Šesto čulo

Šesto čulo

“Šesto čulo” je emisija namijenjena osobama s invaliditetom sa svim temama i pitanjima koja ih zanimaju i tiču se njihova života. Služi i senzibilizaciji šire javnosti za pitanja i probleme osoba s invaliditetom.

Posljednje emisije

Četvrtak, 24.09.2020 09:30

Slijepe osobe tehnološki višak u INI

U INI je pripremljen popis djelatnika koji kao višak radne snage moraju otići iz te firme. Na popisu su i dvije članice Udruge slijepih Zagreb, dugogodišnje djelatnice, koje su dosad radile na telefonskoj centrali, ali se ona ukida. Iz Udruge slijepih su pisali na sve moguće adrese s ciljem, ne samo zadržavanja dviju djelatnica, nego i dva radna mjesta za slijepe osobe. Iz INE poručuju da je teška godina i da štede na svakoj kuni, a pravobraniteljica za osobe s invaliditetom tvrtki predlaže konzultaciju sa stručnjacima za profesionalnu rehabilitaciju.

Četvrtak, 17.09.2020 09:30

Novi objekt Centra Vinko Bek u Kušlanovoj

Centar u Nazorovoj zatvoren je samo privremeno dok se ne obnovi i postane siguran za boravak djece, izvjestilo je ministarstvo socijalne politike prije pet godina kad su tri dana pred početak nastave zatvorili objekt Vinka Beka u Nazorovoj. Prije dvije godine ministrica Murganić najavila je izgradnju nove zgrade u Kušlanovoj koja je trebala biti gotova do ove godine. Trenutno je stanje da je izdana građevinska dozvola, a postupak javne nabave izvođača radova pojeo je gotovo cijelu ovu godinu.

Četvrtak, 10.09.2020 20:15

Spinalni centar

Prema posljednjim informacijama Spinalni centar uVaraždinskim toplicama trebao bi biti gotov do 2023. godine. kako su izvjestili iz bolnice, do kamena temeljca dijele nas tjedni.

Ponedjeljak, 17.08.2020 20:15

Radni asistent

Radni asistent u Hrvatskoj još uvijek ne postoji. Imamo osobne asistente, pomoćnike u nastavi, ali radnog još ne, što ne znači da nema potrebe za njima i da se na tome ne radi. Osoba s invaliditetom može biti i super stručnjak u nekom poslu, ali u nekoj mjeri treba joj pomoć, i to je uloga radnog asistenta.

Srijeda, 15.07.2020 20:15

Izborni rezultati kandidata s invaliditetom

Nikad više osoba s invaliditetom, ili ljudi koji se obraćaju toj populaciji, nije sudjelovalo na parlamentarnim izborima. Ipak rezultatom ne mogu biti zadovoljni jer su svi zajedno skupili nekoliko tisuća glasova.

Srijeda, 10.06.2020 20:15

Parlamentarni izbori

Osobe s invaliditetom, rijetko su i u vrlo malom broju uključene u rad političkih stranaka, a na prste jedne ruke mogu se nabrojati zastupnici s invaliditetom u Saboru. Liste za ove izbore još nisu gotove, ali su se neke opcije već pohvalile svojim invalidskim pojačanjem. Što osobama s invaliditetom donose ovi parlamentarni izbori, koliko će ih biti na listama i na kraju koja bi, prema mišljenju stranaka i opcija, tri zakona buduća nova vlada morala donijeti da osobama s invaliditetom bude bolji život, doznajemo u Šestom čulu.

Poslušajte

Slijepe osobe tehnološki višak u INI
Četvrtak, 24.09.2020 09:30

Novi objekt Centra Vinko Bek u Kušlanovoj
Četvrtak, 17.09.2020 09:30

Spinalni centar
Četvrtak, 10.09.2020 20:15