Hrvatski radio

Prvi program

Cvit samoće - cvijet, duša i glazba

01.08.2022.

10:46

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Immortelle

Immortelle

Foto: - / shutterstock

 Ciklus Oda-birano  ponovno donosi dokumentarno-glazbenu priču Cvit samoće u kojoj je autorica Ivana Lulić istražila preobrazbu jedne umjetnice koja svoj istinski identitet i autentičnost spoznaje kroz samoću.


Radi se o projektu koji je ostvarila   FreeDA Nera Immortelle, odnosno glumica i pjevačica Nera Stipičević, kroz predstavu Cvit samoće i podcast seriju La Fleur de la Solitude, kao dio dugogodišnjeg istraživačkog procesa na temu suočavanja pojedinca s osobnim strahovima i važnosti otkrivanja vlastite autentičnosti kao dio odgovora na pitanje "Kako do sreće?".FreeDA Nera Immortelle

FreeDA Nera Immortelle

Foto: Ines Novković / -

Glumica i pjevačica Nera Stipičević pet godina je bila sama kako bi se dovoljno udaljila od drugih i konačno čula sebe. Kroz terapiju pjevanjem ponovno je počela otkrivati svoj fragilni instrument, a svjesno sukobljavanje s očekivanjima, imenovanje strahova i osluškivanje svojih istinskih potreba dovelo ju je do kreiranja jedinstvenog autorskog djela koje je značilo prekretnicu u njenoj karijeri. 

Kako sam išla u tom procesu dalje, vraćala sam se svojim korijenima, jer tamo je sva bol zakopana, a onda sam krenula skidati te slojeve zemlje... zato je smilje jedan simbol mog projekta. To je cvit Mediterana, ljekovita biljka koja opstaje u nemogućim uvjetima i njezin korijen je nešto poput svega ostalog, ako imamo dobru bazu, onda će i plod kad-tad biti dobar

Nera Stipičević, iz razgovora

iz predstave "Cvit samoće"

iz predstave "Cvit samoće"

Foto: Ines Novković / -

Cvit samoće nastoji inspirirati žene, posebno mlade djevojke, na buđenje autentične kreativnosti kako bi postale vlastiti pokretač, pokretač svoje okoline, a time i društva.

U projektu, uz Freedu Neru Immortelle i redateljicu Miu Melcher, sudjeluju još gitarist i glazbeni producent Vadim Erudaçi, pijanist Tomislav Parmać, perkusionisti Hrvoje Rupčić i Borna Šercar te čelist Matej Milošev.

Dokumentarno-glazbena priča Cvit samoće u ciklusu Oda-birano na rasporedu je u utorak 02. 08. u 18.15 a potom dostupna u  Slušaonici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici