Radio scena - izlog Dramskog programa

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija bipolarnog karaktera, dijelom posvećena radiodramskim revitalizacijama djela iz hrvatske književne baštine, a dijelom koncipirana kao izlog najboljih novijih emisija Dramskog programa premijerno emitiranih na trećoj i drugoj mreži.

Premijerni repertoar ove emisije čine dramatizacije proznih djela domaćih klasika ili adaptacije njihovih dramskih djela. Vremenski raspon klasike, koja nam je dala povode za radiofonsku obradu, je širok – od renesanse do dvadesetog stoljeća, dakle, od Držića do Krleže, od Palmotića, Marulića do Ivana Kozarca, Eugena Kumičića, Frana Galovića, Milana Begovićapa i do suvremenih autora klasičnog prosedea (Gavran, Mihanović, Šimunić, i drugi). 

Reprizni repertoar radioscene je ono što emisiju čini - izlogom Dramskog programa a u cilju da novije premijere s treće i druge mreže nađu put do raznih slušatelja. No, i u tom izboru ostajemo u okvirima koje diktira profil prve mreže a on je klasičan i edukativan.

Ljetni mjeseci rezervirani su za „laganije“ žanrove. Repriziramo mahom krimiće s naše druge  mreže (emisija Radio napetica iliti krimić), te komedije raznih autora, domaćih i stranih.

 

Posljednje emisije

Subota, 16.02.2019 18:05

Marin Carić: Otok

Hvarski amarcord, duhovit, nježan i mudar, posvećen djetinjstvu, kao otoku u moru života i kazalištu kao otoku iluzije u moru realiteta. U originalnoj formi "Otok" je montirani niz vinjeta ispovijednog i dokumentarističkog rakursa koje prate životni luk - od najranijeg djetinjstva do doba odraslosti.

Subota, 09.02.2019 18:05

Jasna Mesarić: Čovjek koji je stao

Izgubljeni u bespuću, dvojica bezimenih lutalica pokušavaju pronaći put o kojem im je govorio Neznanac. Mučeni glađu, prisjećaju se svojih bivših života u kojima su imali ljudsku egzistenciju i ime. Jedan od njih je preuzeo ulogu vođe, a drugi je prihvatio ulogu sljedbenika. Susretnu prosjaka i onaj koji je vođa, ubije ga. Tada otkriju da je ubijeni prosjak zapravo dijete. Opterećeni zločinom, dolaze pred Utočište nevinih, nadajući se da će ipak biti pušteni unutra. Ali u tom se trenutku njihove uloge zamjene i ubojica se razotkriva kao onaj koji se žrtvovao, koji je na sebe preuzeo grijeh da bi spasio drugog. Simboličkog nadahnuća, ova poetska drama preispituje najdublje dileme čovjeka: realnost smrti i života, pouzdanost grijeha, krivnje i bezimenost nevine žrtve.

Subota, 02.02.2019 18:05

Maja Gregl: Alma - dašak ljubavi, dašak smrti

Drama o skladateljici Almi Mahler, poznatoj i kao supruzi slavnih i jakih umjetničkih osobnosti kao što su Gustav Mahler, Walter Gropius, i Franz Werfel. Autoricu Maju Gregl zanima zatomljivanje razvoja umjetničkog puta jedne po svemu osobite žene da bi davala podršku onima koje je voljela. Muška i ženska načela sudaraju se u biografskim slikama koje nastaju na tankoj liniji realiteta i fikcije. Drama je dobila nagradu "Marin Držić" 1995, te je uz radijsku realizaciju doživjela teatarsko uprizorenje u dojmljivoj režiji Ivice Boban u Teatru ITD 1999 godine.

Subota, 26.01.2019 18:05

Ivana Gudelj: Pod istim krovom

U Izlogu Dramskog programa repriza radiofonske igra Ivane Gudelj, u suptilnoj i zvukovima fino zasićenoj režiji Daria Harjačeka, tematizira odnos dvoje ostarjelih supružnika čija se komunikacija svodi na podsjećanje na termine za pijenje tableta, na izvučene brojeve lutrije i rutinsko prepiranje. Kroz prosjaje sjećanja na prošlost i događaje koji su ih vezivali postaje sve jasnije da je njihova emotivna povezanost pod naslagama svakodnevnoga preživljavanja ipak još uvijek prisutna, važna, živa. Ova radio drama imala je premijeru u emisiji Radio atelje urednice Katje Šimunić, na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Najave

Dejan Šorak: Paviljon gmizavaca

Subota, 23.02.2019. 18:05 - 18:55

I kao autor i kao redatelj, Dejan Šorak, u svojoj radio drami iz 1995 godine, vješto povezuje ljubavne, trilerske i humorne elemente koje majstorski interpretiraju vrsni glumci: Vanja Drach, Vlasta ...

Tomislav Žigmanov: Bunjevački blues (saga o svitu koji nestaje) - prva večer
Subota, 02.03.2019. 18:05 - 18:55

Tomislav Žigmanov: Bunjevački blues, (saga o svitu koji nestaje) - druga večer
Subota, 09.03.2019. 18:05 - 18:52

Sve najave
Poslušajte

Marin Carić: Otok
Subota, 16.02.2019 18:05

Ivana Gudelj: Pod istim krovom
Subota, 26.01.2019 18:05

Ksaver Šandor Đalski: Mlin kod ceste
Subota, 19.01.2019 18:05

Dejan Šorak: Vrganj
Subota, 12.01.2019 18:05