Šesto čulo

Šesto čulo

“Šesto čulo” je emisija namijenjena osobama s invaliditetom sa svim temama i pitanjima koja ih zanimaju i tiču se njihova života. Služi i senzibilizaciji šire javnosti za pitanja i probleme osoba s invaliditetom.

Posljednje emisije

Četvrtak, 26.11.2020 09:30

Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom

Pet konferencija o pet osnovnih tema i dilema u životu osoba s invaliditetom održane su i održavaju se online odnosno putem Zoom platforme. Preostala je još jedna "O obiteljskom životu", vjerojatno i najzanimljivija, 2.12., od 11 do 13 sati.

Četvrtak, 29.10.2020 09:30

15 mjeseci primjene Spinraze

Četvrtak, 22.10.2020 09:30

Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

U povodu obilježavanja Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa na Trgu bana Josipa Jelačića održana je gerilska akcija s 100 invalidskih kolica. Postavljena su s ciljem da upozore na godišnji prosjek stradalih u prometu i to s porukama osoba koje, zbog posljedica prometnih nesreća, ostaju s trajnim invaliditetom. Promet je jedan od najčešćih uzroka stradanja osoba s ozljedom kralježnične moždine, gotovo 50 posto prema podacima HUPT-a stradalo je u prometu, ostalo su skokovi u vodu, padovi i ekstremni sportovi..

Četvrtak, 15.10.2020 09:30

Zakon o inkluzivnom dodatku ni u 2021.?

Međunarodni je dan bijelog štapa. Mediji ga vole obilježiti poticajnim pričama o tome što sve slijepe osobe mogu i u čemu su uspješne unatoč oštećenju. Ali ono što bi doista pomoglo njihovoj uspješnosti i jednakosti u društvu je inkluzivni dodatak koji, iako je obećan, ni u idućoj godini nije u planu zakonodavnih aktivnosti. Resorni ministar je rekao kako se nada da će se eventualno naći u planu 2022. A onda već počinju predizborne aktivnost, i tako već 14 godina.

Četvrtak, 08.10.2020 09:30

Prilagodba literature za slijepe i slabovidne studente

Svake godine sve je više studenata s invaliditetom, dosta se razvio i sustav podrške koji ih izjednačava sa drugim studentima, ali knjige i dalje kasne. Iako su u akademskoj godini 20/21 već počela predavanja, odluka o rezultatima natječaja za prilagodbu literature još nisu objavljeni, a knjige je trebalo već odavno početi pripremati. Među pet-šest subjekata koji prilagođavaju knjige za učenike i studente su udruge Zamisli i Up2Date.

Poslušajte