Ostavlja li Covid-19 pečat na plućima?

Ostavlja li Covid-19 pečat na plućima? Ostavlja li Covid-19 pečat na plućima?
predstojnik Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević prof. Ivan Puljiz predstojnik Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević prof. Ivan Puljiz
pulmologinja Sanja Popović Grle i medicinska sestra Sandra Karabatić pulmologinja Sanja Popović Grle i medicinska sestra Sandra Karabatić

gošće Sanja Popović Grle i Sandra Karabatić te urednica emisije Sandra Erak

Nema smanjena broja pacijenata u bolnicama. Sumamed neće spriječiti upalu pluća. Moglo se čuti u emisiji Izaberi zdravlje urednice Sandre Erak.

Sve je raširenija potražnja za Sumamedom kod oboljelih od koronavirusa kao mogućnost spriječavanja pojave upale pluća.

Pulmologinja Sanja Popović Grle upozorava da Sumamed ne trebamo uzimati na svoju ruku jer tako nećemo izbjeći moguću upalu pluća. 

- Nikakav Sumamed neće spriječiti upalu pluća. To je pitanje našega vlastitoga imunosnoga odgovora. U principu nema lijeka koji djeluje na virus osim onih teških antiviremika, antihiv terapije, u načelu nemamo dobre lijekove za anti virus. Tu treba samo dozvoliti organizmu da mobilizira sve vlastite imune odgovore. Kad dobiješ korona infekciju lezi, spavaj, odmaraj, ugađaj si, pij puno čaja, općenito tekućine i to je to. Kada se dogode komplikacije opet kod kuće ne možete ništa spriječiti, nego brzo poći u bolnicu i provjeriti nalaze. I kada ipak krene upala pluća mi ćemo u bolnici procijenti treba li dati Sumamed, treba li dati druge lijekove, suplement kisika i sve ostalo što je onda posao bolničkih specijalista, istaknula je u emisiji Izaberi zdravlje Popović Grle.

Nema smanjena broja pacijenata u bolnicama

Iako pada broj novozaraženih, raste broj cijepljenih osoba ne smanjuje se broj hospitaliziranih pacijenata potvrdio je predstojnik Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević prof. Ivan Puljiz. 

- Broj pacijenata koji dolazi na preglede u bolnicu, broj pacijenata koji se hospitalizira još je visok. U pravilu oni koji dolaze na bolničko liječenje njihov pad se očekuje tek nakon dva do tri tjedna nakon pada zaraženih tako da smo mi zadnjih dana jednako opterećeni i praktički su bolnički kapaciteti puni na dnevnoj bazi, izuzev nekoliko mjesta u našim jedinicama intenzivne skrbi koje na neki način čuvamo, rezerviramo za najteže pacijente, za pacijente koji su na otvorenim odjelima, ali postoji mogućmost da se stanje pogorša i onda postoji zahtjev za intenzivnu skrb, a takvih je nemali broj. Odjeli koji ne zahtijevaju intenzivnu skrb do jutra su svi popunjeni. Koliko se pacijenata tijekom dana otpusti toliko se i popuni. Što se tiče bolničkoga sustava nema još smanjenja broja oboljelih i onih koji dolaze na preglede i onih hospitaliziranih, objasnio je Puljiz. 

Ostavlja li Covid-19 pečat na plućima?

O emisiji Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Pročitaj više

Izaberi zdravlje
Izaberi zdravlje

HRT – HR 1 — Društvo, kontakt, znanost

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Sljedeća emitiranja

Utorak, 11.05.2021. 08:05 - 08:55

Utorak, 18.05.2021. 08:05 - 08:55