Radioigra za djecu i mlade

Radioigra za djecu i mlade Radioigra za djecu i mlade

Emisija namijenjena djeci u dobi od pet do petnaest godina koja radiofonijskim sredstvima u izvedbi profesionalnih glumaca predstavlja djela suvremenih hrvatskih književnika za djecu i mlade, dramatizacije poznatih klasika dječje književnosti te važne lektirne naslove.

Radioigra za djecu i mlade tijekom desetljeća prati recentnu produkciju domaće i svjetske književnosti za djecu. Na svome repertoaru ima  djela Charlesa Dickensa, Hansa Christiana Andersena, Charlesa Pearraulta, Victora Hugoa, braće Grimm, Jonathana Swifta, ali i Ivane Brlić Mažuranić, Augusta Šenoe, Grigora Viteza, Dinka Šimunovića, Vladimira Nazora, Mate Lovraka i drugih.

Glavnina repartoara temelji se na djelima suvremenih književnika za djecu poput Ane Đokić Pongrašić, Sanje Lovrenčić, Sanje Pilić, Mladena Kopjara, Hrvoja Kovačevića, Zorana Pongrašića, Melite Rundek...

Brojene radioigre nastale su kao dramatizacija svjetski poznatih romana kao što su "Gulliverova putovanja" J. Swifta, "Tri mušketira" A. Dumasa ili "Otok s blagom" R.L. Stevensona i "Heidi" J. Spyri.

S jednakom pažnjom pristupamo i dramtizacijama domaćih klasika poput romana  "Čudnovate zgode Šegrta Hlapića" I. B. Mažuranić, "Bijeli jelen" V. Nazora , "Bijeli klaun" D. Miloša, "Imaš fejs?" J. Tihi-Stepanić i sl.

Dramski izraz i radiofonska forma stvaraju specifičan  umjetnički izričaj, a emisija Radioigra za djecu i mlade nikada ne preslikava književnost na radio. Namjera autora jest da svaka emsija bude originalan, poticajan  i izrazito umjetnički proizvod koji radio pokazuje u novom svjetlu. Izvrsnost glume, bogatstvo zvuka, glazbena atraktivnost te jezična profiliranost odlike su svake emisije koja time zadvoljava visoke standarde javnog radija.

Emisija godinama sudjeluje na  svjetskim radiofonskim festivalima.

Na međunarodnom Festivalu radiodrame za djecu i mlade Prix Ex Aequo u Bratislavi ranijih godina nagrađene su emisije:

"Kako sam bježala" Vedrane Vrhovnik   i  "Tri mušketira" A. Dumasa

Na istom festivalu slovački ogranak IBBY-a nagradio je i emisiju "Imaš fejs?" J. Tihi-Stepanić za najbolju adaptaciju književnog predloška radiju.

POSEBAN PROJEKT - RADIOAKTIVNE SLUŠAONICE

Kontakt: 

djecja.drama.hr@hrt.hr

Radioigra za djecu i mlade  HRA-a  organizira javna slušanja radiodramskih emisija.  

Radioaktivna slušaonica osmišljena je kao aktivno javno slušanje uz razgovor, video i audio materijale sa snimanja radiodramske emisije te improvizaciju i snimanje jedne  radiodramske scene na licu mjesta.  Voditelji radionice su  urednica emisije i tonmajstor.  

Osim u Zagrebu i okolici ove se slušaonice redovito organiziraju diljem Hrvatske a često smo sudionici Festivalua Mali Marulić u Splitu, Monte Libriću u Puli,  Festivala bajki u Ogulinu te  Sajma knjiga u Puli, na kojem je Dramski program HRA 2011. godine bio i poseban partner.

 

Posljednje emisije

Nedjelja, 28.02.2021 16:05

Andrijana Grgičević: UŠTIMAMAC

PREMIJERA Dječak jako nezadovoljan ponašanjem i izgledom svoje majke želi ju promijeniti na svaki mogući način stoga odlazi doSvetoga Heronma koji posjeduje čudesni stroj Uštimamac kojim „uštimacva“ nevaljale majke .

Nedjelja, 21.02.2021 16:05

Robert Louis Stevenson: OTOK S BLAGOM

Iako ovaj naslov pripada klasici dječje literature i danas kad ga čitamo osvaja nas svojim pustolovnim karakterom, glavnim junakom, hrabrim dječakom Timom, romantičnim opisima mora i dalekih otoka. Zahvaljujući tome postao je predtekst filmskim scenarijima i došao do široke dječje publike.

Nedjelja, 14.02.2021 16:05

Charles Dickens VELIKA OČEKIVANJA 2. DIO

Drugi dio dramatizacije poznatog romana Charlesa Dickensa prati osnovnu liniju priče iz koje se čitaju sve sukobljenosti onog vremena, ali i našeg – bogatstvo i siromaštvo, stvarnost i snovi, umišljenost i nevinost, grad i selo, lukavost i iskrenost, te podijelila veliku građu na dva dijela.

Nedjelja, 07.02.2021 16:05

Charles Dickens: VELIKA OČEKIVANJA I. dio

Prvi dio radijske igre Velika očekivanja, snimljena prema motivima romana Charlesa Dickensa, koji, govoreći o sudbini i odrastanju jednog mladića, kao da govori o sudbini današnjice, iz čije se priče čitaju sve suprotnosti onog, ali i našeg vremena: bogatstvo i siromaštvo, stvarnost i snovi, umišljenost i nevinost, grad i selo, lukavost i iskrenost... Na nadgrobnoj ploči Charlesa Dickensa, postavljenoj 1870., stoji: Najpopularniji engleski autor. Danas, u 21. stoljeću, možemo sa sigurnošću ustvrditi da je na toj ploči premalo rečeno o vrijednosti ovog znamenitog pisca. Dickens jest bio čitan u svom vremenu, ali danas ga cijenimo kao velikog pisca koji je nepogrešivom preciznošću i osjetljivošću detektirao sve oprečnosti svoga vremena, posebno one socijalne, i u tim dijagnozama došao do svevremenskih formula ljudskog života. Na našem repertoaru našao se veliki roman Velika očekivanja. Dramatizacija Darka Lukića, te njezina obrada za radio, sačuvale su osnovnu liniju priče. U prvom dijelu priča počinje s djetinjstvom glavnog junaka i čudnim događajem na groblju, susretu s odbjeglim robijašem. Iz ovog susreta izniknut će niz za malog Pipa neobičnih, a sudbonosnih događaja. Radio-igra za djecu vam daruje Kutić poezije Marije Barbarić-Fanuko nazvan Večernje sjene.

Najave

Kazimir Klarić: KLONIMIR

Nedjelja, 07.03.2021. 16:05 - 16:45

Komedija Kazimira Klarića, “radio-igra za djecu,a protiv odraslih”, inspirirana je svima nam dobro poznatom temom ambicioznih roditelja. Priča je o Institutu znanosti, koji da ne bi propao, u podrumu, u ...

MILICA SINKAUZ I IVANA ĐULA MALI STRAH
Nedjelja, 14.03.2021. 16:05 - 16:32

Vedrana Vrhovnik : PASJI ŽIVOT
Nedjelja, 21.03.2021. 16:05 - 16:35

Sve najave
Poslušajte