malodušje i nezadovoljstvo Dubrovčana koji vjeruju da promjena sredine može promijeniti njihove živote i učiniti ih sretnim. Kroz likove, koji pripadaju umjetničko-intelektualnoj sredini, Šehović na ironično-satiričan način oslikava pojavu “novih bogataša” i neke posljedice koje ta pojava nosi.

Subota, 09.11.2019 18:05

Kazimir Klarić: Bili smo u Europi

Povodom smrti književnika, dugogodišnjeg urednika Dramskog programa i jednog od najplodnijih radiodramskih autora, Kazimira Klarića, slušamo njegovu povijesnu grotesku temeljenu na sudjelovanju Trenkovih pandura na strani austrougarske monarhije u ratu s pruskim kraljem Friedrichom II. Već se samim naslovom, kao i neslavnim krajem baruna Trenka, Klarić igra i šali s nastojanjima da hrvatska država uđe u Europu jer smo, ironično tvrdi autor, tamo već bili...Poslušajmo još jedanput Klarićev smijeh koji je uživao rastvarati apsurd života nalazeći u njemu istinski smisao.

Subota, 02.11.2019 18:05

Lada Martinac Kralj, Nikica Kobučar: Dan za slušanje

Dokumentarnom-igranom radio dramom „Dan za slušanje“ obilježavamo dane nastanka prve radio stanice u nas, ali i sjećanje na televizijskog snimatelja pokojnog Gordana Lederera. Naime, obitelj Lederer sudbinski je bila vezana dva puta za našu kuću - prvi put na njezinim počecima u dvadesetim godinama prošlog stoljeća, te u najtežim ratnim danima mlade hrvatske države.

Najave

August Šenoa: Branka

Subota, 23.11.2019. 18:05 - 18:55

Dvije nerazdvojne prijateljice Branka i Hermina po životnim su nazorima potpuno različite. Prva je idealistica koja drži da je sloboda i sreća žene imati svoje zvanje i posvetiti se radu ...

Dubravko Jelačić Bužimski: Nezaboravni razgovori u kavani Corso - NAJRADOSNIJI PERFORMANS IZ DOBA KOMUNIZMA
Subota, 07.12.2019. 18:05 - 18:55

Dubravko Jelačić Bužimski: NEZABORAVNI RAZGOVORI U KAVANI CORSO - Kako se rastalio čelik
Subota, 14.12.2019. 18:05 - 18:55

Sve najave