Hrvatski radio

Prvi program

Dečki - četiri prijatelja, četiri različite (glazbeničke) osobnosti

08.08.2022.

09:09

Autor: Iva Lovrec Štefanović

dečki

dečki

Foto: Nina Čalopek / privatna

Ljetni niz u ciklusu Oda-birano ponovno donosi intrigantnu dokumentarno-glazbenu priču Dečki koja portretira četiri glazbenika koji na razmeđi klasične i alternativne glazbene scene nastoje izgraditi autonomni prostor kreacije i izražavanja. 


Glavni su akteri udaraljkaš Filip Merčep, skladatelj i muzikolog Tomislav Oliver, violončelist Vid Veljak i klarinetist Branimir Norac. Oni su autorici dokumentarca Nini Čalopek u veljači 2022. otvorili vrata svojeg glazbenog studija, ali i pripustili je u svijet svojih umjetničkih nastojanja.

 


Dečki - Tomislav Oliver, Filip Merčep, Vid Veljak

Dečki - Tomislav Oliver, Filip Merčep, Vid Veljak

Foto: Nina Čalopek / privatna

Nina Čalopek donosi priču o stvaranju glazbenog kolektiva u najranijoj fazi, dok se bruse prve ideje, filtriraju nedoumice te postavljaju prvi ciljevi i perspektive.

Dečki otkrivaju i koje su njihove međusobne profesionalne i prijateljske veze, koliko se razlikuju i kako nadopunjuju te zašto im je potreban prostor susreta, razgovora, dijeljenja i stvaranja kojeg žele oblikovati formaliziranjem glazbenog kolektiva.

Priča je to i o četiri prijatelja, četiri različite (glazbeničke) osobnosti.

Nina Čalopek i Tomislav Oliver

Nina Čalopek i Tomislav Oliver

Foto: privatna / -

Temeljni estetski fokus četvorice mladih umjetnika je elektronika, elektroakustika i multimedijalni projekti. Oni žele istraživati, biti slobodni od pogreške, od institucija, od akademizma. S vremenom žele iznaći i neke nove moduse interpretacije, stvoriti platformu za drugačiju scenu koja bi mogla biti sposobna redefinirati i tradicionalne uloge umjetnika, načine glazbene kreacije ili interpretacije, ali i samu recepciju glazbe. Dečki ne žele stvoriti samo glazbeni kolektiv, već otkriti zajedništvo koje će im omogućiti da budu još bolji i još slobodniji umjetnici.


Dokumentarno-glazbena priča Dečki na rasporedu je ciklusa Oda-birano u utorak 09. 08. u 18.15 a potom je dostupna u  Slušaonici


spikerska suradnja Željko Tomac|tonsko oblikovanje Dalibor Piskrec, Marija Pečnik Kvesić i Nikolina Ćulum|

urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici